Пентагонът съкращава 485 млрд. долара от разходите в следващото десетилетие

Въпреки това Америка ще има по-голяма армия от периода преди 11 септември

Американските военни ще намалят с 485 млрд. долара планираните си разходи през следващото десетилетие, но въпреки това военната мощ на Пентагона ще остане по-голяма, отколкото е била преди атентатите от 11 септември 2001 г., пише Financial Times.

Изданието отбелязва, че след 11 години на непрекъснато увеличение на бюджета за въоръжаване, Пентагонът за първи път е набелязал мерки за намаляване на разходите, които включват орязване на парите за възнаграждения и здравни осигуровки на военнослужещите, закриване на бази и отказ от някои оръжейни програми.

Въпреки политическия натиск за намаляване на военния бюджет, американският флот ще запази всичките си 11 самолетоносача, а Пентагонът ще продължи да инвестира в изключително скъпи и спорни нови изтребители, макар и с по-бавни темпове.

"Ние сме за запазване на пълния спектър от възможности", коментира генерал Мартин Демпси, който е председател на началник-щабовете.

Съгласно новите планове на бюджета през следващата 2013 г. ще има понижение на разходите за отбрана с 259 млрд. долара. Икономиите за следващите десет години трябва да възлязат на 485 млрд. долара.

"Пентагонът получи удар, но той не е толкова голям, колкото изглеждаше", коментира пред изданието Даниел Уасербли, служител в консултантската компания IHS Janes във Вашингтон. Според проектобюджета за отбраната през 2013 г. разходите за армията ще бъдат с 46% по-големи, отколкото са били през 1998 г.

Мерките за съкращения предизвикаха остра критика сред републиканските членове на Конгреса. Сенатор Джон Маккейн заяви, че новият бюджет "пренебрегва уроците на историята". Намерението на администрацията на Обама да настоява за ново закриване на военни бази вероятно също ще срещне политически отпор в американския конгрес.

С прекратяването във войните в Ирак и Афганистан се очакват и големи съкращения в армията, която ще бъде намалена от 547 хиляди войници до 490 хил. през 2017 г. Предвидено е и изтегляне на двете бригади, базирани в Европа. Новият бюджет отразява новите стратегически приоритети на Пентагона, които поставят акцент върху Азиатско-тихоокеанския регион и използването на силите за специални операции.