Русия и Китай блокираха резолюцията на ООН срещу Сирия

Продължаващите сблъсъци могат да прераснат в гражданска война, смята държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън

Протестите пред сирийските посолства по света продължават.
Протестите пред сирийските посолства по света продължават.
Протестите пред сирийските посолства по света продължават.    ©  Murad Sezer
Протестите пред сирийските посолства по света продължават.    ©  Murad Sezer

Русия и Китай наложиха вето на резолюцията на ООН, която осъжда сирийското правителство за кървавото потушаване на протестите  и призовава президента Башар ал Асад да се оттегли, съобщи Ройтерс Резюлюцията беше подкрепена от западноевропейските и арабските страни.

Съветът за сигурност на ООН се събра късно в събота в Ню Йорк, след като сутринта стана ясно, че  силите за сигурност на Асад са убили поне 200 души в глад Хомс. Властите в Сирия отрекоха да имат общо с убийствата. По данни на ООН от март до декември миналата година над 5400 души са загинали в Сирия.

Малко преди гласуването в Съвета за сигурност президентът на САЩ Барак Обама осъди случилото се в Хомс и призова Асад да отстъпи властта веднага. Обама призова и за спешни действия на ООН срещу бруталността в Сирия.

Арабски и западноевропейски политически лидери през деня също оказаха безпрецедентен натиск срещу очакваното вето върху резолюцията притискайки Русия да даде възможност на Съвета за сигурност да приеме резолюцията.

Държавният секретар Хилари Клинтън, която днес ще посети София, обяви, че е било невъзможно да се работи конструктивно с Русия преди вота, въпреки че военната намеса в Сирия, на която ожесточено се противопоставя Москва, беше оттеглена от последния вариант на резолюцията.

Позицията на Москва преди гласуването беше, че резолюцията не е безнадеждна, но трябва нова формулировка, която да замести "заемане на страната на гражданската война".

Франция нарече случая в Хомс "клане" и "престъпление спрямо човечеството". Турция призова ООН да действа, а Тунис експулсира сирийския посланик от страната си, а националният флаг на Дамаск върху посолството е бил свален.

След разпространението на новината хиляди сирийци, които живеят в чужбина протестираха пред посолствата на Дамаск в Лондон, Кайро, Берлин и Кувейт, съобщава Ройтерс.

Руско-китайското обяснение

Китай и Русия са наложили вето на проекта за резолюция на съвета за сигурност на ООН, осъждаща репресиите в сирия, за да се избегнат "нови безредици и жертви", заяви официалната агенция Синхуа, цитирана от Франс прес.

Китайско-руското вето цели да позволи да продължи "търсенето на мирно уреждане на хроничната сирисйка криза", посочва агенцията, прдаде БТА. "Противопоставяйки своето вето, Русия и Китай заявяват, че повече време и търпение трябва да бъдат посветени на постигането на политическо решение на сирийската криза, спестявайки същевременно на сирийския народ нови безредици и жетви", добавя Синхуа.

ИТАР-ТАСС разпространи обясненията на руския външен министър Сергей Лавров защо Москва е наложила вето на резолюцията. По думите му възраженията на Русия са разделени на две групи.

Първата включва това, че проектодокументът е настоявал за изтегляне на армията от населените места, но не и за "прекратяване на насилието от страна на въоръжените групи", завладели жилищни квартали. Според Лавров това означава ООН да заеме страна в една гражданска война.

Втората група руски възражения се свежда до това, че в т.нар. марокански план на Арабската лига се посочва, че в Сирия трябва да има диалог, но при условие, че президентът Башар ал Асад предаде властта, каза Лавров в Москва след завръщането си от конференцията по сигурността в Мюнхен. Той добави, че Русия е настоявала да се приложи процедурата с Йемен, в която враждуващите страни

първо са се договаряли, а после споразумението е било утвърждавано от Съвета за сигурност.

Американската реакция

Военна намеса в Сирия е "абсолютно изключена", зави държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън в събота на пресконференция в рамките на 48-та Мюнхенска конференция по проблемите на сигурността, предаде ИТАР-ТАСС. Ръководителката на американската дипломация изрази съжаление от решението на Русия и Китай да наложат вето на проекторезолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН.

"Смятах, че ще успеем в последния момент да превъзмогнем съществуващите трудности, засягащи позицията на руската страна по сирийския въпрос. Предложих да работим в конструктивен дух,

за да постигнем компромис. За жалост това не се получи", каза Клинтън. "Трудно ни е да си представим, че след последните кървави събития все още има страни, които пречат на световната общност да осъди насилието", добави тя.

Държавният секретар се опасява от ескалация на напрежението в Сирия. По думите й има очевидна опасност сблъсъците там да прераснат в гражданска война

Френският отговор

Френският президент Никола Саркози заяви, че Париж води консултации с арабски и европейски страни за създаването на контактна група за Сирия, която да намери решението за кризата в тази страна, след като Русия и Китай наложиха вето върху проекторезолюция на Съвета за сигурност, предаде Ройтерс.

"Франция не се предава", се казва в изявлението на Саркози. В него се посочва, че неговата страна се опитва да създаде с други арабски и европейски страни "Група на приятелите на сирийския народ", която да окаже "международна подкрепа за прилагането на плана на Арабската лига за преход".

Никола Саркози подчерта, че държавите, които са попречили на приемането на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност "са  насърчили режима да продължи своята жестока и безкрайна политика".

Ролята на ООН се подкопава

Неспособността на Съвета за сигурност на ООН да се споразумее за резолюция за прекратяване на насилието в Сирия подкопава ролята на Обединените нации, заяви след гласуването генералният

секретар на организацията Бан Ки-мун. "Това е голямо разочарование за народите на Сирия и на Близкия изтък, както и на всички поддръжници на демокрацията и човешките права," заяви Бан в декларация.

"Ветото на Русия и Китай подкопава ролята на ООН и на международната общност в период, когато сирийските власти трябва да чуят единен глас, призоваващ за незабавен край на насилието

срещу сирийския народ." Бан посочи, че със задълбочаване на кризата в Сирия, "Съветът за сигурност е пропуснал възможност да предприеме обединени действия Е за изковаване на бъдеще, в което има мир, демокрация и достойнство," и подчерта, че режимът трябва да прекрати всякакво насилие.

Опозиционният Сирийски национален съвет заяви чрез своя външнополитически говорител, че "ветото идва за сметка на сирийския народ и пролятата от него кръв." "Смятам, че режимът знаеше предварително, че Русия ще наложи вето на резолюцията - ето защо извърши клането в провинция

Хомс," добави Наджи Таяра.

Решението на Русия и Китай да наложат вето на проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия е "безотговорно и брутално предателство" спрямо сирийския народ, обяви генералният секретар на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" Салил Шети. "След нощта, в която целият свят наблюдаваше как жителите на Хомс страдат, действията на тези членове на Съвета са изключително шокиращи".

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-(
    Тsonkooo
    • - 2
    • + 9

    САЩ и за Либия говореха, че военна операция е изключена, само зона забранена за полети, но после?!

    Нередност?
  • 2
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 3
    • + 3

    Поведението на двете делгации на Русия и Китай , уж сходно на пръв поглед , показа на цял свят кой е политическият играч и кой е политическото джудже.
    Китай може да се каже , че е икономически гигант , но все още е едно политическо джудже , чието място в Съвета за Сигурност към ООН , се дължи единствено на огромното му население.
    В случая единствено позицията на Русия е от значение , дали една резолюцията на СС , ще бъде отхвърлена или не.
    Важните играчи в СС са двама - Америка и Русия.
    В случая със Сирия обаче , с всеки изминат ден отлагане решението за свалянето от власт на Асад работи против интересите на Русия , но не и против интересите на Путин. Това посредствено ченге , го интересува само евентуалното му преизбиране предстоящите избори и нищо друго.

    Нередност?
  • 3
    aron25 avatar :-@
    aron25
    • - 2
    • + 2

    "Франция нарече случая в Хомс "клане" и "престъпление спрямо човечеството".
    А как да го нарече - "невинно рязане на глави"?

    Нередност?
  • 4
    tsonkooo avatar :-(
    Тsonkooo
    • + 2

    До коментар [#3] от "aron25":

    Там е работата, че точно на Франция не може много да се вярва, за съжаление!

    Нередност?
  • 5
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 3
    • + 1

    Путин работейки изключително и само в свой интерес , работи против интересите на Русия.
    Какво ще кажат арабите е наистина важно , но за ченгето е хиляда пъти по-важно , какво ще си кажат чугунените глави-"единороси" за събитията в Сирия един месец преди изборите за президент в Русия.
    Водкопийците и чугуните в Русия харесват и уважават единствено "твърдата ръка". И за тях Путин е точно тази ръка.
    Ченгето отлично знае това нещо и не иска да изгуби този електорат.

    Нередност?
  • 6
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 1
    • + 2

    Военна намеса в Сирия е "абсолютно изключена", зави държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън в събота на пресконференция в рамките на 48-та Мюнхенска конференция по проблемите на сигурността, предаде ИТАР-ТАСС..................ХА, ХА, ХА, ТОВА СМЕ ГО чУВАЛИ МНОГО ПЪТИ...А ИНАчЕ ЗА КАКВО ВИ Е ИЗОБщО РЕЗОЛ#ЦИЯ НА ООН, ако няма да се НАМЕСВАТЕ СЪС СИЛА,,,НА АЛА БАЛА ПОРТОКОЛА ЛИ щЕ СИ ИГРАЕМ?....ТАЯ ПРОСТА , И ТАКА СИ МИСЛИ чЕ НИЕ СМЕ ПРОСТИ..........КАК ПРОМУшИХТЕ РЕЗОЛ#ЦИЯТА НА ОНН ЗА ЛИБИЯ СВЕТЪТ ОщЕ ПОМНИ, бабишкер!!! ДРЕМЕ ВИ НА ВАС КОЛКО СА ИЗБИТИТЕ В СИРИЯ, ДРЕМЕ ВИ И ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА , ДОКАТО СИ ИГРАЕТЕ НА ДИКТАТОР НОМЕР В СВЕТА!!!- пукате се по шевовете от яд , че РУСИЯ търгува с Асад, а на Вас ви трябват бази за да бомбите ИРАН.

    Нередност?
  • 7
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 2
    • + 3

    Като толкова Ви дреме за убитите в СИРИЯ, ми справете се сами де! Само че освен с обеднен уран в действие ВИЕ друга начин за справяне на познавате ...малко Ви беше онзи 11.09..малко!

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    [quote#5:"Николай_1"]Путин работейки изключително и само в свой интерес , работи против интересите на Русия. [/quote]
    Не ги мисли Путин и Русия, сигурно по добре от тебе разбират собствените си интереси...

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    До коментар [#7] от "dol":В Сирия ровят сами САЩ чрез дебелогъзите араби от Катар... Както винаги последните не се справят и сега САЩ търсят "разрешение" да отидат да оправят работите лично..... Само че балами няма..... те това е проблемът..... некадърници се хващат да правят работи от които не разбират и не знаят кка да ги вършат....

    Нередност?
  • 10
    ivanbaraban avatar :-|
    ivanbaraban

    9 5 фев 2012, 9:48, 1130 прочитания
    Русия и Китай блокираха резолюцията на ООН срещу Сирия ОТВОРИ СЕ ВРАТАТА НА НОВА СТУДЕНА ВОИНА НОВА ВИРТУАЛНА ВОИНА И ДА ГАДАЕМ КОГА ЩЕ ПРЕРАСНЕ В ГОРЕЩА ВОИНА СИРИИЯ Е ЗРЯЛА НАЦИЯ И МОЖЕ ДА РЕШИ СЪДБАТА СИ САМА НО ЗА ЖАЛОСТ ИМАТ ПЕТРОЛ И СА В БЛИЗОСТ ДО ИРАН И ПО ПРИНЦИП КЪДЕТО ИМА ПЕТРОЛ НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ И БЕЗДОМНИТЕ КОТКИ В КВАРТАЛИТЕ НЕ СА ЗАЩИТЕНИ С ЕДНА ДУМА ТРАГЕДИЯ

    Нередност?
Нов коментар