🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да живееш с Тройката

Новата Европа - три пъти "А" на север, тройна разруха на юг

Все повече хора остават без работа в Европа, а градове и общини фалират.
Все повече хора остават без работа в Европа, а градове и общини фалират.
Все повече хора остават без работа в Европа, а градове и общини фалират.    ©  Yiorgos Karahalis
Все повече хора остават без работа в Европа, а градове и общини фалират.    ©  Yiorgos Karahalis

Херес де Фронтера, в Андалусия, е град с 212 хил. жители и е известен с лозята си и автомобилната писта, на която Айртон Сена някога спечели Гран при във Формула 1, изпреварвайки конкурента си с 14 хилядни от секундата. Сега Херес се е специализирал в нещо друго. Това е град във фалит, пише в обширен материал в. "Монд", цитиран от БТА.

Разорени градове в Испания

Никой от близо 2400-те общински служители или от работещите в държавния сектор не е получавал заплата от декември. Шофьорите на автобуси стачкуват, защото няма гориво, а обслужващите линиите по околните селски райони са свили дейността наполовина. Спортните съоръжения на града са затворени от една година, защото им е било спряно електричеството. Една трета от осветлението на обществените места не работи. Сградата на социалните грижи, която бе открита преди година, също е останала без ток и служителите в нея работят с бензинов генератор, но нямат отопление.

Всеки ден има някакви демонстрации, окупации на обществени места, искания. Един ден протестират общинските полицаи, друг ден - гробищните работници, на следващия ден идва ред на дамите от асоциацията за грижи за хората, която не може да им плати, защото кметството не е отпуснало субсидиите. Херес започна годината с нуло евро в касата си. При бюджет от 222 млн. в края на 2010 г. дългът му достигна 958 млн. Трескавото трупане на дългове стигна до тук. "Задушен, Херес агонизира", резюмира испанският в. "Паис".

В Испания разорените градове като Херес са десетки. Читателят на испанския вестник не се чувства толкова самотен, когато прелиства страниците му. Неговите португалски съседи, научава той, преживяват "своя яд", ада "да живееш с Тройките".

"Тройката" е неологизъм за режима, при който хората живеят, изпълнявайки условията на мисия, съставена от представители на Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия. Това стана откакто еврозоната принуди Португалия, а също и Гърция да сложат държавните си финанси в ред.

Да живееш с "Тройките" е почти като да живееш в Херес, само че с "бонус" да те посещават чуждестранни служители, които идват да съветват, въз основа на натрупания си опит, правителството на страната ти. "Те са на снимка във в. "Диариу ди нотисиаш", на която се вижда как пресичат търговския площад в Лисабон - млади, съвременни, усмихнати, в костюми, със слънчеви очила. Носят малките си преносими компютри в черни чанти", пише журналистът от "Паис".

Тази снимка ужасно се различава от картината на една разпадаща се страна, където линейките са приковани на паркингите, където се затварят класни стаи, защото броят на учениците се е стопил с 10%, където прекрасните автомагистрали са пусти. Сякаш са се примирили пред "живота ден за ден". При все това португалците не са толкова зле, колкото са жителите на Херес.

Новата Атина

Не е така обаче, и това е известен факт, с гърците. Никой не следи по-неотлъчно новините за Гърция от испанците с това любопитство на съкаторжници и със слабо утешителната мисъл, че онази каторга все пак е по-лоша от тукашната. В Атина, когато нощта се спусне и туристите се оттеглят, може да прочете държащият в ръцете си "Паис", "бездомниците започват да се изсипват на тротоарите, пред маркираните врати, приютили се под картонени конструкции. Някои площади се превръщат в спални, а улица "Софоклеус" - в социална кухня". Това е действителността на 2012 г., на юг в еврозоната.

Италия на Марио Монти също живее със строги мерки за икономии, но по различен начин. Бягството от данъци стана държавен враг номер едно, а това доведе до появата на нова линия в поведението

на италианците - по-добре е да си държиш декларацията за доходите в жабката на Мазерати-то, защото проверките са чести. Това е една от причините, поради които мерките за строги икономии се приемат по-добре в Италия, или дори в Испания, отколкото в Гърция.

Къде са разликите

Ръководителите на първите две страни имат грижата да покажат, че бремето не се носи единствено от средните класи и народа. Марио Монти се отказа от заплатата си на премиер и министър на икономиката и накара Католическата църква да дава своя принос за хазната.

В Испания премиерът Мариано Рахой ограничи годишната си заплата до 78 185 евро (за сравнение заплатата на френския президент Никола Саркози е 240 000 евро). Говорителите в държавната телевизия и директорите на държавните компании приеха да им бъдат намалени възнагражденията с 25 до 30%. Заплатите на всички испански служители, които бяха намалени с 5 на сто през 2011 г., през тази година са замразени.

Гърция - тъкмо обратното, както подчертава икономистът Жан Писани-Фери, намали минималната месечна заплата до 483 евро, но пренебрегва факта, че укриването на данъци на 10 % от по-високо платените се изразява в загубата на една четвърт от приходите от подоходното облагане". От политическа и социална гледна точка това неравенство пред жертвите е непоносимо.

Преди разделена между Изтока и Запада, сега Европа преживява нова вътрешна граница - Север-Юг. Северът на еврозоната е Европа на тройното "А", на растежа, макар и скромен, с ефективни обществени услуги и поносимо равнище на безработицата. Тази Европа е земя, която може да приема квалифицирани имигранти.

На юг в еврозоната се намира Европа на тройната разруха, на рецесията и безработицата, където задлъжняването доведе до ситуации, каквито бяха описани по-горе. Младите и инициативните бягат от тази Европа на "Тройката", за да си намерят работа в Северна Европа или в Латинска Америка.

Дали това неравенство между двете зони е поносимо от политическа гледна точка? Въпросът е изключително наболял за Франция, която едновременно е част и от Севера, и от Юга, но според критериите за бюджетна дисциплина и задлъжняване е по-близо до Юга, отколкото до Севера. Не е случайно, че според проучване на IFOP половината французи и 62 на сто от работещите се опасяват от гръцки сценарий за страната си.

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    appen13 avatar :-?
    appen13
    • - 25
    • + 17

    Лошо измисления кабинетен вариант на ЕС, на практика доказа КАК НЕ ТРЯБВА да се създава и функционира едно европейско обединение...просто възхода приключи и започва свободното падане надолу с непредвидими последици за всички участници в това. Германия за трети път в последните сто години показа, че няма потенциал /финансов,икономически и най-вече политически/да властва над Европа, поне по начина по който иска немския финансово-икономически и политически елит. Каквито и мантри да се повтарят, просто сме свидетели на една финансово-икономическа и политическа евро- агония, която на нас в България ни гарантира поне 10-15 години мизерия, бедност и национални унижения, нещо, което вече два пъти сме преживявали заради "приятелска" Германия...а дано този трети път ни дойде акъла и започнем да мислим за нашия национален интерес, а не на кой и как да слугуваме...

    Нередност?
  • 2
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 24
    • + 5

    еееееееееееееееееееее, колко зор, колко чудо онова което беше истинската идея при създаването на ЕС и неговите разширявания да се легализира накрая: бек офис и фронт офис...у бека- боклука. Останаха ли още такива , които да вярват, че ЕС е катапулт , и че са възможни ЕВРОПЕЙСКИ щАТИ и федерален сь#з? О, сигурно! Само че е катапулт за бека! А щати основани на принципа ЗА ЕДНИ ПОЛЗИТЕ, за ДРУГИ ВРЕДИТЕ е възможен само в главите на ОНЕЗИ популисти-лидери в кавички , които смениха политическата реторика с утопичния рефрен ОТ ИКОНОМИИ за десет години към БЛАГОДЕНСТВИЕТО . Да - вярно но благоденствието на мизерията.Германия определено се проваля като лидер- да, тя няма ресурсът да бъде лидер или просто прекалено много се страхува за собствения си з,,,,,к.

    Нередност?
  • 3
    miho55 avatar :-|
    miho45
    • - 12
    • + 12

    Слабостта на ЕС е липсата на силни,волеви ръководители.Само като си спомним за Генерал де Гол.Татчър,Хелмут Кол,Митеран,.......

    Нередност?
  • 4
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • - 7
    • + 26

    Историята за испанския град е много тъжна... Още един горчив пример, че безразборното харчене на пари, които нямаш в добри времена има тежки последици в не толкова добри. Мисля, че всички (без гърците) си научиха урока и бавно, но сигурно ще изплуват от блатото на дълга и рецесията. А и не са сами, както при предишни кризи - ЕС и всички европейци са с тях и няма да ги изоставят. Само надменните и нежелаещи да се променят гърци може да го отнесат доста силно - постараха се да изчерпят цялата добра воля и съпричастност на Европа и ще си сърбат попарата. "Европеец" не е принадлежност към географска област, а приемане на набор от общностни ценности и правила. В този смисъл Гърция не е в Европа.

    Нередност?
  • 5
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • - 2
    • + 18

    До коментар [#3] от "miho45":

    Прав си, макар и само донякъде. Де Гол и Тачър например са велики лидери, но само на страните си - в общоевропейски план най-често са били препъникамък за всякакви съвместни инициативи.

    Нередност?
  • 6
    appen13 avatar :-P
    appen13
    • - 17
    • + 11

    До коментар [#4] от "The Shadow":
    И една от основните ценности и правила гласи "Всички европейски народи и страни са равни в ЕС, но някой, са по-равни и за това за тяхното"равенство" повечето европейци трябва да плащат с мизерия, бедност и унижение"...доста гадно правило със съмнителна ценност, нали...

    Нередност?
  • 8
    appen13 avatar :-P
    appen13
    • - 21
    • + 10

    До коментар [#7] от "The Shadow":
    Е не може всички да сме "щастливи" лакеи и да лижем немския ботуш, който унизително ни подритва към поредната национална катастрофа....

    Нередност?
  • 9
    the_shadow avatar :-P
    The Shadow
    • - 6
    • + 17

    До коментар [#8] от "appen13":

    Венсеремус, другарю! Свалете от нета една карта на мандрите в България и хващайте гората. Борбата срещу фашистите и народните изедници трябва да започне немедленно!

    Нередност?
  • 10
    _scythe_ avatar :-|
    _scythe_
    • - 2
    • + 16

    Кой стачкува - бюджетни работници.
    Кой прави дефицит - правителствата.
    Реално социализмът, базиран на политически обещания за все повече блага (достъпни до сега заради нисколихвени кредити) се доказва като неефективна управленска система в дългосрочен план.
    Но в момента, страни като Испания, Португалия, Италия за идеални за инвестиции - имат изградена инфраструктура, законност, образовано население, което няма работа. И с това ще си проличи доколко локалните правителства са достатъчно интелигентни - ако продължат да 'защитават' местни монополи и гилдии (както е в Гърция) и затрудняват чуждите инвестиции, тогава живота на хората наистина ще се влоши. От друга страна, контролирани фалити, орязване на благинките и търпение за 2-3 години, ще се изплатят многократно в дългосрочен план.

    Нередност?
Нов коментар