🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Меркел лобира Шойбле да е следващият председател на Еврогрупата

Франция обаче ще се противопостави на кандидатурата

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле може да е следващият ръководител на Еврогрупата.
Германският министър на финансите Волфганг Шойбле може да е следващият ръководител на Еврогрупата.
Германският министър на финансите Волфганг Шойбле може да е следващият ръководител на Еврогрупата.    ©  Thomas Peter
Германският министър на финансите Волфганг Шойбле може да е следващият ръководител на Еврогрупата.    ©  Thomas Peter

Германският канцлер Ангела Меркел вече лобира германският министър на финансите Волфганг Шойбле да стане следващият ръководител на Еврогрупата, неформална организация, която се занимава с проблемите на общата европейска валута, съобщи в .Spigel. Срещу кандидатурата на Шойбле обаче ще бъде Франция, защото влиянието на Германия ще стане твърде силно.

Още през май Юнкер, който е ръководител на Еврогрупата от 2005 г., даде сигнали, че иска да напусне поста си. Неговият мандат приключва през юни и макар все още да има възможност да го поднови, 57-годишният премиер на Люксембург каза, че е претоварен от работа и иска да се оттегли. Той често влизаше в противоречие с Германия заради политиките на Берлин спрямо общата валута.

В петък Financial Times Deutschland съобщи, че Ангела Меркел вече лобира сред другите европейски лидери да бъде назначен Шойбле. Правителството обаче отказа да коментира статията. Позовавайки се на вътрешна информация, изданието съобщи, че Шойбле е първият избор за шеф на неформалната група. Особено след като президентът на Финландия Юрки Катайнен и италианският премиер Марио Монти се отказаха от длъжността.

Решението за поста може да бъде отложено до май заради френските президентски избори. Съпротивата на Париж срещу Шойбле идва заради опасенията на Франция, че по този начин Германия ще увеличи значително влиянието си в ЕС. Освен това информирани източници за вътрешните отношения в Еврогрупата са заявили, че опозицията на Саркози срещу Юнкер видимо се е смекчила, след като Меркел е започнала да налага Шойбле като възможен наследник.

"Френският президент се опасява, че позицията на Германия става твърде силна. След като стана ясно, че Меркел предлага за поста Шойбле, несъгласието на Саркози за втори мандат на Юнкер се промени", се казва в документ на Еврогрупата, според източници на Ройтерс.

Самият германски финансов министър от своя страна опроверга съобщенията в медиите, че канцлерът Ангела Меркел лобира из Европа той да оглави Еврогрупата, а по-рано тази седмица Шойбле каза, че може би е добре следващият президент на организацията да идва от страна в еврозоната с топ кредитен рейтинг. Този списък обаче е много малък, като освен Германия, в него влизат само още Люксембург, Финландия и Холандия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dol avatar :-P
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 7
    • + 2

    ха, само дърт мазохист садист им липсва!

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    Щом Меркелица лобира няма да го изберат..... това точно......

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    Г-жа Меркел да не се бои от вътрешнопартиен преврат?

    Нередност?
Нов коментар