🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оли Рен: Страните от ЕС трябва да продължат структурните реформи

Еврокомисарят подкрепи спасителния банков пакет на Испания

Европейският съюз трябва да приложи мерки за консолидиране на публичните финанси и засилване на икономическия растеж, заяви днес комисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен на конференция в естонската столица Талин.

"Дебатът за това как мерките за икономии противостоят на растежа е фалшив дебат", заяви Рен. "Ние трябва да продължим да държим този курс по отношение на фискалната консолидация и отделно от това имаме нужда от действия, които да стимулират растежа", смята той.

Според него членките на ЕС трябва да продължат структурните реформи и да привлекат допълнителни публични и частни инвестиции за преодоляване на кризата. Рен се обяви против това мерките за растеж да бъдат финансирани с нов дълг и призова правителствата да се придържат към структурните реформи и съкращения на бюджетни дефицити като единствен изход от икономическата криза в региона.

Изборът на нов президент във Франция, който спечели с призивите си за ориентиране към мерки за растеж вместо за икономии, се противопоставя на германските доводи за продължаване на фискалните ограничения. Това отваря нов дебат за посоката на икономическата политика, както на национално, така и на равнище ЕС, коментира агенция Reuters.

"Ние не можем да решим тази криза като трупаме нов дълг върху стария, който и без това почти е провалил икономическите ни перспективи за растеж", каза Оли Рен. Комисарят добави, че "на първо място и от съществено значение е да продължим с процеса на фискална консолидация, тъй като бюджетите страдат от твърде високото ниво на публичния дълг, който се е увеличил от 60% средно до 90% в Европа."

Що се отнася до Испания Оли Рен е оптимист и похвали спасителния банков пакет, който правителството в петък обяви, че ще отпусне, за да спаси ударените от спукването на имотния балон финансови институции. "Според оценката ни това е много правилен план за действие, чиято цел е да се гарантира, че Испания ще има устойчив и жизнеспособен банков сектор, което е необходимо, макар и не достатъчно, условие за връщане на пътя на устойчивия растеж," заяви Рен.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 8

    Тази брюкселска зелка едно си знае, едно си бае, време е да ги наритаме тези недоразумения от ЕК, както франсетата наритаха част от Меркозето....
    Аман от упорити тъпаци.......

    Нередност?
  • 2
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 2
    • + 4

    На Български структорна реформа- магистрала ли се нари4а.

    Нередност?
  • 3
    alchemists avatar :-?
    Галя G
    • - 3

    А ето - какво става на практика, когато филмите и музика ни казват повече от икономическите анализатори. Пак дойде времето на Езоп-


    http://alchemicaltechnologies.blogspot.com/

    Нередност?
  • 5
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

    "Дебатът за това как мерките за икономии противостоят на растежа е фалшив дебат", заяви Рен. "Ние трябва да продължим да държим този курс по отношение на фискалната консолидация и отделно от това имаме нужда от действия, които да стимулират растежа", смята той.

    Според него членките на ЕС трябва да продължат структурните реформи и да привлекат допълнителни публични и частни инвестиции за преодоляване на кризата.
    Въпрос 1 - публичните инвестиции от луната ли ще дойдат ....или от некоя банкааааааааааааааааа..ОчЕВАДНО е , че от структурна реформа пари за мега инвестиция нема как да дойдат!!!!!!!
    Въпрос две- структурна реформа сама по себе си означава ли икономия?...т.с една стр. реформа може да ти донесе пари или да ти глътне повече..разумното е част от парите дошли от реформата да ги налееш в потреблението
    Доникъде няма ПАК да я докарате, ако разчитате само на опосредения ефект на новосъздадени работни места да засилят потреблението....и наи-вече да върнат доверието на пазарите. Доверието отчасти на пазарите може да се върне единствено чрез евробондовете.

    Нередност?
  • 6
    barcelonski avatar :-P
    barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
    • + 5


    "Дебатът за това как
    мерките за икономии
    противостоят на растежа е фалшив дебат"
    заяви Рен.
    ==================


    Фалшив Соц.-маляшки д'Ебат !!!

    "Да налеем едни пари"
    "Да вдигнем дефицита и ще дръпнем напред ...."

    .... все едно слушам Мутрата Станишеф и мутрата Първанов отпреди 3 години.

    Нередност?
  • 7
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 1

    При запазване на непригодно за евро държавно финансово управление, зависимостта е колкото повече инвестиционни проекти са изпълняват - толкова по-силна европейска криза ще се развие.

    Закономерността е:

    1. Заради наличен държавен финансов недъг, при реализиране на добавена стойност се създават диспропорции.

    2. Колкото повече хората се трудят при изпълнение на проекти и се реализира по-голяма добавена стойност – толкова повече се разрастват тези диспропорции.

    3. Продължението е логично, колкото диспропорциите са по-големи - толкова потенциалът за криза е по-силен.

    4. При продължение на „проекти” в условия на криза се подсигурява нова добавена стойност, която допълнително развива диспропорции, които разширяват стопанска криза.

    Кръгооборотът на процеса доказва, със запазена особено важна причина за сегашна криза, дори с неограничено количество инвестиционни проекти е невъзможно успешно спасение от криза.

    Нередност?
Нов коментар