Оланд ще се бори с кризата с мерки за растеж

Новоизбраният френски президент положи клетва и започна диалог с германския канцлер Ангела Меркел

Оланд поема щафетата от изгубилия изборите Никола Саркози и директно се потапя във водовъртежа на кризата в еврозоната
Оланд поема щафетата от изгубилия изборите Никола Саркози и директно се потапя във водовъртежа на кризата в еврозоната
Оланд поема щафетата от изгубилия изборите Никола Саркози и директно се потапя във водовъртежа на кризата в еврозоната    ©  Reuters
Оланд поема щафетата от изгубилия изборите Никола Саркози и директно се потапя във водовъртежа на кризата в еврозоната    ©  Reuters

Като положи клетва в Елисейския дворец, вчера Франсоа Оланд стана първият социалист президент на Франция за последните 17 години след Франсоа Митеран. Той пое щафетата от загубилия изборите Никола Саркози, който също присъстваше на церемонията заедно със съпругата си Карла Бруни, и още същия ден се отправи към Берлин в знак на приемственост във френско-германските отношения.

Не и без мерки за растеж

Оланд призова за единен европейски пакт за растеж, който да балансира подкрепяните от Германия строги бюджетни съкращения. Той си спечели и подкрепата на германските социалдемократи, които заявиха, че ще се възползват от влиянието си в Бундестага, за да отлагат приемането на договора за бюджетна дисциплина, докато Меркел не приеме и мерки за растеж и създаване на работни места. "Ще предложа на партньорите ни пакт, който да обвърже необходимото намаляване на дълга с незаменимото стимулиране на икономиките. Ще говоря с тях за необходимостта нашият континент да бъде защитен в този нестабилен свят, не само ценностите му, но и интересите му в името на търговския обмен", каза той в първата си 10-минутна реч като държавен глава.

Заради задълбочаващата се гръцка криза и притесненията за задлъжнелите испански банки новият френски президент едва ли ще има време да се радва на "политически меден месец", а направо ще се потопи в кризисното управление заедно с канцлера Ангела Меркел, отбелязва агенция Reuters. Финансовите пазари и европейските лидери внимателно ще следят диалога между двамата с надеждата, че те ще преодолеят различията си и ще успеят да поведат заедно еврозоната към стабилност. Оланд заяви, че ще настоява Берлин да се съгласи на емитирането на единни еврооблигации или пък да позволи Европейската централна банка (ЕЦБ) да кредитира директно правителствата.

"Нов път в Европа"

В първата си реч като официален държавен глава Оланд заяви, че е напълно наясно с предизвикателствата пред Франция, включително дълговата криза и слабия растеж. "Днес обаче потвърждавам, че няма никакъв фатализъм. Имаме обща воля, която ни обединява. Ще мобилизираме всичките си сили и средствата на Франция. Ще определя приоритетите, но няма да решавам за всеки, за всичко и навсякъде", каза още той и заяви, че иска да изпрати послание за доверие. "Ние сме велика нация. В миналото си Франция е преодолявала предизвикателствата, пред които е била изправена. Всеки път хората са оцелявали, запазвайки доверието в себе си. Задачата ми е да върна Франция към справедливостта, да отворя нов път в Европа и да допринеса за световния мир", каза Оланд.

Кабинет на утвърдени социалисти и млади реформатори

Със състава на кабинета си новоизбраният френски президент Франсоа Оланд ще опита да изпрати успокоителни сигнали към Берлин за намеренията му да намали дефицита, твърди агенция Reuters. Очаква се премиер да стане Жан-Марк Ейро, който има много близки връзки с Берлин. Той ще бъде ключова фигура за отношенията между държави, докато Оланд се опитва да измести фокуса на Германия от строгите антикризисни мерки. По всяка вероятност финансовият министър ще бъде 60-годишният Мишел Сапен, който преди две десетилетия заемаше същия пост. Пиер Московиси, също ключова личност в социалистическата партия, който ръководеше кампанията на Оланд и е бивш министър за Европа, може отново да оглави по-голямо ведомство по европейските въпроси. Според близки източници до Оланд кабинетът му ще представлява смесица от надеждни дългогодишни членове на социалистическата партия и реформатори от умереното крило. Сапен например, който беше финансов министър в мандата на Франсоа Митеран, е един от най-старите приятели на Оланд и архитект на предизборния му манифест. Той е прагмaтик, който твърди, че иска да направи Франция място, където по-лесно се прави бизнес. Министър на бюджета може да стане 59-годишният Жером Каюзак, който оглавява финансовата комисия в парламента и е привърженик на използването на облигации за рекапитализация на банките и на по-тясната европейска интеграция.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drake avatar :-|
    drake
    • - 2
    • + 10

    Всичко разбирам, но едно не мога да разбера: досега никой не е казал какви точно са тези мерки за растеж , какъв е начина по който ще го постигнат и кога точно ще го постигнат. Иначе реториката е много хубава: облагат се богатите със 75% данък и...дотук. А после какво? Стана нещо странно: европейците заприличаха на българите. Европейците имаха навика да избират силни и подходящи лидери в тежки времена, българите избираха най-лошото в най-тежкото време. Сега започнахме да си приличаме: Оланд каза, че мрази богатите, Виденов ги наричаше чорбаджии. Резултатите са известни. И най-смешното е , че точно ние ,които се стремим и натягаме да бъдем европейци имаме най-ясната и точна представа какво се случва защото вече сме го виждали и изстрадали. Самите европейци си живеят още в страната на чудесата и си мислят ,че желаното от тях ще стане действителност.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 3

    първо трябва да освестят и наритат брюкселските зелки от типа Понпон макут и Барозо... това са пълни боклуци които са отговорни за икономическата криза в ЕС.... трябва да бъдат съдени а не да развата интервюта.......

    Нередност?
  • 3
    nick_rusew avatar :-(
    Nikolay Rusev
    • + 3

    Всичко е заради алчните банкери, които безконтролно изсипваха пари. А сега ЕЦБ спасява банките с още по-голяма ликвидност. Това прилича на гасене на пожара с керосин. Изхода ще е както стана в България - хиперинфлация и след това валутен борд. Голям горчив хап, но неизбежен.

    Нередност?
  • 4
    mahito avatar :-P
    mahito
    • + 3

    Абе не знам, но новата първа дама ми е по-симпатична от старата :))))

    Нередност?
  • 5
    iq146 avatar :-P
    iq146

    Да бориш кризата с мерки за растеж означава, според мен следното: Постигаш растеж на всяка цена и оттук, на базата на повишените приходи, вкл. и в бюджета, развързваш кесията и всички са доволни. Растеж 10% - отваряш дефицита с 5%(например). Но една програма може да се изпълни и да не се изпълни. Ако се изпълни и Франция успее да изобрети Перпетуум Мобиле-то на икономиката - О.К. Въпросът е, ако не успее да постигне растеж, какво става с разходите? По тая логика би трябвало, ако НЯМА растеж, да не се отваря и дефицита(след като го обвързват с растежа). Да не се окаже, че Оланд ще бъде МНОГО по-рестриктивен от Саркози и Меркел. Доколкото разбрах, вече е орязал, за загрявка, с 30% заплатите на министрите. И вече има алиби - започнал е рязането от министрите, да се готвят тези под тях...

    Нередност?
Нов коментар