🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зелик: Германия трябва да поеме водеща роля в спасяването на еврозоната

Несигурността не означава, че европейците трябва да дават на гърците каквото те поискат

"В някои страни от Югоизточна Европа 30% от депозитите на гражданите са в гръцки банки, но въпреки тази несигурността, това не означава, че останалите европейци трябва да дават на гърците, каквото си поискат", заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик.
"В някои страни от Югоизточна Европа 30% от депозитите на гражданите са в гръцки банки, но въпреки тази несигурността, това не означава, че останалите европейци трябва да дават на гърците, каквото си поискат", заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик.
"В някои страни от Югоизточна Европа 30% от депозитите на гражданите са в гръцки банки, но въпреки тази несигурността, това не означава, че останалите европейци трябва да дават на гърците, каквото си поискат", заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик.    ©  Reuters
"В някои страни от Югоизточна Европа 30% от депозитите на гражданите са в гръцки банки, но въпреки тази несигурността, това не означава, че останалите европейци трябва да дават на гърците, каквото си поискат", заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик.    ©  Reuters

Европа трябва да бъде по-решителна в своя отговор на кризата с еврото, а Германия трябва да поеме водеща роля в спасяването на еврозоната. Това заяви в интервю за немското издание Spiegel президентът на Световната банка Робърт Зелик, който ще напусне поста си в края на годината.

Никой не знае, какви ще са последствията от излизането на Гърция от еврозоната, предполагам, че би могло да бъде нещо подобно на фалита на Lehman. Имам предвид, че никой не беше в състояние да предвиди всички вторични трусове от фалита на Lehman Brothers. В някои страни от Югоизточна Европа 30% от депозитите на гражданите са в гръцки банки, но въпреки тази несигурност, това не означава, че останалите европейци трябва да дават на гърците, каквото си поискат. И ако гръцкото правителство заплашва другите, че ще напусне еврозоната, то останалите страни трябва да бъдат подготвени да се справят с такъв развой на събитията.

В същото време в Германия подкрепата за допълнителни мерки и наливане на още пари за спасяване на южните нации намалява. Половината от германците смятат, че еврото им носи повече негативи, отколкото позитиви.

Моята собствена икономическата философия ме кара да изпитвам много силни симпатии към тези опасения на Германия. Честно казано, ако бях германски гражданин, щях да бъда много разочарован, ако плащам, за това че други не са предприели нужните стъпки за реформиране на своите икономики, отбелязва Зелик.

Но Германия има стратегическа цел да задълбочи интеграцията в Европа чрез стабилни икономически политики и дисциплина в бъдеще. И въпреки, че именно Берлин трябва да води този процес, по исторически причини германците не са склонни да го направят. В момента, в който Германия поеме лидерството, някои хора започват да я критикуват за това, че са твърде настъпателни и настойчиви. Но Берлин е длъжен да го направи, така или иначе. Полският външен министър Радослав Сикорски изнесе забележителна реч преди няколко месеца. Той заяви: "Ние преминахме в друга епоха и в различна фаза, и имаме нужда от това Германия да поеме водещата роля."

Мерките изглеждат полвинчати

При опита да се справят с кризата в еврозоната европейците предприемат много стъпки, но повечето от тях изглеждат половинчати. Като цяло европейският отговор на тази криза е да се разчита на допълнителна ликвидност, когато се стигне до ръба. И Европейската централна банка успя да купи време, но то трябва да се използва рационално. Страните трябва да решат големите проблеми, свързани с фундамента на икономиката, катагерочен е Зелик.

Ако заразата се разпространи, лидерите от еврозоната трябва да бъдат подготвени за рекапитализиране на банките, при това подготвени не само психически, но и чрез попълване на Европейския механизъм за стабилност. Правителствата ще трябва да гарантират банковите депозити, освен това те са длъжни да настояват банките да дават заеми за бизнеса. Това са крайно необходими стъпки, които лидерите на еврозоната ще се наложи да направят, ако кризата удари с пълна сила.

Вървене след проблемите

Политиците в Европа първо изчакват ситуацията крайно да се влоши и след това намират частично решение. Това обаче не е достатъчно. Времето сега е от съществено значение. Кризата с еврото не е предизвикателство, което стои само пред Гърция, но също така пред Испания и Италия. А Испания и Италия са големи и влиятелни икономики. Правителствата в двете страни се опитват да правят правилните неща, но губят политическа подкрепа.

Дали Европа може да остане влиятелен глобален играч, ако еврото се провали, пита Зелик. Европа беше голям играч на международната сцена и преди да има обща валута. Но след като я създаде, един грандиозен провал на този проект може да обезсмисли в значителна степен европейския проект и да доведе до повторна национализация на политиките в Европа. Това би било голяма крачка назад и това безспорно ще намали глобалното влияние на ЕС, смята президентът на Световната банка.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    syrditko avatar :-P
    BGman1
    • + 5

    Несигурността не означава че европейци трябва да дават на гърците каквото те поискат
    ===============
    едно приказвате ...друго правите...

    Нередност?
  • 2
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 9
    • + 2

    Поведението на президентът на Световната банка г-н Робърт Зелик доказва, че той не отчита причината за сегашната световна стопанска криза – конкретна държавна финансова грешка.

    При сегашни стопански условия с НЕПРИГОДНО за „Незлатни пари” финансово управление, управляващите политици са жертви на държавна грешка и колкото повече работят – толкова по-голям е техния неуспех.

    Предпоставката за политически провал е пренебрежение на качества на „Незлатни пари”.

    При запазване на причина - ще продължи развитие на стопанска криза.

    Спасението от развиващата се стопанска криза е възможно – спира се причината и опасността от развитие на кризата ще е ликвидирана.

    Нередност?
  • 3
    bono_vox avatar :-|
    bono_vox
    • + 5

    До коментар [#2] от "Иван Митев":

    за 24 часа, нали?

    Нередност?
  • 4
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#3] от "bono_vox":

    Здравейте bono_vox,

    Процесите се развиват във времето.

    След начало на ползване на ГОДНО за „Незлатни пари” държавно финансово управление, т. е. след спиране се причината - до 24 часа време опасността от развитие на кризата ще е ликвидирана.

    С поздрави,
    Иван Митев

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 4

    Правилно намеква човека, проектът за европейска интеграция и евровизация в този си вид тотално се провали......

    Трябва му ре витализация, но не от днешните брюкселски зелки и разни Меркозета, а то печени политици от ранга на Аденауер, Кол, Де Гол и Екхард например... тези разни канцлерки-комсомолки не ги умеят работите....

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "BGman1":

    Те, брюкселските зелки, няма как и да постъпят иначе, ако спрат да "дават" ще се разпадне статуквото и ще трябва да изчезне самата ЕК, барабар с еврото...
    Затова Барозу се похвали че е нялял 4.5 трилиона ЕВРА 2008-2011 с цел стабилизиране на еврото......
    Няма наливане, няма евро, няма Барозу, няма Помпой, няма мамин Капкин дупетат.........

    Нередност?
  • 7
    danaos avatar :-|
    danaos
    • - 2
    • + 3

    Общи приказки!

    Нередност?
  • 8
    delian avatar :-|
    Делян Делчев
    • + 1

    До коментар [#6] от "boby1945":

    Барозу не е налял и 3 евро. Той калкулира общият европейски бюджет, но той е по малко от 9% от тази сума, и не е оригинално предвиден като антикризисни мерки, коментира спасителните евро фондове, но те са 15-16% от тази сума, и не са под негов контрол, а под контрола на съвета на министрите (тоест на държавите членки по отделно, а не на ЕК), и коментира интервенциите на ЕЦБ, които покриват всичките останали пари, но ЕЦБ е отново по скоро под контрола на съвета на министрите, тотално независима от ЕК и ЕП. Така че Барозу, ЕК, ЕП и Брюксел като цяло са никой тук, те не са дали никакви пари, напротив, взели са. Нито са ги управлявали, нито са ги предлагали, нито са имали властта дори да дават идеи. ЕС е все още в изключителна степен сдружение на независими държави. Съветът на министрите (от правителствата на всяка държава) е най-власният орган, и този, който управлява дори след Лисабонският договор, 100% от всички пари.

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2

    До коментар [#8] от "Делян Делчев":

    Не го усуквай по килифарски, не ти се отдава, а и много сложно и неточно го обясняваш...

    Съобщението е цитирам: "From October 2008 to October 2011, the EU Commission granted the incredible amount of EUR 4.5 trillion in State aid to ailing financial institutes." а пък Барозо е пак цитирам: " is the 11th and current President of the European Commission" за да не ти влияя преведи си англицките текстове сам.... по специално ailing financial institutes и потърси връзката със стабилността на еврото..... :-)

    Нередност?
  • 10
    sagacious avatar :-|
    Eternal Barabarian

    Че кой друг има по голяма изгода от запазване на еврото като обща валута, ако не Германия?
    За съжаление обаче, номерът няма да мине. Еврото е обречено и сега въпроса е, при всичките тези усилия за съхраняването му, дали държавите ще бъдат готови за момента когато то падне?

    Авторът: http://westerntwilight.free.bg/

    Нередност?
Нов коментар