Търговският дефицит на Япония расте през август

Основната причина е спадналият износ към Европа и Китай

Япония отчете за втори пореден месец търговски дефицит, заради силния спад на износа на японски стоки в чужбина, който е отражение на задълбочаващата се рецесия в част от еврозоната и забавянето на икономиката в глобален мащаб, предоха световните агенции.

Дефицитът през август възлиза на 754.1 млрд. йени (9.62 млрд. долара) спрямо 777.5 млрд. йени (9.9 млрд. долара) година по-рано, съобщи днес министерството на финансите.

За сравнение - през юли дефицитът на страната бе 518.9 млрд. йени.

"Размерът на дефицита е в рамките на очакванията, но той се увеличава спрямо предходния месец и подчертава трудната икономическа обстановка в чужбина", заяви Джунко Нишиока, главен икономист в RBS Securities Япония, цитиран от Wall Street Journal.

Последните данни показват, че възстановяването на японската икономика може да се забави, заради по-слабия ръст на основните й търговски партньори, особено Китай, който е най-големият пазар на японски стоки. Както правителството, така и Централната банка на Япония понижиха наскоро прогнозите си за тепмовете на възстановяване на икономиката, допълва Wall Street Journal.

Износът през август е спаднал с 5.8% на годишна база до 5.05 трлн. йени (64.33 млрд. долара). В същото време вносът се свива с 5.4% до 5.8 трлн. йени (73.9 млрд. долара).

Силната йена подкопа износа, а търсенето в засегнатата от криза Европа се понижи. Същевременно енергийният внос на страната се е повишил след затварянето на повечето ядрени централи.

Япония отчете рекорден търговски дефицит за бюджетната година, която приключи в края на март. Износът за Европа е намалял с 28% през август на годишна основа до 484.9 млрд. йени (6.2 млрд. долара), а износът за Азия, най-големия чуждестранен пазар за Япония, е спаднал с 6.7% до 2.84 трлн. йени (36.2 млрд. долара).

Вчера японската централна банка анонсира нова доза стимули за икономиката, като обяви че увеличава фонда за изкупуване на държавни облигации и удължава периода на действие на програмата с половин година до края на 2013 г.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jojin avatar :-P
    jojin
    • - 7
    • + 8

    "...Китай, който е най-големият пазар на японски стоки..." и същия този Китай, който е и най-големия кредитор на Япония....По най-груби сметки , японските дивотии и претенции за островите в Източно Китайско море ще им струват в краткосрочен план, около 127 милиарда долара, това според японски финансови аналитици, Япония е държавата с най-голям държавен дълг в света спрямо БВП от 223% (за справка – същият показател за Гърция е 166%), а според доклада на японското министерство на финансите през 2013 г. японският публичен дълг се очаква да достигне 228% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Китайското министерство на търговията обяви вече, че е много вероятно да продаде японски държавни ценни книжа за 230 млрд. долара, като предупреждение и икономическа санкция за териториалния спор, като според китайски официални представители това е „налагане на санкции на Япония по най-ефективен начин“ с които да се постигне „необратима тенденция на дългосрочен икономически спад“....Ще става доста забавно....

    Нередност?
  • 2
    satanail13 avatar :-|
    satanail13
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#1] от "jojin":

    Ти да не си китаец научил български?

    Между другото, тия острови са били отркаднати от Китай в края на втората световна война подобно на Тибет, подобно на територии откраднати от Индия . В момента се опитват да откраднат острови от бившия си приятел Виетнам. Шовинизма на Китай не признава приятели и граници, пазете се от китайците и корумпираната им върхушка.

    Нередност?
  • 3
    satanail13 avatar :-|
    satanail13
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#1] от "jojin":

    Ти да не си китаец научил български?

    Между другото, тия острови са били отркаднати от Китай в края на втората световна война подобно на Тибет, подобно на територии откраднати от Индия . В момента се опитват да откраднат острови от бившия си приятел Виетнам. Шовинизма на Китай не признава приятели и граници, пазете се от китайците и корумпираната им върхушка.

    Нередност?
  • 4
    otnesenr avatar :-|
    хуz84О14722
    • - 3

    [quote#2:"michobeizadeto"]Между другото, тия острови са били отркаднати от Китай в края на втората световна война...[/quote]
    В края на ВСВ Япония е победена страна-агресорка и най-вероятно е трябвало да дължи обезщетение за милионите жертви, които е причинила.

    Нередност?
  • 5
    kyon_kun avatar :-|
    kyon_kun
    • + 1

    до коментар #1:
    Китай нека първо се замисли за собствената си легитимност. De facto има ДВА КИТАЯ: Китайска Народна Републира със Столица Пекин и Република Китай със столица Тайпей (Тайван). И двете държави претендират да представляват ЦЕЛИЯ Китай - континенталната част плюс Тайван. На фона на този парадокс спорът за няколко скали в морето е дреболия. Но ако тази дреболия доведе (не дай Боже!) до сериозен конфликт, Китай ще последва примера на СССР.

    до коментар #4:
    Краят на ВСВ е преди 67 години! Заради авгиевите обори на отиващите си от живота поколения да съсипем живота на всички, даже и на новородените, е престъпление към човечеството.

    Нередност?
Нов коментар