Наказанието да си жена

Жестоко изнасилване може да се окаже повратна точка за патриархална Индия

Индийките се чувстват в безопасност само в специалните "женски" отделения на влаковете
Индийките се чувстват в безопасност само в специалните "женски" отделения на влаковете
Индийките се чувстват в безопасност само в специалните "женски" отделения на влаковете    ©  Reuters
Индийките се чувстват в безопасност само в специалните "женски" отделения на влаковете    ©  Reuters

Индия може и да е най-голямата демокрация в света, но е и едно от най-опасните места за жените. Насилието и сексуалният тормоз са ежедневие и само най-бруталните случаи стигат до първите страници на вестниците. Делхи често е наричан столица на изнасилванията. Само за миналата година там са регистрирани 630 случая, като се смята, че в действителност са много повече, но жертвите просто не подават сигнал. А официалните данни показват, че осъдителните присъди са по-малко от 25%. В страна, в която по едно изнасилване се регистрира на всеки 21 минути, дори най-ужасяващите престъпления скоро се забравят.

Не такъв е случаят с 23-годишната студентка по физиотерапия, която почина след изнасилване в Делхи. Жестокостта на престъплението, както и фактът, че всяка индийка би могла да бъде на нейно място, я превърна в символ и разбуди иначе апатичното общество. В цялата страна вече седмици наред не спират масовите протести в защита на правата на жените, които за пръв път имат шанс да променят статуквото. Бързо разрастващата се средна класа в Индия става все по-гласовита и носи надежда за промяна.

Колко е опасно да се качиш на автобус

Когато около 9 ч. вечерта на 16 декември се качва заедно със свой приятел на частен автобус, смятайки, че е редовна линия на градския транспорт, младото момиче, което медиите нарекоха Смело сърце, Безстрашната и Дъщерята на Индия (защото според закона имената на жертвите на сексуални престъпления се пазят в тайна), едва ли е предполагало какво ще му се случи. Преди това двамата със спътника му са били на кино и не успели да си вземат такси. В автобуса ги чакат група мъже, които изнасилват и измъчват момичето, а момчето пребиват с железен прът. Автобусът обикаля повече от час из Делхи, след което жертвите са съблечени, ограбени и изхвърлени в движение на пътя. Направен е опит дори да бъдат прегазени. Момичето умира след две седмици в болница в Сингапур, където е транспортирано за лечение.

Заподозрените за престъплението – петима мъже (сред които и шофьорът) и момче на 17 години, живеят в гето в столицата. Те взели автобуса, за да се повозят из града и случайно попаднали на своите жертви. Сега петимата пълнолетни ги очаква процес по бързата процедура в специален съд, разглеждащ случаите на изнасилване. Така притиснатите от протестите управляващи гарантират, че случаят няма да потъне при другите хиляди такива дела, които се бавят между 10 и 15 години, преди да влязат в съда. Ако бъдат признати за виновни, заподозрените са заплашени от смъртно наказание.

Жестокото престъпление разтърси патриархалното индийско общество и провокира дебат за положението на жените и нуждата от промяна в законите и тяхното прилагане. Индия е страна, която в много отношения може да се нарече прогресивна, модерна и толерантна. Но въпреки че жени заемат най-високи политически постове и на теория има различни закони в защита на равенството, реалността е друга. Според индекс на ООН за 2011 г., оценяващ показатели като образование, сексуално здраве, майчинство и наемане на работа на жени, страната се нарежда на 134 място от 187 страни след Саудитска Арабия, Ирак и Китай. И макар все повече индийки да отиват в университет и да работят, има още много какво да се прави.

"Освен ако не си богата и не се радваш на привилегии, е много вероятно да срещаш унижение и тормоз", пише кореспондентът на британската ВВС в Делхи Сутик Бисвас. Жените не се чувстват сигурни никъде – в дома си, на улицата, в метрото. Когато отиват на работа или в университета с автобуса, те се подготвят – движат се в група, някои носят джобни ножове, а други не спират да говорят с близките си по телефона по време на пътуването.

Сама си е виновна

В Индия за изнасилванията се обвинява порнографията и влиянието на западната култура. Но най-често жертвата е упреквана, че сама си е виновна – защото се облича модерно или си е позволила да отиде на кино с приятел от мъжки пол. Един от мъжете в автобуса иронично попитал студентката по физиотерапия защо е навън толкова късно, преди да я нападне. Адвокатът на трима от обвиняемите по случая заяви в съда, че клиентите му са невинни и са били бити от полицията, за да им бъдат изтръгнати самопризнания. Той подчерта, че "почтените жени в Индия не ги изнасилват" и посочи, че момичето и момчето са "изцяло виновни", защото са били неомъжена двойка по улиците вечерта. Известният индийски гуру Асарам Бапу пък коментира, че жертвата носи толкова отговорност, колкото и нападателите, и е трябвало да "мълви божието име", да ги нарече братя и да "падне в крака им", за да моли за милост.

"Мисля, че историята с момичето е много тъжна. Но някои казват, че тя е трябвало да бъде по-внимателна, когато се е качвала на автобуса. И все пак случилото се не е оправдано. Слава богу, че не оживя, защото животът й щеше да бъде съсипан", казва пред "Капитал" индийската студентка Барка Самтани, която живее със семейството си в Гибралтар. Думите й, макар и стряскащи, отразяват закостенялото мислене в Индия, според което на изнасилването се гледа като на голям срам за семейството и социалните последици могат да бъдат огромни. Затова, за да бъдат предпазени, законът забранява оповестяването на имената на жертвите, а много жени изобщо не уведомяват полицията за преживяното насилие.

Изнасилвачите често получават леки присъди, защото съдиите приемат аргументите им, че са извършили престъплението, защото са били пияни, или че имат семейство, за което трябва да се грижат, или че са от по-висша каста и не може да са нападнали жена с по-низш произход.

Но само пренаписването на законите няма да бъде достатъчно в общество, което има нужда от промяна и което третира жените като хора втора категория. Абортите на женски ембриони заради предпочитанията на семействата да имат син води до изменение в съотношението на родени момичета и момчета. Тези, които все пак биват родени, срещат дискриминация, предразсъдъци и насилие. Подчиненото положение на жените и мачовското поведение на мъжете се налага от музиката, филмите, телевизията и рекламите. Главният герой в сериалите често буквално подлага жената на сексуален тормоз, а накрая всичко завършва със сватба. За сегашната ситуацията допринасят и дълбоко вкорененото консервативно мислене, принципното неспазване на законите, апатичната полиция (не са малко и случаите, когато в изнасилванията участват и полицаи), неефективната съдебна система и нарастващият брой имигранти от селата, живеещи в градски гета, без корени и незачитащи закона.

"Изнасилването е символ, който хората използват. Повечето протести са против цялостния статут на жените в Индия. Но до известна степен недоволството срещу правителството също играе роля във всичко това", обяснява пред "Капитал" индиецът Нираж, който работи в банка HSBC. Той се надява демонстрациите да доведат до установяването на по-добро общество и на по-ефективни закони, но не е голям оптимист: "Незачитането на жените е толкова пропито в нашата култура, че премахването му ще отнеме много време. И все пак добрата новина е, че хората започнаха да си задават въпроси и дори ако това не даде незабавен резултат, то все пак показва проблясък на надежда", смята Нираж.

Шанс за промяна

Изплашено от масовите протести, индийското правителство първоначално не реагира адекватно и нареди на органите на реда да разпръскват демонстрантите със сълзотворен газ. Но сега обещава бързи присъди за виновните за смъртта на 23-годишната студентка.

"Протестите вече доведоха до истинска промяна – съдилища, които произнасят присъди по бързата процедура в случай на сексуално насилие. На полицията бе наредено незабавно да започва разследване, когато жена твърди, че е станала жертва на посегателство. Все повече жени, пострадали от групово изнасилване, насилие от брачния партньор или детско сексуално насилие излизат пред медиите със своите разкази. Бе сформиран и комитет, събиращ предложения за законови промени, който трябва да даде своите препоръки в края на месеца", казва пред "Капитал" проф. Ратна Капур от индийския университет Jindal Global Law School. Според нея в дългосрочен план страната трябва да спре асоциациите на изнасилването с ценности като честта, скромността и морала и да започне да го свързва с женските права, неприкосновеността на тялото и сексуалната независимост. "Сексизмът е епидемичен и всекидневен", обобщава Капур.

"Можем само да се надяваме, че това наистина е моментът, в който Индия ще се самоанализира и ще започне своя дълъг път на трансформация на междуполовите отношения в контекста на правосъдието и равноправието. Но няма да бъде лесно", обяснява пред "Капитал" журналистът и активист Н. Джаярам. Поне първата крачка може би е направена.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    leon12 avatar :-?
    leon12
    • - 11
    • + 42

    "В страна, в която по едно изнасилване се регистрира на всеки 21 минути, дори най-ужасяващите престъпления скоро се забравят."
    ..Ясно..тъкмо да не се чудя откъде са зверските навици у некои хора тук..

    Нередност?
  • 2
    lonely_ninja avatar :-(
    Georgi Velev
    • - 4
    • + 88

    Известният индийски гуру Асарам Бапу пък коментира, че жертвата носи толкова отговорност, колкото и нападателите, и е трябвало да "мълви божието име", да ги нарече братя и да "падне в крака им", за да моли за милост.
    ------------------------------
    аз си мислех, че аз съм сексист. ТОЯ е къв е бе, тва не е човек !!!! Това, което ме плаши, че маймуната (ако щете ме трийте, тоя не е човек ) е нарчен ИЗВЕСТНИЯ гуру, което навява на мисълта, че явно му се чува думата, явно има последователи някакви....

    Иде ми на ум да го прокълна на дъщеря му да се случи същото и да го питам, дали същото ще каже и тогава... Ама ме е страх, че наитина същото и тогава ще каже !

    Нередност?
  • 3
    blockblock avatar :-|
    block
    • - 7
    • + 50

    Абе има една силна недоклатеност която прозира в индийския мъж. Верно, че повечето индийци с които съм контактувал са били инженерчета ... ма едва ли е от професията.

    Нередност?
  • 4
    anihilator_jack avatar :-(
    anihilator_jack
    • - 3
    • + 81

    "Думите й, макар и стряскащи, отразяват закостенялото мислене в Индия, според което на изнасилването се гледа като на голям срам за семейството и социалните последици могат да бъдат огромни."
    -------

    С мъка трябва да признаем, че това и в България го има все още. Само ще припомня един такъв случай в България от преди години. В Поморие преди години хванаха един сериен изнасилвач, Черньо ако не ме лъже паметта. Първата си жертва след като я изнасилил я убил, но втората я оставил жива и вместо да отиде в полицията и да разкаже всичко, а тя е познавала въпросния, родителите й и казват да мълчи, за да не ги било срам пред съседите!?!!?!!?!! Резултатът - още едно изнасилване и още един труп пред да го хванат....

    Нередност?
  • 5
    dias avatar :-|
    dias
    • - 5
    • + 54

    Така е когато има безконтролно раждане ,т.е. не правиш сметки как да образоваш децата си ,родените деца се израждат и стават изроди.Да бъркаш на една жена във вагината с каквото се сетиш е пълна изродщина.А факта ,че е изхвърлена от автобуса по-време на движение и факта ,че единият от извършителите няма документи за самоличност и ,ще му правят изследване за костна плътност да установят дали е пълнолетен и дали може да носи наказателна отговорност, е показателно къде се намират индйците,в джунглата.Това ме връща в годините когато в Строителни войски в постъпващия набор на петият ден започваше кражба м/у войниците на четки за зъби.На въпроса как се ползва ?Отговора:Виждам ,че сутрин и вечер еди кой си си бърка в устата с някаква четка и за това му я взех да пробвам и аз.Това е :Жалко ,но иистина!

    Нередност?
  • 6
    ladin avatar :-|
    ladinn
    • - 4
    • + 82

    Известният индийски гуру Асарам Бапу пък коментира, че жертвата носи толкова отговорност, колкото и нападателите, и е трябвало да "мълви божието име", да ги нарече братя и да "падне в крака им", за да моли за милост.
    ..........
    Това е абсолютен изрод. И следващия път, когато някой започне да ми се плюнчи колко изостанала и материалистична била западната култура, а колко по-извисени и духовни били източните гурута, ще му завра в лицето ей този цитат.

    Нередност?
  • 7
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 16
    • + 29

    Всичко може да се определи само с една дума - АЗИАТЩИНА !
    Втъпроса е как да не допуснем тази зараза да пълзи из Европа и Америка.. Уви, май е късно...

    Нередност?
  • 8
    7777 avatar :-|
    7777
    • - 3
    • + 72

    За съжаление, отношението към жертвата като към виновна е разпространено и у нас, макар да се имаме за по-цивилизовани от индийците. Да си спомним какви гнусотии изсипа жълтата преса по адрес на сестрите Белнейски, както и вестниците на Пеевски и мама свинкя за Яна--изнасиленото и убито момиче в Борисовата градина. Бог да ги прости, както и индийското момиче от статията!

    Нередност?
  • 9
    galla avatar :-|
    Γαλλα
    • - 4
    • + 30

    Изумително...Делхи е град с население 12 600 000 души...
    Способността да откриеш извършителите на което и да е престъпление си е живо шаманство...!



    Нередност?
  • 10
    nikolaiski avatar :-|
    Николай Узунов
    • - 4
    • + 36

    Тази нация е толкова демокрация, колкото едно стадо маймуни от най-първичен тип.Като имаш 1 000 000 000 необразована паплач, която е неспособна да разсъждава, а е подвластна само на иснтинктите си, се случват такива гнусотии.Другия пример е близкия изток, където жената е нищо повече от изтривалка за обувки.А за Африка изобщо няма да говоря, че там нещата са по брутални от филм на ужасите.Така че истината е в образованието и свободната информация - привилегии, до които източните "развиващи" се икономики ще имат достъп след няколко десетилетия.Колкото до "ГУРУТУ", пожелавам му двойни страдания от тези на момичето.

    Нередност?
Нов коментар