🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нетаняху избра партията на Ципи Ливни за първи коалиционен партньор

Бившият външен министър поема Министерството на правосъдието и ще оглави усилията за възобновяване на преговорите с Палестина

Яростни противници преди, сегашният съюз между Нетаняху и Ливни е от полза и за двамата
Яростни противници преди, сегашният съюз между Нетаняху и Ливни е от полза и за двамата
Яростни противници преди, сегашният съюз между Нетаняху и Ливни е от полза и за двамата    ©  Reuters
Яростни противници преди, сегашният съюз между Нетаняху и Ливни е от полза и за двамата    ©  Reuters
Преговорите за сформиране на кабинет продължават до постигане на мнозинство

Израелският премиер и победител на предсрочните парламентарни избори на 22 януари Бенямин Нетаняху най-накрая направи първата крачка към сформирането на коалиционно правителство. Във вторник той обяви, че е постигнал споразумение с бившата опозиционна лидерка и бивш външен министър Ципи Ливни. Тя ще поеме Министерството на правосъдието и ще оглави усилията за възобновяване на преговорите за мирно разрешаване на палестинския въпрос, замразени от 2010 г. насам. Макар и на пръв поглед изненадващ, този съюз е от полза и за двете страни, коментират световните медии.

Вътрешнополитически причини

Допреди едва няколко седмици двамата лидери си разменяха нападки от предизборните трибуни. Резултатите от вота обаче ги принуждават да правят отстъпки. Десноцентристката коалиция на Нетаняху "Ликуд-Бейтейну" изгуби 11 места в 120-местния Кнесет. Като прибавим изравнените сили между десни и леви движения, започнаха тежки преговори за широка коалиция, изходът от които е трудно предвидим. Очевидно досега Нетаняху не е успял да се договори със смятаните за най-вероятни партньори – новосформирана светска центристка партия "Йеш Атид" и радикалната националистическа "Баит Йехуди". Притиснат от времето, с посочването на Ливни за първи коалиционен съюзник бъдещият премиер се надява да разплете затегнатия възел на преговорите с останалите, коментира вестник Jerusalem Post.

За съюза между двамата обаче има и други аргументи. Политическите анализатори очакват лидерката на центристката партия "Хатнуа" да поеме ролята, заемана досега от министъра на отбраната Ехуд Барак – тази на "разумния възрастен", който е готов да прави отстъпки и който ще се старае да смекчава крайните позиции на Нетаняху.

Външнополитически коз

Освен това Ливни изгради предизборната си кампания около въпроса за подновяване на преговорите с Палестина. Палестинците я познават, тъй като през периода 2006 - 2009 г. тя водеше разговорите с техния премиер Ахмед Курей. Преди вота в Израел от Палестинската автономия дадоха ясно да се разбере, че биха предпочели тя да стане министър-председател. Това не означава, че Нетаняху е избрал Ливни в знак на добра воля към Палестина, но ходът може да му помогне във външнополитически план.

Първата жена лидерка на израелската опозиция е добре позната и харесвана на Запад. Както се знаеше, че Нетаняху би предпочел Ромни да беше спечелил президентските избори в САЩ, така е ясно и че Обама би искал Ливни да стане премиер на Израел. Вашингтон и Европа й вярват и оценяват нейната категорична позиция за мир с палестинците, основан на две независими държави.

Критиците са на мнение, че бъдещият израелски премиер ще превърне новата си съюзничка в параван за пред света, зад който ще продължава да прави каквото си реши. "Той ще я използва като PR човек, ще я изпраща често при американците и европейците, които я харесват", пише вестник Haaretz. Според изданието споразумението между Нетаняху и Ливни е написано така, че да подчини най-видната жена в израелската политика на волята на премиера.

Какво печели Ливни

Охотата, с която тя прие сделката, не е необяснима. Партията й "Хатнуа" спечели едва шест места в следващия парламент. Ако се вземе предвид, че като лидер на бившата си опозиционна партия "Кадима" с 28 места в Кнесета Ливни нямаше особено влияние върху политиката, неуспехът на изборите я е убедил, че ако иска да остане играч на политическата сцена, тя трябва да влезе в управляващата коалиция. Освен това като първата, присъединила се към новото правителство, тя може да отправи по-големи искания, отколкото, ако беше "скочила на кораба" последна. Все пак преговорите продължават, тъй като общият брой парламентарни мандати на двамата партньори е само 37, което не стига за мнозинство.| КАПИТАЛ Daily

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 3

    Обожавам логиката им, успяват да изнамерат решения там където другите не ги виждат.

    Ситуацията е диманична и всеки е срещу всеки :-)

    Нередност?
  • 2
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • + 2

    Перфектен тандем Мосад и Мосад

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    Защо да се чудим, разногласия в изпълнителната власт/командването на непотопяемия самолетоносач на САЩ в региона не може да има. Споровете са за парламента, а евреите традиционно обичат да спорят. Важното е че това им качество няма негативно влияние на единството им като нация защищаваща държавата Израел.

    Нередност?
Нов коментар