🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Справедлив подход към миграцията

Великобритания ще бъде отворена за българите, които желаят да работят, но не и системата ни за социални помощи

Джонатан Алън    ©  Капитал
С наближаването на края на ограниченията върху достъпа на българи до британския пазар на труда във Великобритания се оформи кампания за реформиране на миграционната политика. В него се чуват много доводи за и против това да бъдат изолирани гражданите на България и Румъния в сегашната криза. Предлагаме ви статия от британския посланик, предоставена ексклузивно на "Капитал Daily".

През последните няколко месеца във Великобритания и България има активен дебат за евентуалното въздействие на отпадането на преходните ограничения върху достъпа на български и румънски граждани до британския трудов пазар в края на годината. В този дебат са включени политици от целия политически спектър, както и британските и българските медии. Дебатът е доста разгорещен, както и медийното му отразяване. Бих искал да покажа как британското правителство с основание се стреми да отговори на притесненията на британските граждани, свързани с миграцията.  

За новите мерки

Преди две седмици британският министър-председател Дейвид Камерън изнесе важна реч, в която изложи политиката на британското правителство по отношение на миграцията. Той ясно каза, че миграцията носи ползи на Великобритания, особено в сферата на бизнеса, културата и обществото. Същевременно той отговори и на някои от притесненията на британските граждани като предупреди, че хората не трябва да идват във Великобритания с намерението да експлоатират социалната ни система. Във време на икономически затруднения е важно гражданите на Великобритания да са сигурни, че данъците им, платени с труд, както и вноските им в системата за социални помощи се ползват по справедлив начин. Това означава да се гарантира, че тези, които са направили вноски в системата, могат да получават помощи в трудни времена. Ето защо е правилно правителството да разглежда нови мерки, за да гарантира ограничения върху периода от  време, за който имигрантите могат да изискват социални помощи, и да предотврати достъпа до социални жилища веднага след пристигането им в страната.

Във време, когато във Великобритания нарастването на социалните помощи е по-малко от инфлацията и се залага таван на сумите, които могат да бъдат получени от нуждаещи се британски граждани, е разбираемо и правилно да разглеждаме и достъпа до социални жилища за граждани от други националности. Ако искаме британските граждани да продължат подкрепата си за ползите от имиграцията, изложени от г-н Камерън, е необходимо да отговорим на притесненията им. 

За българите

В речта си г-н Камерън направи няколко важни коментара относно България. Отбелязвайки нарасналото внимание на обществото, той потвърди, че преходните ограничения върху достъпа до трудовия пазар ще отпаднат в края на годината съгласно европейското законодателство. Той заяви също, че срещу българските граждани няма да има дискриминация; към тях ще се отнасят по същия начин, както към всички граждани на ЕС. Например изобщо не става въпрос за специални мерки срещу български и румънски граждани. Накрая той отбеляза, че във Великобритания вече живеят български граждани и като цяло те работят усърдно, плащат данъци и са ценени от работодателите си. Речта му е публикувана на www.no10.gov.uk.

Миналата седмица беше публикуван доклад на независимия британски Национален институт за икономически и социални проучвания относно миграцията от България и Румъния. Въпреки че докладът бе поръчан от британското правителство, той не представя вижданията на правителството. Британският министър по европейските въпроси Дейвид Лидинтън приветства доклада като полезен принос към дебата във Великобритания, който ще ни помогне да се подготвим за последствията от отпадането на преходните ограничения върху пазара на труда.

Докладът може да бъде намерен на  www.niesr.org.uk. Той най-общо отбелязва, че българите са много мобилни и предпочитат да емигрират предимно в Испания, Италия и Германия. Според доклада тази тенденция вероятно ще продължи и след следващата година. В него се казва, че повечето имигранти във Великобритания са млади, добре квалифицирани и без семейства. Докладът показва областите, където българите предпочитат да се заселват във Великобритания, и предполага, че там може би ще са необходими повече места в училищата, тъй като имигрантите се местят в места, където вече има изградена общност. 

След дълъг период на слухове и подозрения се надявам, че сега нещата са по-ясни. След края на годината Великобритания ще бъде отворена за българите, които желаят да работят, но не и системата ни за социални помощи. Но българските граждани ще бъдат третирани по същия начин, както гражданите на другите страни на ЕС. Този подход е справедлив.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rapidfire avatar :-?
    gigabyte
    • - 3
    • + 15

    Да, напълно справедлив подход. Само дето бедният не вярва на богатия и болният на здравия.

    Нередност?
  • 2
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 7
    • + 23

    А, моля, моля... г'син Посланик. Ромите са ценни. Безкрайно ценни за Европейския Съюз, За световния мир, за непрестанния възход на всяка икономика, те са сърцето на честните и свободолюбиви избори, техните мечти греят в сърцата на всеки жител на стара и нова Европа, те са честни, работливи, отзивчиви, пъп..пардон - чистоплътни... и най-вече работливи..

    Те са Европейци! Те са Ваши!
    Не ги отхвърляйте! Не ги дискриминирайте! Приемете ги с отворени обятия. Дайте им къщите си, жените си, колите си.... и те щюе ви се отблагодарят.. Съвсем скоро между грозните лески дворове и къщички в Англия, и красивите блокове в България(блок Н20 в Сливен, блоковете в Столипиново, в Казанлък, и пр..)... няма да има никаква разлика..
    Англия и България ще се изравнят като стандарт и като възможности.
    Да живее ЕС! Да живее Велика Англия и нейните прекрасни поданици - циганите!

    Нередност?
  • 3
    trezven avatar :-|
    Трезвен
    • - 2
    • + 28

    Аз не само искам тия мерки да въведат англичаните. Искам и много друга, проста мярка да направят: всеки месец да пращат на медийте от Хоум Офиса статистика за българите на социални помощи и техния процент.

    Източно европейците са едни от най-полезните работници на англичаните. И мюслитата бачкат здраво, ама жените им освен да раждат и да взимат помощи друго не правят.

    Нередност?
  • 4
    mnim avatar :-|
    Хакуна Матата !
    • - 1
    • + 10


    Честно и справедливо! Благодарим за доверието !
    Всичко останало са празни приказки.

    С поздрав

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 9

    По принцип са прави ингилизите, преди да вземеш, трябва да дадеш.... ще видим как ще стане на практика след 8 месеца....

    Нередност?
  • 6
    subsonic avatar :-|
    subsonic
    • - 1
    • + 22

    Българите ще могат да бачкат, за да се плащат с техните данъци помощите на разните пакистанци, индийци, араби и африканци, както и на местните търтеи.

    Между другото, бях попаднал на едно много интересно изследване от 2010 година, в което се споменава че около 50% от жените Британки получават някаква форма на социална помощ.

    Друг интересен факт беше, че около 50% от коренните жители на Острова са с основно образование, докато при емигрантите от Европейския съюз, поне 50% са със средно, а около 30% с висше образование.

    Мисля, че проблемът с претоварването на социалната система идва в по-голяма степен от местното население и от емигрантите, идващи от Азия, Африка и Арабския полуостров.

    Емигрантите от Европейския съюз и в частност от България и Румъния са просто удобното извинение.

    Нередност?
  • 7
    kykyyy avatar :-|
    kykyyy
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#4] от "mnim":

    В Европа вече са им свикнали на британските бабички-политици и изобщо не им обръщат внимание. Просто дойде време и на нас да ни покажат островитянския си характер. А между другото, очаквайте от 01.01.2014 точно обратното на това, което сега обещават: Равен достъп до трудовия пазар - не, социални помощи за мангалите - да. Така че, циганите отсега да се стягат за острова.

    Нередност?
  • 8
    cytehuop avatar :-|
    Pux4o
    • + 3

    Правилният адрес за търсене на доклада е http://www.niesr.ac.uk/

    Нередност?
  • 9
    aeiou avatar :-|
    aeiou
    • - 1
    • + 3

    да, процента на хората с по-високо образование е нисък в страните на дивия капитализъм,или тези в крайно дясната периферия, дето горките са нямали друг избор освен да ги жулят господарите на феодални имения. Може от това да ги е страх, 4е изто4но европейците като по-образовани идват и запо4ват да ги командорят:)
    Но това , да не забравяме, е явление на няколко преди6ни поколения . Сега както е тръгнала родината ни и по-то4но образованието - скоро 6те задминем и Португалия по процент на неграмотните.

    Нередност?
Нов коментар