🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трънливият път към съживяването на испанската икономика

Страната отчайващо се нуждае от заетост и растеж

Мариано Рахой не се страхува да налага строги икономии
Мариано Рахой не се страхува да налага строги икономии
Мариано Рахой не се страхува да налага строги икономии    ©  Reuters
Мариано Рахой не се страхува да налага строги икономии    ©  Reuters

От ръба на фалита преди една година до модел за бюджетна дисциплина и реформи сега. Това може да бъде историята на Испания. Липсват само две неща - заетост и растеж, а спасението може да дойде от износа. Испанските министри цитират поредица от статистики, за да покажат колко много е постигнато. Бюджетният дефицит е намален от 11.2% от БВП през 2009 г. до 6.98% миналата година. Съкратени са около 375 000 служители в публичния сектор, разходите за труд са намалели до нивото от 2005 г., а конкурентоспособността се е подобрила, пише Reuters.

"Коригирането на испанската икономика напредва", коментира Фернандо Фернандес, професор по икономика в бизнес училището Instituto de Empresas. "Има институционна стабилност и воля за реформи... но растежът и заетостта се изплъзват", допълва той. Испания има силна управляваща партия с абсолютно мнозинство в парламента, която трябва да се яви на избори чак в края на 2015 г. Ситуацията ярко контрастира с крехките коалиции в Италия и Гърция.

Оплакванията на други страни от Южна Европа не се чуват толкова силно в Мадрид - консервативното правителство на Испания няма време да се жалва от германската доминация в еврозоната или да недоволства от липсата на разбиране от страна на Берлин към социалните проблеми, до които водят икономиите. Освен това Народната партия на премиера Мариано Рахой се радва на тесни идеологически връзки с коалицията на германския канцлер Ангела Меркел.

Независимо от продължаващото вече година и половина затягане на коланите партията на Рахой все още е по-популярна от която и да било друга испанска партия, ако рейтинг от 28-29% все пак може да се нарече популярност.

А сега лошите новини

Има обаче два облака на хоризонта пред управляващите в Испания - рекордната безработица хвърля сянка върху постигнатото от правителството. Сривът след строителния бум и орязването на публичния сектор стоят зад тревожните данни за безработицата, засегнала 27% от работната сила. Младежката безработица в страната достига 50%. По данни на Евростат най-висок процент безработица в селските региони на ЕС в края на миналата година е бил регистриран в Испания - 17%.

Министрите твърдят, че тези данни не са такава заплаха за социалната стабилност, каквато изглеждат, и извеждат като аргумент, че за първото тримесечие на годината общият брой заети е сходен с този от 2001 г.

Това, което се е променило обаче, е населението. Испания преживя масова имиграция, след като милиони нискоквалифицирани работници пристигнаха в страната в търсене на работа в строителния сектор, с което населението се увеличи с близо седем милиона души за едва девет години. Когато бумът на населението достигна своя край, около осем милиона работни места изчезнаха. Много имигранти и немалко испанци напускат страната, като тя е загубила 1% от цялото си население през изминалата година.

"Испанското население вероятно ще намалее с два милиона през следващите четири до пет години", прогнозира Фернандес. Според него от общо шест милиона безработни два вероятно са чужденци и може да си заминат.

Дори и да се съгласим с аргумента на испанското правителство, че данните за безработицата не са толкова лоши, колкото изглеждат, и че испанското общество няма да се разпадне под натиска на цяло едно изгубено поколение безработни младежи, има и втори проблем.

Дългът остава висок

Испания все още е сериозно задлъжняла. Дефицитът на страната продължава да е близо 7% от БВП за миналата година, а Рахой реши да намали планираните за тази година бюджетни съкращения със 7.2 милиарда евро до 18.9 милиарда, за да намали тежестта за обществото. За да изплати дълговете си и да сведе лихвите по облигациите до управляемо ниво, както и да създаде работни места, Испания отчайващо се нуждае от растеж. Вместо това станата е затънала в рецесия, а икономиката й се свива седем поредни тримесечия.

Министри и хора от бизнеса имат само един отговор на проблема - износ. Държавните разходи се съкращават, частните компании са твърде заети с плащането на дълговете си, за да инвестират, а потребителите се отказват от покупки, за да компенсират намаляването на заплатите. На фона на тази мрачна картина единственият начин за възстановяване на икономиката са продажбите в чужбина.

Редица официални лица изтъкват, че страната рязко е подобрила конкурентоспособността си. След пика в началото на 2009 г. според данни на правителството разходите за единица труд рязко са спаднали, докато тези във Франция, Италия и Германия са се увеличили. Цените в Испания се покачват по-бавно, отколкото в други държави в еврозоната, което допълнително помага.

Испанският износ се е увеличил от 23% от БВП през 2009 г. до 33% тази година. Към традиционните продукти за износ като плодове и зеленчуци се присъединяват и химикали, техника и телекомуникационно оборудване.

"Когато се кача на самолет до Чили, виждам, че той е пълен с испански бизнесмени, тръгнали, за да продават продукти, които никога не съм знаел, че съществуват на пазари, за които никой от нас не си е помислял", коментира испански изпълнителен директор.

И все пак испанският износ остава силно зависим от боледуващата еврозона. А ако световната икономика запада, трудно спечелените пазари в Латинска Америка и Азия също може да се изпарят.

Това прави структурните промени ключови. Някои критици обаче забелязват умора от реформите. Според тях с наближаването на изборите през 2015 г. Рахой няма да пропилее политически капитал, лишавайки от работа още десетки хиляди държавни служители и орязвайки помощите за безработни и минималната заплата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antikommunist avatar :-|
    antikommunist
    • - 1
    • + 9

    Случващото се в Испания е наистина обнадеждаващо, но на реформите им трябват доста години за да дадът плодове. Това го преживя и Германия преди 10 години. Но си заслужава...

    Нередност?
  • 2
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 1
    • + 4

    "Когато се кача на самолет до Чили, виждам, че той е пълен с испански бизнесмени, тръгнали, за да продават продукти, които никога не съм знаел, че съществуват на пазари, за които никой от нас не си е помислял", коментира испански изпълнителен директор."
    ==============================================

    Когато се спука испанският балон на пазара на недвижими имоти, испанските строителнит предприемачи изведнъж забелязаха Източна Европа, в частност България. Със сигурност дори не бяха си го помисляли само година преди това. Това е положението - или си размърдваш мозъка и з@дника, или загиваш. За мен беше изненада да видя, че испанците са доста адаптивни.

    Нередност?
  • 3
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • + 2

    [quote#0:"К-л"]Младежката безработица в страната достига 50%[/quote]
    Съкращението на държавни служители не е достатъчно. Испанците имат нужда от реформиране на трудовия пазар и орязване на профсъюзните протекции, за да могат именно младите да се реализират и придобият опит и самочувствие.

    Нередност?
Нов коментар