Шистов газ, инжекции и трусове

Проучвания обвързват засилената сеизмична активност със сондажите

Устие на сондажен отвор на кладенец в Пенсилвания
Устие на сондажен отвор на кладенец в Пенсилвания
Устие на сондажен отвор на кладенец в Пенсилвания    ©  Associated Press
Устие на сондажен отвор на кладенец в Пенсилвания    ©  Associated Press
Не фракингът, а връщането на замърсената вода в земната повърхност предизвиква трусовете

Тони Дейвис, 54-годишен строителен работник от Арканзас, приветства бума на сондажите за природе газ, създали много работни места в родния му град преди 10 години. Това обаче е преди да започнат земетресенията. През 2010 и 2011 г. тихият земеделски град Грийнбриър е усетил повече от 1000 малки труса. Най-силният – с магнитуд 4.7 по скалата на Рихтер – е с епицентър на 450 метра от верандата на Дейвис, а неспирните трусове повреждат подпорните колони на пристройката към неговата къща, разказва агенция Reuters.

Тогава идва друга изненада: специалисти от унивеситета в Мемфис и от службата за геоложки изследвания в Арканзас заявяват, че земетресенията по всяка вероятност са причинени от фракинга за шистов газ. Изводите карат регулаторите в щата да затворят няколко кладенеца и скоро след това трусовете затихват. Дейвис и десетина негови съседи завеждат пет дела срещу Chesapeake Operating, собственик на два кладенеца близо до домовете им, през 2010 г., както и срещу BHP Billiton, която купувa активите на Chasepeake през 2011 г. Clarita Operating LLC, притежавала третия затворен кладенец, банкрутира и през 2011 г. е извадена от съдебните спорове. Chasepeake и BHP отказват коментар по делата. В съдебните документи пише, че те твърдят, че не носят отговорност за щетите, нанесени от земетресенията.

Подземни изненади

Всъщност описаните обвинения не са насочени срещу технологията на фракинг, а по-скоро срещу последващото обратно инжектиране на токсична вода в земята. След като се използва за хидравличното разбиване, тя се вкарва дълбоко в скалите, където няма почва (практика, забранена в Европа). Според сеизмолозите фракингът може да причини микроземетресения, които рядко се усещат на земната повърхност. Когато обаче водата се инжектира повторно, при това в близост до разлом, това може да предизвика по-силни трусове, дори разломът да е бил неактивен в продължение на милиони години. Според Скот Аусбрукс от американската служба за геоложки изследвания в Арканзас, който живее в Грийнбриър, точно това рядко събитие се е случило там. Изследванията на неговите колеги сочат, че за съвсем малкък брой от всичките 30 000 кладенци на територията на страната се предполага, че предизвикват земетресения заради близостта си до разломи.

Аусбрукс започнал да се интересува от инжектирането на използвана за фракинг вода, защото и през 80-те години районът преживял вълна от слаби земетресения. Заедно с колегата си Стив Хортън от университета в Мемфис той установил, че 98% процента от малките трусове през 2010 и 2011 г. са били на разстояние не по-голямо от 6 километра от двата близки кладенеца. "Предвид силната пространствена и времева връзка между двата кладенеца и сеизмичната активност на мястото би било необичайно съвпадение, ако земетресенията не са били предизвикани от инжектирането на вода", пише Хортън в изследване, публикувано през пролетта на 2012 г.

Едва след като започнало инжектирането на замърсената с химикали вода обратно в земната повърхност, учените открили непознат дотогава разлом, днес наречен Гай-Грийнбриър. Комисията по петрола и газа в Арканзас вече обяви перманентен мораториум над тази практика на около 3100 квадратни километра около новооткрития разлом. Сега регулаторът изисква бъдещите кладенци да бъдат на между 1.6 и 8 километра от разломи и контролира по-строго налягането на инжектираната вода.

Доскоро американската Агенция за защита на околната среда не беше въвела регулации за земетресенията и резервоарите, в които се изхвърля използваната вода – т.нар. кладенци клас 2, но сега е започнала да се занимава по-подробно с проблема. През ноември 2012 г. в предварителен доклад нейни експерти изследват "сеизмичната активност, предизвикана от инжектирането на вода" в Централен Арканзас, Северен Тексас, окръг Бракстън, Западна Вирджиния, и Йънгстаун, щата Охайо. От агенцията признават, че докладът е бил "техническа справка", а политическите мерки все още се разработват.

В документа са отбелязани случаи като този в Тексас през 2009 г., когато две компании доброволно затвориха два кладенеца, след като регулаторите започнаха да разследват дали те не са предизвикали няколко земетресения около международното летище Далас Форт-Форт Уърт. През 2010 г. във Вирджиния след серия слаби трусове министерството на околната среда намали позволеното количество вода, което може да се инжектира обратно в земята след фракинг. В Охайо властите затвориха пет кладенеца клас 2 в Йънгстаун след земетресение от 4 по Рихтер навръх Нова година през 2011 г., като преди това в района никога не е имало трусове.

Ефект от дългогодишния добив

Друго проучване, публикувано наскоро, Earth and Planetary Science Letters открива връзка не между инжектираната в земята при фракинга вода, а между извадените количества суровина и земетресенията. Изследването отново не предлага преки доказателства, че сондирането само по себе си предизвиква трусовете. Връзката е по-скоро косвена: според авторите на доклада, чиито резултати са били видени от журналисти от Wall Street Journal, изпомпването на по около 600 000 барела петрол и вода на ден от находището Ийгъл Форд в Източен Тексас предизвиква размествания на околните скали и пясък, а оттук и земетресения, които обикновено са твърде слаби, за да се усетят на повърхността.

Клиф Фролих, един от авторите на проучването и директор на Института по геофизика в Тексаския университет, признава, че е очаквал да открие зависимост между трусовете и инжектирането на вода в земята и в случая на Ийгъл Форд, но това не станало. Причината за земетресенията и там е сходна с това, което се е случило близо до град Лонг Бийч в Калифорния миналия век. Заради дългогодишния добив на нефт земната повърхност там е потънала с около 10 метра.

Докладът на Фролих е първото голямо изследване, което свързва изчерпването на петролните резерви със земетресенията.

Съдебните битки

Заведените в Арканзас дела от Дейвис и неговите съседи бележат първите усилия да се направи връзка между фракинга и земните трусове и да се спечели компенсация. Ако се стигне до отсъждане в полза на ищците, може да се предизвикат и допълнителни дела, тъй като инжектирането на вода с химикали в земята се използва не само в хидравличното разбиване, но и в други видове добиви на нефт и газ. Първото от делата, заведено в Окръжния съд в Източен Арканзас, трябва да започне през март 2014 г., въпреки че двете страни преговарят и за извънсъдебно споразумение.

Индустриалната организация Arkansas Independent Producers & Royalty Owners признава, че учените са намерили възможна връзка между кладенците за сондаж и множеството малки земетресения около Грийнбриър. Но според изпълнителния й директор Джей Кели Робинс компаниите не е имало как да знаят за подобна връзка преди започването на инжектирането на замърсената вода. Освен това те са затворили кладенците, щом въпросът е бил поставен на дневен ред. Робинс допълва, че макар и Арканзас да е традиционен производител на нефт и газ, фракингът в местното находище Файетвил е осигурил милиарди долари инвестиции и е увеличил добива на природен газ в щата девет пъти.

Случаите със земетресенията са една част от съдебните жалби, последвали експанзията в производството на природен газ в САЩ чрез хидравлично разбиване. От 2009 г. насам са заведени около 40 граждански дела в осем щата за нанесени щети като замърсяване на подпочвените води, замърсяване на въздуха и прекомерен шум. Досега по никой от исковете не е започнал съдебен процес, а около половината са отхвърлени или двете страни са се договорили. Адвокатите на компаниите масово твърдят, че връзката между фракинга и замърсените подпочвени води или други проблеми с околната среда все още не е доказана.

Очаква се догодина американската Агенция за защита на околната среда да публикува голям доклад за хидравличното разбиване и питейната вода, който може да повлияе на развитието на тези дела.

И макар че регулаторите са започнали да обмислят мерки, преди те да бъдат приложени, връзката между фракинга и земетресенията може да бъда отхвърлена в съда. Според прависти би било изключително трудно да се докаже небрежност от страна на компаниите. "Трябва да докажете, че действията им са били несъобразни. Но човек не може да бъде отговорен за светкавица, паднала от небето", казва Томас Дейли, адвокат на енергийни корпорации, който обаче не участва в казусите с трусовете.

Според представителите на ищците компаниите е трябвало да са запознати с рисковете при сондажа в исторически сеизмичната зона. "Научното доказателство е налице", казва един от адвокатите Скот Пойнтър.

Щатските регулатори заявяват, че заведените искове няма да спрат сондажите за нефт и газ. "Това е нещо, което се е случило, реагирали сме и сме наложили някои правила, така че да не се случва отново, и всички продължаваме напред", казва Лорънс Бенгал, директор на Комисията за нефт и газ в Арканзас. "Дали в резултат на минали събития някой ще получи компенсация наистина не знам. Но не знам и какво още би могло да се направи", заключава той. | Капитал Daily

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • - 3
    • + 21

    В България има шистов газ навсякъде. Обаче, дали добива е безопасен?

    Нередност?
  • 2
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 2
    • + 26

    Изобщо има ли нещо безвредно...

    Нередност?
  • 3
    petar_demirev avatar :-|
    petar_demirev
    • - 15
    • + 43

    Хидравличното разбиване на скалите или така наречения фракинг отдавна се подозира, че е опасен. Докато не измислят по безопасен начин за добиване на шистов газ, не бива да се позволява използването на този метод в България независимо дали имаме големи залежи.

    Нередност?
  • 4
    rapidfire_ avatar :-|
    rapidfire
    • - 13
    • + 18

    Най-накрая изплюха камъчето.
    България е силно сеизмична зона. В нея има най-различни разломи. Да си спомним земетресението в Перник, което изненада всички. Никой не беше очаквал трус с подобна сила точно от този разлом. Но той се случи.
    В Черно море осен разломите по дъното има и огромно количество сероводород. Не ми се мисли, какво ще се случи, ако бъде възпламенен по някакъв начин или ако бъде предизвикано освобождаване на някакво количество от него на повърхността.

    Нередност?
  • 5
    historama avatar :-|
    historama
    • - 28
    • + 20

    [quote#3:"petar_demirev"]не бива да се позволява използването на този метод в България независимо дали имаме големи залежи. [/quote]
    Кажи го по-точно, всички да те разберат: Никакви американски проекти и сондажи в страната, изобщо никакви американци в страната! Само руски и савецки! Руски тръби, газови и петролни на всеки км, на всеки плаж, във всяко дере (Паша дере), ваканционни бетонни имоти на всеки плаж, поляна и езера със заустване направо в морето или реката, и т.н., и т.н.
    Да е.а еколозите, ос.аха цялата страна, побесняха като разбраха, че и други освен руснаци ще дойдат тук.

    Нередност?
  • 6
    datas avatar :-|
    ASTYLE
    • - 4
    • + 9

    Добре пазената истина - фракингът предизвиква земетресения !

    Нередност?
  • 7
    hellwitch avatar :-|
    hellwitch
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#6] от "ASTYLE":

    Че и конвенционалния добив предизвика земетресения, както е посочено в статията.

    Според мен по големия проблем е замърсената вода - трябва да я пречистват а не да я хвърлят тук у там.

    Разбира се ако го правят ще се окажа, че този добива не е хич евтин. А от там и ще се обезсмисли.

    Въобще индустрията и околната среда са две несъвместими неща. Или имаш едното или другото. В една Германия например - на пръв поглед всичко е подредено, подрязани, зелено. Но от втори - всичко това е изкуствено поддържано, а земята, водата и въздуха са яко замърсени. Не е случаен бумът на болестта рак - просто живеем в клоака.

    Нередност?
  • 8
    m17 avatar :-?
    m17
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#7] от "hellwitch":

    И къде точно видяхте "яко замърсени" замя, вода и въздух в германия.
    Аз имах работа до един техен ТЕЦ , огромен с два комина бълваше ВОДНА ПАРА. И за качеството на пречистването си личеше по околноста - всичко беше зелено и не миришеше. А не сивкаво и вонящо като покрай тецовете в Марица.
    А за дреболийте като патици и лебеди във всяка ГРАДСКА рекичка да не говорим. В центъра на Щутгард ме удари патица която кацаше във един фонтан, редовно има ударени елени по селските пътища.

    Нередност?
  • 9
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • + 1

    гадост... алчността към парите .... води и лоши резултати

    Нередност?
  • 10
    hellwitch avatar :-|
    hellwitch
    • + 7

    До коментар [#8] от "m17":

    Питай немците що пият само газирана вода?
    Отговора - защото иначе не става за пиене, а газираната е пречистена.

    А от чистия завод на БАСФ почти всеки път като мина по А5 мирише на сяра. Ама кой му пука като правят милиарди мечалби.

    А Рейн? - толкова е за мърсена, че вече повече от 10г се мъчат да я пречистват с променлив успех. Но за сметка на това е забранено да си миеш колата пред къщата щото видиш ли замърсяваш природата.

    А ако видиш горичките и дръвчетата - едно криво дърво няма там, защото всичките ги зомбят с торове и ги обгрижват градинари градинари.

    Не случайно Зелениете са сила партия в Германия - просто там е въпрос какво и как да се спасява от последните 150г индустрализация.

    И да последните години имат някои успехи - предимно свързани с това, че изнесоха много заводи в Китай и Индия.

    Впрочем като отидеш в супермаркет там се загледай - има ли немски плод или зеленчук, защото по мои наблюдения, основно са холадски и то парникови.

    Впрочем и добив на шистов газ си имат. Даже и протести срещу него, но неуспешни.

    Така, че немския индустриален успех си има не малка цена.

    Нередност?
Нов коментар