Германия създаде специална комисия за имигрантите от ЕС

Канцлерът Ангела Меркел се опитва да намали напрежението в току-що сформираната коалиция

Германия очаква 180 000 имигранти от България и Румъния през 2014 г.
Германия очаква 180 000 имигранти от България и Румъния през 2014 г.
Германия очаква 180 000 имигранти от България и Румъния през 2014 г.    ©  Reuters
Германия очаква 180 000 имигранти от България и Румъния през 2014 г.    ©  Reuters

Правителството на Германия реши да създаде комисия на високо равнище, която да проучва твърденията, че мигранти от други страни на Европейския съюз злоупотребяват с германската социална система, предадоха информационните агенции.

Това се случи още на първото заседание на третото поред правителство на Германия, ръководено от канцлера Ангела Меркел. Макар и с патерици след падане на ски пистата, тя го ръководи лично.

Работната група ще събира водещи експерти от 11 министерства и правителствен координатор за интеграцията. Воденото от християндемократите на Меркел вътрешно министерство и министерството на труда, контролирано от коалиционните ѝ партньори социалдемократите, ще ръководят групата.

Съществува голяма вероятност за председател на комисията да бъде избран държавният министър по въпросите на имиграцията, бежанците и интеграцията Айдън Йозогюш. Тя е първият министър с имигрантски произход в германско правителство.

Институтът за трудов пазар и професионални изследвания на Федералната агенция по труда оцени, че през 2014 г. ще дойдат до 180 000 имигранти от Румъния и България след отварянето на трудовия пазар. Различни изследвания и анализатори обаче твърдят, че българските и румънските работници няма да затруднят социалната система, а ще допринесат за икономиката на стрaната.

Гореща тема

Имиграцията се превърна в гореща тема за Германия и още няколко държави членки, сред които Великобритания и Франция, заради окончателното падане на всички ограничения на пазарите на труда в ЕС за българи и румънци на 1 януари. Миналата година над десет германски града поискаха от федералното правителството помощ, за да се справят с наплив от мигранти от Румъния и България. Тази година пък започна със спор между управляващите партии в коалицията, което наложи и първата среща да бъде посветена на тази тема.

Меркел е поискала дискусията за опасността от наплив на българи и румънци в Германия да бъде преустановена. Отсега нататък с този проблем ще се занимава само създадената за целта специална правителствена комисия. Тя не е ориентирана към отделни нации, а е за всички имигранти в Германия, уточни правителственият говорител Щефан Зайберт. Участващият в коалиционното правителство консервативен Християнсоциален съюз поиска гражданите на други страни от ЕС да нямат право на социални помощи през първите три месеца от престоя си в Германия, а злоупотребяващите със социалната система да бъдат експулсирани. Зайберт заяви, че комисията ще обмисли евентуални нормативни мерки за борба със злоупотребите с германската социална система.

Критики от опозицията

Джем Йоздемир, съпредседател на германските Зелени, критикува в интервю "евтиния популизъм" на баварските консерватори по адрес на румънците и българите и твърди, че истинският проблем е този на ромите от Румъния и България, които са принудени да напуснат заради бедността и дискриминацията. По думите му Меркел и баварските ѝ съюзници от ХСС, които са на власт от осем години, "но не са направили нищо срещу бедността и дискриминацията в Европа". Изявленията на политици от ХСС за работниците от Румъния и България Джем Йоздемир отдава на предстоящите на 18 март местни избори в Бавария.

На годишната си партийна конференция коалиционният партньор ХСС потвърди категоричната си позиция за драстични мерки срещу социалните имигранти и настоя те да получат забрана за повторно влизане в Германия. Социалдемократите също упрекват ХСС в популизъм и заиграване с една много опасна тема.

"ХСС не влиза в дискусия за това какво може да се направи за решаване на проблема с липсата на квалифицирана работна ръка в германската икономика, нито на проблема на онези, които са в затруднено социално положение и са подложени на брутална дискриминация, имам предвид българските и румънските роми. Тези европейци и европейки имат нужда от подкрепа в техните родни страни. Те заминават, защото нямат никаква перспектива, никаква друга възможност. Това трябва да променим", заявява в интервюто Йоздемир.

Не сме сервиз за ремонт

Генералният секретар на ХСС Андреас Шойер заяви във вторник, че квалифицираните работници са добре дошли в неговата страна, но уточни, че 46% от румънците и българите, дошли в Германия след 2007 г., нямат никаква професионална квалификация, а Берлин не трябва да внася чужди проблеми. Шойер уточни, че неговата партия е съгласна със свободата на движение, но Германия не трябва да се превръща в "ремонтна работилница за обществените проблеми" на Европа. Той призна, че германската икономика има полза от европейците, които работят в страната, но зададе въпроса защо трябва да бъдат внасяни проблеми, чиято причина се намира другаде.

"При нас идват специално квалифицирани българи и румънци. Действителността е много по-сложна, отколкото я представя ХСС чрез изявления за медиите. Но има и голяма бедност и дискриминация в Европа, хора, които трябва да живеят в Румъния и България в бедност като в третия свят. Имаме нужда от европейска стратегия за ромите, за да им осигурим достойни условия за живот", казва Джем Йоздемир. Той отбелязва, че според много роми те са живеели по-добре по времето на комунизма, отколкото в демократична Европа. | КАПИТАЛ Daily

Благодарение на чужденците

Населението на Германия се е увеличило за трета поредна година през 2013 г. на фона на най-високото ниво на нетна миграция за последните 20 години, показаха данни на федералната статистическа служба, цитирани от "Ройтерс".

В края на 2013 г. в страната е имало около 80.8 милиона души в сравнение с 80.5 милиона в края на 2012 г. Смъртността превишава раждаемостта с около 200 000 - 220 000 души, но миграцията не само компенсира разликата, а и осигурява положителен баланс.

Икономическата криза в еврозоната накара много млади южноевропейци да се отправят към Германия в търсене на работа и доведе до значително увеличение на изучаването на немски език на континента.

Експертите обаче предупреждават, че в средносрочен и дългосрочен план населението в страната ще се свие заради ниската раждаемост и може да достигне едва 70 милиона души до 2060 г.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bvsc avatar :-P
    Да, ама не
    • - 3
    • + 13

    Докато нашите политици продължават да плащат на ромите на принципа "на чаве" без помощите да са обвързани с елементарни изисквания, тогава не комисия, ами наказателен взвод трябва да създаде Германия. Порочният кръг гласове-кебапчета-деца-имиграция-още гласове трябва да бъде разбит вече. При соца поне бачкаха в строителни войски.

    Нередност?
  • 2
    brick40 avatar :-|
    bricky
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "bvsc":

    Управляващите не могат да погледнат толкова задълбочено и софистицирано на своите питомни кученца, зависими изцяло от тях...

    Нередност?
  • 3
    yurukov avatar :-|
    Боян Юруков
    • + 8

    В последните дни има доста изказвания на политици в Германия в стил на паниката, която виждаме в Англия. Интересното обаче е, че паралелно всички големи медии излязаха с материали критикуващи ги в популизъм и всяване на неоснователен страх. Има интересни статии за това как емигрантите помагат на държавата, плащат си данъците и прочие.

    Нередност?
  • 4
    lalleen avatar :-|
    lalleen
    • + 1

    Това е защото те си знаят сганта, ковто си имат при тях. Те самите казват, че мнозона германци са се ориентирали към удобния факт, че ако имаш една сюрия деца, ще вземаш повече пари, отколкото ако се бъхтиш да работиш. Аз лично познавам една 21 годишна самотна майка на две деца, която не работи и си е чиста германка.

    Нередност?
  • 5
    ivanbaraban avatar :-|
    ivanbaraban
    • + 3

    "евтиния популизъм" на баварските консерватори по адрес на румънците и българите и твърди, че истинският проблем е този на ромите от Румъния и България, които са принудени да напуснат заради бедността и дискриминацията.

    Ами -учудващо националност Ром не съм чувал циганин също и българина какво ще намери в студена чужбина -коричка хляб и дискриминация защото ще мине под общият знаменател на" Ром" даже и да е бледолик но е чужденец не е ариец (попитаите немци от източна германия как се отнасяли немци от западна) в началото на обединението

    Нередност?
  • 6
    maren avatar :-|
    maren
    • + 1

    КВАЛИФИЦИРАНИТЕ български и румънски работници помагат за решаване на проблема с недостиг на квалифицирана работна ръка в германската икономика, проблем не само за германската икономика, породен от застаряването на населението в цяла Европа и намаляването на броя на хората в трудоспособна възраст.
    Проблемът свързан с неграмотните, слабо социализирани хора без трудови навици, потомствените безработни, получаващи социални помощи и всички останали хора "без перспектива" се решава чрез стратегия за интегрирането им, ако това е възможно.

    Нередност?
Нов коментар