🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вашингтон планира намаляване с 30% на емисиите от въглищни електроцентрали

Новите правила са "дръзка стъпка" в борбата с промените в климата

 

Администрацията на Барак Обама предложи строги нови правила за електроцентралите на въглища, които са в центъра на стратегията на американския президент за борбата с климатичните промени. Планът на Агенцията за защита на околната среда (EPA) предвижда намаляване на въглеродните емисии с 30% до 2030 г. от нивата през 2005 г. Това би се равнявало на емисиите от захранването с ток на над половината от американските домакинства за една година.

Отделните щати трябва да дадат своето съгласие, както и да внесат предложенията си как да направя това до юни 2016 г. Те могат да поискат допълнително време до юни 2018 г., ако се налага. Но според анализаторите за тези, които разчитат основно на въглища за производството на електроенергия, предстои нелека задача.

"Ние сме тук, за да защитаваме общественото здраве и околната среда. Бездействието ни струва повече пари на повече места все по-често", заяви ръководителят на EPA Джина Макарти. Според анализа на агенцията мерките ще доведат до намаляване на замърсяването с фини прахови частици и на нивата на серния диоксид и на азотния оксид с над 25%.

Критика на плана

Планът е в отговор на подобни стъпки, предприети от големи замърсители като Китай и Индия. Критиците обаче смятат, че новите правила ще доведат до затварянето на електроцентрали и до вдигане на цените на тока, както и ще навредят на икономиката на американските райони, произвеждащи въглища. "Това е като нож в сърцето на средната класа. Ефектът върху семействата и цели региони ще бъде катастрофален, тъй като гордата вътрешна индустрия е покосена", твърди сенаторът републиканец Мич Маконъл.

Но според EPA сметките за електричество ще се свият с 8% отчасти заради повишената енергийна ефективност. "Те грешат. Никога няма да се налага да избираме между здрава икономика и здрава природа", казва Макарти.

Принципни различия

Обама не успява да убеди републиканците в Конгреса да действат по отношение на законодателство, свързано с промените в климата. Опит на демократите през 2010 г. да прокарат закон, ограничаващ въглеродните емисии, и позволяващ на компаниите да продават и да купуват въглеродни квоти, завърши с блокиране от страна на републиканците в Сената. Сега администрацията на президента разчита на решение от 2007 г. на Върховния съд, по силата на което EPA, която е част от изпълнителното подразделение на правителството под контрола на Обама, може да регулира замърсяването с въглероден диоксид съгласно т.нар. Закон за чистия въздух (Clean Air Act), без да се налагат действия на Конгреса. Но конгресмени и сенатори се опитват да блокират това решение.

Новите правила трябва да бъдат финализирани през юни 2015 г. след период на публично обсъждане. Стратегиите на Щатите за това как да изпълнят изискванията може да включват използване на повече ядрена или слънчева енергия, преминаване на природен газ или търговия с въглеродни квоти. Редукцията от 30% не е еднаква за всички. Западна Вирджиния например трябва да намали емисиите с 19%, докато Ню Йорк – с 44%.