🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Голяма коалиция одобри комисията на Юнкер

Въпреки някои размествания на ресори и национални кандидати се случи най-оптимистичният сценарий.

Непосредствено след гласуването председателят на ЕП Мартин Шулц поздрави Юнкер и му връчи писмо, удостоверяващо резултатите от избора.
Непосредствено след гласуването председателят на ЕП Мартин Шулц поздрави Юнкер и му връчи писмо, удостоверяващо резултатите от избора.
Непосредствено след гласуването председателят на ЕП Мартин Шулц поздрави Юнкер и му връчи писмо, удостоверяващо резултатите от избора.    ©  Reuters
Непосредствено след гласуването председателят на ЕП Мартин Шулц поздрави Юнкер и му връчи писмо, удостоверяващо резултатите от избора.    ©  Reuters

Европейският парламент одобри в сряда новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер с 423 гласа "за", 209 "против" и 67 въздържали се.  За сравнение, комисията на Барозу беше избрана за първия си мандат с 449 "за", 149 "против" и 67 въздържали се.

Въпреки някои размествания на ресори и национални кандидати се случи най-оптимистичният сценарий. След успешното гласуване в парламента новият състав на изпълнителния орган на ЕС ще встъпи в длъжност на 1 ноември. Преди това имаше прогнози, че по-реално е това да стане към края на годината, а дори и може би в началото на 2015 г.

Сайед Камал (консерватори и реформатори) съобщи, че неговата група ще се въздържи при поименното гласуване. "Въпреки това ще работим с вас и ви желаем успех", обърна се той към Юнкер и неговия екип. Неоклис Силикиотис (Обединена европейска левица), Ребека Хармс (Зелени), Найджъл Фараж (Европа на свободата и пряката демокрация), както и независимите евродепутати съобщиха, че техните групи ще гласуват против. Групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите и на АЛДЕ заявиха подкрепа за Юнкер.

"Гражданите на Европа губят вяра. Екстремисти отляво и дясно ни спъват. Ние сме последният шанс на Европа. Нека се възползваме от този шанс", обърна се Юнкер към депутатите. Говорейки на френски и немски, той каза, че в 5-годишния мандат на екипа му ще са много важни инвестициите в растеж и създаване на работни места. По повод исканията на някои страни за бюджетен дефицит отвъд позволеното той каза, че "правилата няма да се променят, но могат да бъдат прилагани с известна гъвкавост".

Юнкер каза още, че има "много политически" екип, а не "куп анонимни технократи" за комисари. Сред тях е Кристалина Георгиева, която заема много важния и влиятелен пост на зам.-председател по бюджета, администрацията и борба с измамите с еврофондове. 

В последните седмици евродепутатите провериха знанията и плановете на всеки от номинираните за еврокомисари. Преди гласуването, от 10 часа българско време Юнкер представи официално своя екип и програмата си.

"Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение. Основната ни задача е да се справим с равнищата на безработицата, трябва да се работи в областта на цифровата икономика, необходими са инвестиции в този отрасъл", посочи Юнкер. КАПИТАЛ Daily

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • + 2

    Успешен мандат и добра екипна работа на ЕК.

    Нередност?
Нов коментар