Британският бюджет е спечелил €25 млрд. от имигрантите за 10 години

Източноевропейците внасят 12% повече в хазната на Обединеното кралство, отколкото вземат

Имигрантите от ЕС са допринесли към хазната на Великобритания с 25 млрд. евро повече, отколкото получават като социални плащания през периода между 2001 и 2011 г. Това установи публикувано на 5 ноември проучване на Центъра за изследване и анализ на миграцията на University Collaеge London.

Лондон печели най-много от имигрантите от ЕС-15 (Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания и Швеция), които са донесли 64% повече данъчни приходи в сравнение със социалните плащания, които са получили.

Имигрантите от страните от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., също допринасят с 12% повече към фиска, отколкото получават под формата на социални плащания.

Проучването посочва също, че вероятността да имат работа и да бъдат добре образовани е по-висока при имигрантите, отколкото при местното британско население. В същото време имигрантите от ЕС плащат във Великобритания с 10% повече данъци, отколкото местните – за сравнение, данъчните приходи от имигрантите от останалия свят са с около 9% по-ниски.

Четирима от всеки пет имигранти от Източна Европа имат работа в сравнение със 70% при британците и мигрантите от ЕС–15.

Едновременно с това 62% от дошлите от ЕС-15 имат диплома за завършено висше образование; 25% от мигрантите от Централна и Източна Европа са висшисти – стойност, малко по-висока от тази на британците, сред които бакалавърска или по-висока степен имат 24%.

Социален туризъм 

Проучването е публикувано в момент на интензивен обществен дебат относно "туризма за социални придобивки". Местните се опасяват, че имигрантите се заселват във Великобритания с цел да получат достъп до социални плащания, докато на политическо ниво се тиражират послания за ограничаването на свободното движение в ЕС. 

Германското правителство също представи законопроект, който залага шестмесечен срок за имигрантите, в който те са задължени да си намерят работа в опит да елиминират тази форма на източване на социалната система на страната. 

"Сред основните проблеми, лансирани в публичното пространство около дебата за имиграцията, е дали имигрантите плащат своя дял в данъчната и социалната система", казва авторът на изследването професор Кристиан Дъстман."Имиграцията във Великобритания от 2000 г. насам носи значителни фискални ползи за страната. Това се отнася както за пристигналите от Централна и Източна Европа, така и за останалата част от ЕС", добави той.

Британският министър-председател Дейвид Камерън е под натиск от Консервативната партия, която иска налагане на ограничения на имиграцията от ЕС. Тази проблематика е и сред ключовите фактори за възхода на Партията на независимостта на Великобритания (UKIP), оглавявана от Найджъл Фараж.

Необратимо решение

В началото на месеца германският канцлер Ангела Меркел предупреди Камерън, че по-скоро би приела напускане на Обединеното кралство от ЕС, отколкото да направи компромис с принципите на свободно движение в съюза. В понеделник германското списание Spiegel цитира източници от правителството, според които Меркел се опасява, че Великобритания достига момент, от който няма връщане назад.

Според британския премиер свободата на движение на хора ще е в основата на стратегията му за предоговаряне на отношенията. Според Spiegel обаче Меркел е била категорична, че ще оттегли подкрепата си за еврочленството на Великобритания, ако Лондон продължава да настоява за миграционна реформа.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • + 19

    От подробния анализ на UCL също става ясно, че имигрантите от ЕС са ЕДИНСТВЕНАТА социална група в Обединеното кралство, които са ДОПРИНЕСЛИ към националния бюджет, а не са смучили пари от него както имигрантите извън ЕС и местните британски граждани. Последните две групи (заедно) са изяли и изпили общо над 700 милиарда паунда ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО СА ВНЕСЛИ В НЕГО (!!!), под формата на социални помощи в период от 15 години.

    За разлика от тях обаче, имигрантите от ЕС, са внесли 4,4 милиарда паунда повече в бюджета на Елизабет, отколкото са взели в период от 15 години.

    Така че, сметката за британските пуяци е много проста и очебийна.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 3
    • + 6

    Всеки внесен специалист с висше образование спестява на британския бюджет средно 100,000 паунда. Очевидна е и положителната роля на другите работещи имигранти, в застаряващите общества на Западна Европа те създават необходимия продукт за издръжка на пенсионерите и другите социалн0 слаби групи. Проблеми в това отношение няма и никой не иска да изгони тези кадри. Негативизмът е към необразованите социално слаби граждани на Европа, обикновено източна, които искат да ползват британската социална система. Прагматизъм, нищо повече.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1

    Има една доста добра кратка статистика за социалните разходи в ОК, която демонстрира ръста им от 4% през 1948, когато е въведена системата до 13% от ГНП през 2011/12 - виж http://www.economicshelp.org/blog/6817/economics/the-growing-size-of-the-welfare-state-in-the-uk/
    Т.е. 25 милиарда за 10 години при средно 200 милиарда годищно е средно 1.25% от социалните програми.

    Нередност?
  • 4
    anonymous100 avatar :-|
    Anonymous
    • - 8
    • + 3

    Истината не може да бъде изразена в проучване или доклад.

    Опасността беше и е друга, но вие понеже не можете да я разберете, ви се дават леко различни аргументи, които да можете да асимилирате.

    Не всичко е икономика и не всеки ефект може да се измери с числа. Това е все едно някой да направи икономическо изследване, че ако затворниците от затворите се пуснат на свобода, икономиката ще печели от това. А не е ли така?
    Има една поговорка "Да спи зло под камък" (или в родината си). Българите може и да не изместят британците, но ще вземат заплащане, а за тях, понеже са свикали на малко, това ще е много и в дългосрочен план биха се издигнали и биха налагали все повече своя ред, а той е деструктивен за обществото, както се вижда от постигнатото от тях в собствената им страна. Ще дам пример - колко от производителите на деструктивни вируси са англичани и колко са българи? Това не е до индивиди, а до морала и ценностната система на цялото общество, с две думи - гадове. Затова българите са наказани да живеят в бедност и това трябва да продължава.

    https://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/530705_10151204304072051_1506649772_n.jpg

    Индивидите не са еднакви в различните страни, нищо, че имат по две ръце, два крака и една глава и изглеждат еднакво. Разликата е и в това, че едните изхвърлят устен секрет по улицата, а другите - не - по това можеш и да ги различиш, нищо, че изглеждат еднакво. И ако специалистите не могат да го оценят, изглежда, че обикновените хора сами го схващат и основателно не ги искат. Злото до такава степен е проникнало в мозъците им, че ще трябват поколения докато се изчисти.
    Тези аспекти проучване или доклад не могат да ги опишат.

    Нередност?
  • 5
    e_mil avatar :-P
    tamada
    • - 1
    • + 14

    До коментар [#4] от "Anonymous":

    Глупости. Ако скромните 60 хиляди българи могат да преборят 4 милионна азиатска група и да наложат своя ред на 65 милиона британци значи проблемът ще е в морала и ценностната система на британското общество, а не в българските имигранти.
    То ако беше сигурно, че всички берачи на ягоди ще се издигнат и аз щях да отида. :)

    Нередност?
  • 6
    anonymous100 avatar :-|
    Anonymous
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#5] от "tamada":

    Не е важно количеството, а някои "качествени" характеристики. В Бразилия процентно са още по-малко, но вече два мандата президентът е такъв.

    В кацата с меда стига и една лъжица "катран", за да я развали (без да визирам горния пример).

    Безспорно и британците имат проблем с ценностанта система и морала и нямат защитни сили срещу явление, чиито опасности не познават, но, когато хората нямат имунитет срещу определени вируси, а това почти винаги е така, просто се стараят да нямат досег с тях.

    Не става въпрос за берачите, които отиват, работят, и се връщат.

    Нередност?
  • 7
    pinoccio avatar :-P
    pinoccio
    • + 4

    Дали Фураж и останалите идиоти ще коментират данните?

    Нередност?
  • 8
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 5

    До коментар [#6] от "Anonymous":

    Не мисля че Дилма Русеф парадира с българския си корен, Бразилия е страна с много източноевропейски емигранти от време оно. Баща и, Педро Русеф не е бил блестящ пример за етика, но е направил пари като реалтор. Ако сте чел, в края на 1980-началото на 90-те брат и по баща от България, Георги (мисля че беше хидроинженер) е имал намерение да отиде в Бразилия да си търси наследствените права. Горкият човечец не е имал пари за билет и представители на посолството, упълномощени от сестра му, са купили срещи $1,500 (хиляда и петстотин долара) отказ от претенциите му по имуществени въпроси. Той е починал през 1990-те, но не виждам особена демонстрация на "българското" у президента на Бразилия. Не е повече от "унгарското" у Саркози и т.н. Наблюдавам го и у децата на български имигранти в САЩ и Канада, България за тях е име, без особен емоционален пълнеж независимо, или може би поради старанието (прекаленото) на родителите да поддържат "българското". И все пак едно добро отношение към българите в чужбина и посещаващите страната през ваканциите има потенциала да привлече бъдещи инвеститори при условие че не са отблъснати при началните си контакти с опити за "далавери". Навремето един от пра-дядовците ми е идвал в Америка преди Първата Световна Война, работил по строителството, направил малко пари, върнал се в България, купил "дюкян" и земя и се позамогнал (е, всичко беше взето след 1947). Може би моделът ни трябва да бъде Швеция, която завърналите се емигранти превърнаха в икономически успешна и социално заангажирана страна, или сега Китай който привлича доказали се специалисти-китайци от Запада с вържавна политика стимулираща процеса.

    Нередност?
  • 9
    yoankata avatar :-|
    yoankata

    До коментар [#3] от "daskal1":

    "Т.е. 25 милиарда за 10 години при средно 200 милиарда годищно е средно 1.25% от социалните програми."

    Демек даже не можем ги изхрани! Кухееш както винаги!

    Нередност?
  • 10
    comandante avatar :-|

    До коментар [#2] от "daskal1":
    Всеки внесен специалист с висше образование спестява на британския бюджет средно 100,000 паунда. Очевидна е и положителната роля на другите работещи имигранти
    __________
    Паралено със слагането на ръка на златото,петрола и диамантите върви и придобиването на човеки ресурси за нуждите финансовите анархисти !
    25млрд. не е никак зле !

    Нередност?
Нов коментар