Обама смени министъра на отбраната

Според New York Times Чък Хейгъл и президентът са се съгласили, че Пентагонът ще има нужда от друг вид умения

Чък Хейгъл е ветерен от войната във Виетнам и се сближава с Обама, когато и двамата критикуват войната в Ирак в качеството си на сенатори
Чък Хейгъл е ветерен от войната във Виетнам и се сближава с Обама, когато и двамата критикуват войната в Ирак в качеството си на сенатори
Чък Хейгъл е ветерен от войната във Виетнам и се сближава с Обама, когато и двамата критикуват войната в Ирак в качеството си на сенатори    ©  Reuters
Чък Хейгъл е ветерен от войната във Виетнам и се сближава с Обама, когато и двамата критикуват войната в Ирак в качеството си на сенатори    ©  Reuters

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл се оттегля от поста под натиск, съобщи New York Times, а после същата теза разпространи и Washington Post. Той е първата високопоставена жертва в администрацията на Обама след поражението на демократите на междинните избори за Конгреса, коментира изданието. Те изгубиха мнозинството си в Сената и от следващата година републиканците ще контролират и двете камари.

Очаква се президентът да обяви оставката на Хейгъл по-късно в понеделник. Обама е взел решението да помоли шефа на Пентагона да се оттегли миналия петък, след серия срещи през последните две седмици, казват пред New York Times източници от Белия дом. Хейгъл беше единственият републиканец от екипа на Обама, който се грижи за политиките за националната сигурност.

Източниците на влиятелния всекидневник твърдят, че решението на Обама да отстрани 68-годишния Хейгъл представлява признание, че заплахата от страна на "Ислямска държава" ще изисква друг вид умения от тези на Хейгъл. Републиканецът, който беше скептичен за войната в Ирак, трябваше да контролира изтеглянето на войските от Афганистан и свиващия се бюджет на Пентагона в ера на строга финансова дисциплина.

"Следващите няколко години ще изискват друг вид фокус", казва един от източниците на New York Times, пожелал анонимност. Той е настоял, че Чък Хейгъл не е бил уволнен, а самият министър на отбраната е инициирал дискусиите за бъдещето си преди две седмици. Двамата с президента се съгласили, че е време той да се оттегли.

Отстраняването на шефа на Пентагона, изглежда, е усилие от страна на Белия дом да демонстрира, че реагира на критики. Редица експерти посочиха пропуски в първоначалната реакция на правителството при справянето с някои рискове за националната сигурност като вируса ебола и заплахата от страна на "Ислямска държава"

Потенциалните наследници

Още преди обявяването на оставката на Хейгъл вече имаше спекулации за потенциалните му наследници. Начело на списъка са Мишел Флърной, бивш зам.-министър на отбраната, която през 2009-2012 г. бе най-високопоставената жена в Пентагона; Джак Рийд, демократ от щата Роуд Айлънд, бивш военен от 82-а десантна дивизия; и Аштън Картър, също бивш зам.-министър на отбраната.

Хейгъл беше уважаван сенатор и изгради добри отношения с Барак Обама, когато и двамата критикуваха войната в Ирак в качеството си на членове на Комисията по външни отношения в Сената. Въпреки това Хейгъл трудно проби в компактния екип от близки довереници на Обама. Източниците на New York Times го описват като тих на срещите на администрацията. Защитниците му казват, че изчаквал да обсъди насаме с Обама идеите си, преди да ги сподели пред всички, за да избегне изтичане на информация.

Трудно приспособяване

Какъвто и да е случаят обаче, Хейгъл трудно намираше място в близкото обкръжение на Обама. Изслушването му в Сената, преди да заеме поста, не мина особено гладко, най-вече заради неудобните въпроси от страна на негови колеги сенатори. През последните няколко месеца лицето на Пентагона сякаш беше по-скоро началникът на генщаба ген. Мартин Демпси. Според източници на New York Times той е спечелил доверието на Обама с препоръката си за военни действия срещу "Ислямска държава".

През по-малко от двете години на поста Хейгъл не е успял да вдъхне доверие по начина, по който негови предшественици успяха, като например Робърт Гейтс, твърдят критиците му. От друга страна обаче се твърди, че самият Обама не е искал някой с величината на Гейтс, който в мемоарите си остро разкритикува президента. До голяма степен Хейгъл изпълняваше исканията на Обама – връщане на американските войски от Афганистан и съкращаване на бюджета на Пентагона. Ветеранът от войната във Виетнам обаче често имаше проблеми да поднесе идеите си за политики по ефективен начин и често журналистите не успяваха да разберат както точно има предвид той по време на пресконференции.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 5
    • + 3

    Дали е заради ИД или заради Путлер?

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 5

    Основно се цитират несъгласието му с политиката и начина на вземане на решения на администрацията на Обама по ИСИЛ и Сирия през последните шест месеца. Явно победата на републиканците на миналите щатски избори е изострила натиска върху Обама да замени републликанеца от Небраска с демократ който да дава по-оптимистични интервюта на пресата.

    Нередност?
  • 3
    smersh avatar :-P
    smersh
    • - 1
    • + 8

    Напомням, че ГЛАВНОКОМАНДВАЩ въоръжените сили на САЩ е ПРЕЗИДЕНТА. А т.н. "военен министър" има ЧИСТО АДМИНИСТРАТИВНО-СТОПАНСКИ функции и нито определя стратегическите задачи пред въоръжените сили и тактическата им реализация(с това се занимавай президента и Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили), нито има пряко отношение към бойните операции.
    Явно изритването на Хейгъл е чиста политическа интрига, и е поредния епизод в битката републиканци-демократи преди определянето на кандидат-президентите !
    Странно, че се обръща внимание на това, като истинския голям скандал в САЩ е арестуването на ковчежника на демократическата партия, същия е и близък приятел на Обама и известен гей-активист 66-годишния Тери Бин, който беше задържан за сексуални контакти с 15-годишно непълнолетно хлапе след много грозен скандал за изнудване чрез видеозаписи на връзката им.

    Нередност?
  • 4
    ivanbaraban avatar :-|
    ivanbaraban
    • + 3

    Обама смени министъра на отбраната
    Нещата не са в този вид както "капитал"ги представя-"не смени а подал оставка поради огромни несъгласия с Обама "Официална версия на англосаксонски медии-и заключение че Обама се намира в изолация и рейтингът му е все по малък

    Нередност?
  • 5
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 1
    • + 2

    Разбира се че когато се постави акордеон в лапите на едно шимпанзе , то в наи-добрия случай шимпанзето може случайно да разпъне меха на акордеона и той да издаде някакъв звук , но не и да възпроизведе някаква свързана мелодия.
    И ако 4-годишен срок не е достатъчен да се докаже неспособността на шимшанзето за това , то 8-годишен период е предостатъчен.

    Нередност?
  • 6
    adv.manev avatar :-|
    adv.manev

    До коментар [#5] от "Николай_1":

    Ай , ай Николайка.Караш ме да се смея.


    Нередност?
Нов коментар