Гърция е изправена пред политическа нестабилност

Атина изтегли президентските избори за 17 декември и се договори с тройката за удължаване на спасителната програма с два месеца

Премиерът Андонис Самарас е заплашен от възхода на популистката лява партия "Сириза"
Премиерът Андонис Самарас е заплашен от възхода на популистката лява партия "Сириза"
Премиерът Андонис Самарас е заплашен от възхода на популистката лява партия "Сириза"    ©  Reuters
Премиерът Андонис Самарас е заплашен от възхода на популистката лява партия "Сириза"    ©  Reuters
През 2015 г. се очаква икономически ръст, близък до 3%.

Не за пръв път през последните пет години Гърция е заплашена от политическа нестабилност, пише в. Wall Street Journal. Преди шест месеца изглеждаше, че страната е преминала през най-лошото, и имаше оптимизъм сред политиците и пазарите, че реформите са довели до започването на възстановяване, дължащо се на инвестициите и износа.

Но днес Гърция е изправена пред нова криза, свързана с риска от предсрочни парламентарни избори. Във вторник финансовите министри от еврозоната заявиха, че подкрепят предложението на Атина за удължаване на спасителната й програма само с два месеца. Това бе разчетено като победа за премиера Андонис Самарас, настояващ за предсрочно излизане от настоящата програма, която е дълбоко непопулярна в страната заради строгите мерки на икономии, и прехвърляне към превантивна кредитна линия през 2015 г., която да замени досегашните заеми.

Ако сделката с международните кредитори от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд не бе постигната така скоро, политическото напрежение в Гърция щеше да се усили, като това щеше да се отрази пагубно на управляващите консерватори. Кредиторите искаха да удължат спасителната програма на Гърция с до шест месеца, докато правителството в Атина се надяваше на по-кратък срок. "Повечето страни членки искаха още шест месеца, за да се избегнат бъдещи инциденти", казва пожелал анонимност висш представител от еврозоната.

Начало на възстановяването

Наскоро Самарас официално обяви края на рецесията. Икономиката се представи по-добре от очакванията, нараствайки с 0.7% през третото тримесечие, а през 2015 г. се очаква растеж, близък до 3%. Същевременно безработицата най-после спада и правителство все по-настойчиво искаше да се откаже от международната финансова помощ, оставяйки страната на благосклонността на пазарите. Макар те да дадоха своята присъда, като отбелязаха спад заради страховете, че ако се освободи от условията на досегашните заеми, Гърция ще изостави реформите и фискалната дисциплина.

Същевременно във вторник бе решено да се ускори процесът за президентските избори в страната, така че те да бъдат проведени на 17 декември, с последващи вотове на 22 и 29 декември, ако на първия тур не бъде избран президент. Парламентът избира нов държавен глава и не е ясно дали Самарас ще успее да събере достатъчно депутатски гласове, за да спечели неговият кандидат - бившият еврокомисар по околната среда Ставрос Димас. При провал парламентът трябва да насрочи предсрочни избори и да се саморазпусне. А социологическите проучвания дават преднина на популистката лява партия "Сириза", която говори срещу международните кредитори и мерките за икономии. С настояването за прекратяване на спасителната програма Самарас се опитва да спечели част от симпатизантите й. При обявяването на новината за изтеглянето на президентския вот гръцките акции и облигации силно поевтиняха.

Уго Чавес на Балканите

Лидерът на "Сириза" Алексис Ципрас заяви, че няма да приеме никакъв пакет, договорен от настоящото коалиционна правителство и кредиторите. Той се надява да превърне идващите избори за президент във вот на доверие към правителството, който да доведе до предсрочни парламентарни избори и до издигането му на власт. "Сириза" напоследък се опитва да се представи като традиционна партия, но на практика се противопоставя на всички реформи и орязвания на бюджета в Гърция. Икономическа стратегия на Ципрас е увеличаване на публичните разходи, ренационализация и възстановяване на държавни работни места. Той е описван от някои анализатори като Уго Чавес на Балканите.

Междувременно в неделя гръцкият парламент прокара бюджета за 2015 г., за който правителството се надява да постави началото на постепенното излизане от икономиите, включително чрез намаляване на данъците за пръв път, откакто страната изпадна в криза. След което Самарас удължи от 12 на 100 месеца времето, в което гражданите могат да платят просрочените данъци, без да се допита до кредиторите, което увеличи съмненията за неговия ангажимент към реформи. Кредиторите смятат, че в планираните разходи за 2015 г. има дефицит от между 2 млрд. и 3 млрд. евро и затова е необходимо допълнително орязване на публичните разходи и пенсиите. | Капитал Daily

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pesheff avatar :-P
    pesheff
    • - 1
    • + 3

    Наскоро Самарас официално обяви края на рецесията.
    ----
    Това по данни на гръцкия статистически институт ли го обявиха?

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "Пешката": веселбата тепърва предстоиЧ

    Нередност?
  • 3
    chicago514 avatar :-P
    chicago514
    • - 1
    • + 1

    Пък у нас е обратното.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 3

    Ципрас да не сънува "Южен Поток" през Гърция !?
    Гръцкия Чавес а е докарал гръцки комунизъм , а Гърция от еврочленка станала съветска република !!!

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 2

    Не знам, но Блумбер предупреждава за опасността от гръцки "цирков акт" на пазара на акции свързани с изборите, та няма да е само политика...

    Нередност?
Нов коментар