🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Застаряването спира икономическия ръст на Източна Европа

Доклад на Световната банка алармира за опасностите пред икономиката в региона

Източна Европа е заплашена от край на икономическия ръст и проблеми пред публичните разходи, ако не предприеме радикални реформи в заетостта, миграцията и образованието, предупреждава Световната банка, цитирана от Financial Times.

Проблемите

Отрицателният прираст, масовата емиграция и остарелите трудови практики пресушават притока на работна ръка в региона, заплашват икономическото развитие и поставят на изпитание опита на страни като Полша, Естония и Румъния да наваксат изоставането от по-развитите си съседи, казва доклад на институцията.

Ако тези проблеми не бъдат разрешени, работната ръка в региона ще намалее с 14 млн. души през 2060 г. Това е почти колкото населението на Словакия и Чехия, взети заедно. Ако това се случи, ще се наруши икономическият възход на един от най-развиващите се региони в Европейския съюз.

"Трябва да се предприемат неотложни мерки", казва Емили Синът, съавтор на доклада. "Въпросът със застаряването става все по-заплашителен за цялостната икономическа политика... Тези страни наистина трябва да започнат да обръщат внимание на горните тенденции, ако искат да продължат да се приближават към по-богатите членки на ЕС. Това е дълготрайно предизвикателство пред тях."

Благодарение на бързото развитие на производствените мощности и инвестиции от други еврочленки държави като Полша, Словакия и балтийските страни регистрираха по-голям икономически ръст в сравнение с останалите си европейски партньори.

През периода 2000 - 2012 г. разликата между Западна и Източна Европа по отношение на брутен вътрешен продукт на човек от населението намаля почти наполовина. Масовата миграция от изток на запад обаче, предимно на млади и квалифицирани кадри, заедно с намалялата раждаемост заради по-високите очаквания за личен стандарт на младите преобърнаха демографския профил на Източна Европа и започват да влияят на работоспособното население в региона. Тази тенденция има тежки последствия за пенсионното осигуряване, националните бюджети и продължаването на икономическото развитие.

В доклада България е посочена сред най-проблемните страни. Заедно с Румъния, Унгария и Хърватия у нас има голяма разлика между половете в пенсионната възраст и сравнително ниска успеваемост в училищните тестове PISА. С Естония, Латвия, Литва, Словакия, Румъния и Унгария пък сме във високо рисковата група по отношение на здравните проблеми.

Необходимите мерки

Между 1990 г., когато повечето източноевропейски държави скъсаха с комунизма, и 2060 г. работната ръка в региона ще намалее с над 30%, продължава докладът. За същото време западноевропейските страни ще отбележат увеличени на трудоспособното си население с малко над 5%.

Този спад може да бъде прекратен от правителствата. Необходимо е те да стимулират имиграцията към страните си и да увеличат нивото на здравеопазване и образование. Най-важното обаче е да променят трудовото си законодателство, за да могат и по-възрастни мъже и жени да работят, казва Синът. "Трудоспособното население безспорно намалява, но има много хора в тези страни, които не работят, така проблемът може да се разреши, като просто включат на трудовия пазар и тези хора", смята изследователката.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wbk1424190256390809 avatar :-|
    Безуспешно чакащ промяна
    • - 1
    • + 11

    "Този спад може да бъде прекратен от правителствата."

    Да се чете като: "Очаквайте най-лошото."

    Нередност?
  • 2
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 11

    Нашите млади хора отидаха при тях,затова те има ръст,а ние си броим стотинките.

    Нередност?
  • 3
    mils5656 avatar :-|
    mils5656
    • - 1
    • + 12

    То и ние тука от години бием камбаната че България изчезва и се циганизира НЕОБРАТИМО ! Но онези дето се правят на политици в последните 25 години са едни от най-активните ликвидатори на българския етнос с некадърността си и нищоправенето си по този въпрос !! Не искат да накарат мангалите да влезнат в час като ги интегрират и ограничат размножаването им като с това влошават качеството на материала ! Второ не приеха решителни стимули на младите български семейства с висше образование за трето и четвърто дете ! Ако продължаваме така населението на тази територия е на път да се върне в пещерната ера !

    Нередност?
  • 4
    patsis avatar :-P
    Patsis

    До коментар [#3] от "mils5656":
    Ох, то много хубаво да се наблегне на "качеството на материала"
    ама що ли си спомням за семейство Буденброкови от романа на Томас Ман, където накрая в целия род има само един наследник - безкрайно талантливо дете, пък то да вземе да умре...

    Нередност?
  • 5
    aleko avatar :-|
    aleko
    • - 1
    • + 4

    Най-важното обаче е да променят трудовото си законодателство, за да могат и по-възрастни мъже и жени да работят, казва Синът. "Трудоспособното население безспорно намалява, но има много хора в тези страни, които не работят, така проблемът може да се разреши, като просто включат на трудовия пазар и тези хора", смята изследователката.
    ---------------
    Моя позната с 30 г. трудов стаж, на 50 г. вече 6 м. си търси работа като специалист. Но се предпочитат манекенки на 20 г., 174 см. и гръдна обиколка 100 см.

    Нередност?
Нов коментар