Политици с белезници

Защо в Румъния успяват да стигнат до присъди, а в България - не

Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе беше осъден не веднъж, а два пъти
Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе беше осъден не веднъж, а два пъти
Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе беше осъден не веднъж, а два пъти    ©  Reuters
Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе беше осъден не веднъж, а два пъти    ©  Reuters
На фона на парада от обвинения срещу фигури от политическия и бизнес елит в Румъния, въпросът е защо там може, а в България - не. "Капитал" помоли юристи да разгледат някои от знаковите дела в Румъния (представени по-надолу) и да коментират дали и в България може да има подобни разследвания. Мненията им можете да видите тук и тук.

Адриан Нъстасе, премиер 2000 - 2004 г.

- осъден през януари 2012 г. на две години затвор за незаконно набиране на средства за кампанията си за президентските избори; той е използвал финансирана с публични средства конференция за строителни компании като прикритие за набиране на средствата

- през януари 2014 г. е осъден на четири години затвор за получаване на подкупи (получил е за частни имоти строителни материали и мебели на стойност 630 000 евро от строителен предприемач, който впоследствие е назначен за директор на държавния строителен инспекторат); отделно е осъден на три години затвор за изнудване (изнудвал е бившият румънски консул в Шанхай във връзка с получаването на тези неща от строителния предприемач).

Дан Войкулеску, политик, бизнесмен, собственик на медии

- през август 2014 г. е осъден на 10 години затвор по обвинение, че като лидер на партия от управлението е използвал влиянието и властта си, за да получава пари и облаги за себе си и за други лица, както и в пране на пари; обвинен е, че е извършил серия от измамни финансови и търговски операции, за да закупи мажаритарния пакет акции на държавния Институт за хранителни технологии за 104 730 евро при реална пазарна цена 7 900 929 евро.

Елена Удря, бивш министър на туризма

- през февруари беше поставена под домашен арест във връзка с това, че срещу нея се води разследване за злоупотреба със служебно положение; опит за използване на фалшиви, неточни или непълни документи с цел незаконно получаване на фондове от бюджета на ЕС; злоупотреба с влияние с цел облагодетелстване; получаване на подкупи. Обвиненията са свързани с това, че е похарчила 2.3 млн. евро за гала боксов мач, който да промотира Румъния като туристическа дестинация. Организатор на мача е частна компания, а плащането е оформено като договор за реклама.

- срещу Удря има и друго обвинение за търговия с влияние, получаване на подкуп и пране на пари, за да помогне на частна компания да удължи договора си с държавата за лицензи на Microsoft за училищата. Цената е завишена многократно заради комисиони на високопоставени държавни служители. По този случай е арестуван и съпругът й. Отделно, Удря е взела подкуп за развитието на уеб портала e-Romania и е поискала и получила 500 000 евро от местен бизнесмен, свързан също със случая Microsoft, за да му помогне да размрази активите си в Швейцария.

Моника Якоб Ридзи, бивш спортен министър

- осъдена през февруари на пет години затвор за злоупотреба със служебно положение и пилеене на държавни средства. Без търгове тя е възлагала на компании договори за организирането на Деня на младежта при силно завишени цени, което е ощетило държавата с 2.7 млн. румънски леи (0.6 млн. евро). Освен това е използва ресурси на министерството за имиджова кампания, обслужваща неин частен интерес, и е закупила незаконно техника на стойност 100 000 румънски леи.

Мариан Вангелия, една от най-влиятелните фигури в управляващата Социалдемократическа партия и кмет на Район 5 в Букурещ

- през март е обвинен в пране на пари, получаване на подкуп и злоупотреба със служебно положение в качеството му на районен кмет в Букурещ. Заедно с него са арестувани още трима души, за които се предполага, че са участвали в неговите престъпления. Прокуратурата разследва Вангелия по обвиненията, че е получавал по 20 на сто подкуп за всеки договор, който е подписвал като кмет след 2007 г. Според обвинението общата стойност на подписаните от него договори в периода 2007 - 2015 година възлиза на 2 млрд. леи, което прави 450 млн. евро.

Виорел Хребенчук, заместник-председател на парламента и високопоставен член на партията на премиера Виктор Понта

- през октомври 2014 г. започва разследване срещу него по подозрение, че е използвал влиянието си, за да предложи законопроект за амнистия, който би го спасил от разследване в друг случай, по който е заподозрян за търговия с влияние за незаконно връщане на гори, конфискувани от комунистите. Във връзка със законопроекта за амнистия бе обвинен и говорителят на СДП и депутат Дан Шова, който е близък до Понта. Според прокурорите Дан Шова обещал да говори с министъра на правосъдието, за да го убеди да инициира законопроекта.

- освен Хребенчук по делото за незаконна реституция на гори е разследван и тъстът на премиера Виктор Понта - сенатор Илие Сърбу. Сред заподозрените са още един влиятелен депутат от СДП, както и трима съдии. Хребенчук и още един от заподозрените са разследвани за създаване на организирана престъпна група с цел незаконно реституиране в полза на частни лица на 43 хил хектара гори, принадлежащи в момента на румънската държавна горска компания Romsilva. Щетите за Romsilva биха били за над 300 млн. евро.

Йоан Никулае, смятан за най-богатият румънец

- през април бе осъден на две години и половина затвор за незаконно финансиране на президентската кампания през 2009 г. Заедно с бизнесмена е осъден и бившият функционер на Социалдемократическата партия Георги Станку. Според следователите той е получил от Никулае 1 милион евро за избирателната кампания на лидера на партията Мирча Джоана, който тогава загуби изборите от Траян Бъсеску. В замяна на парите Никулае е поискал при победа на Джоана да назначи в икономическото министерство негови приближени, които да лобират за проектите му.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    velian avatar :-|
    volarok
    • - 2
    • + 28

    ,,Защо в Румъния успяват да стигнат до присъди, а в България - не''

    Зашото румънците имат воля да загърбят миналото си. Изгониха агентите и бившата комунистическа номенклатура от властта, което отслаби влиянието на деструктивните елементи в държавата и оттук борбата с корупцията стана по-успешна. Ние няма да успеем в това начинание, докато сенките от миналото витаят наоколо.

    Нередност?
  • 2
    mnim avatar :-|
    Хакуна Матата !
    • - 2
    • + 16

    [quote#1:"volarok"]Ние няма да успеем в това начинание, докато сенките от миналото витаят наоколо.[/quote]
    Хм, сенките казваш, а ? Аз пък мисля , че изобщо не са сенки а са живи хора. Нека не си затваряме очите и назоваваме нещата с истинските им имена. Мутрите са подчинили всичко. Поради това в България няма функционираща Правораздавателна система, няма и осъдени.
    Разликата между Румъния и България са Мутрите които мачкат държавността в страната ни. А Сенките от миналото са оправдание за собственото ни бездействие.

    Нередност?
  • 3
    velian avatar :-|
    volarok
    • + 11

    До коментар [#2] от "Хакуна Матата !":
    ,,Хм, сенките казваш, а ? Аз пък мисля , че изобщо не са сенки а са живи хора.''

    Изразих се образно - разбира се, че става въпрос за живи хора. И мутрите са само едно от творенията им.

    Нередност?
  • 4
    adenauer avatar :-|
    adenauer
    • - 1
    • + 19

    България не успя в нищо ,защото запази цялата комунистическа система на управление ,барабар с комунистическата същност на наследниците на тези ,които избиха стотици хиляди българи без да има възмездие.България не успя ,защото не се прие закон за декомунизация ,лустрация и национализация и народен съд.Така си остана държавата единствена в Европа ,която не прочисти по насилствен начин комунистическите и агентурни престъпници от управлението за дълъг период от време.В Румъния има ЗАКОН за Лустрацията още от 2010 г.Същото е в Македония,Албания,Сърбия и навсякъде в другите държави от империята на злото.Само България си остана чисто комунистическа държава с комунистически кадри ,схеми на управление ,грабеж и ненаказуемост.

    Нередност?
  • 5
    akg53369897 avatar :-|
    Petko Stoev
    • + 7

    Политици с белезници да вземат пример българските Кукувици!?!?

    Нередност?
  • 6
    korki avatar :-|
    Krasimir Koev
    • - 1
    • + 4

    бих дал факти на прокуратурата само срещу процент от сумите които са откраднати - и имам статут на защитен свидетел , по никакъв друг начин !!!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 6

    В България законите са така написани, прокуратурата и съдът са толкова далеко от опазването на държавността... че ако започнат да се вкарват политици в затвора, то това няма да са престъпници, а неудобните политици. Защо? Защото всеки политик е нарушил поне няколко закона, всъщност и всеки човек - също. Въпрос на "правилен" избор е прокуратурата и съдът да решат кого да вкарат там. Който си поискат могат да вкарат.. обикновено този който няма съответния гръб.

    И да не забравяме, че съдът и прокуратурата са независими - т.е. нямат законен външен контрол, и са оставени на "парите, приятелите и роднините", щото те винаги съществуват и реално определят техните действия. Всъщност всеки човек е зависим от "парите, приятелите и роднините", но хората имат външен контрол.. за разлика от съда и прокуратурата.

    Чета книгата "Атлас изправи рамене" и мога да ви кажа, че е написана за нашето сегашно положение.. можещите стачкуват като напускат страната. Други с работата си дават сила на сегашната върхушка.


    Нередност?
Нов коментар