🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Г-7 се договориха да спрат използването на изкопаеми горива до края на века

Според природозащитници това не е достатъчно и срокът трябва да е до 2050 г.

Лидерите на Г-7 проведоха двудневна среща в Бавария
Лидерите на Г-7 проведоха двудневна среща в Бавария
Лидерите на Г-7 проведоха двудневна среща в Бавария    ©  Reuters
Лидерите на Г-7 проведоха двудневна среща в Бавария    ©  Reuters

Лидерите на страните от Г-7 се разбраха постепенно да премахнат използването на изкопаеми горива в икономиките си до края на века. Това е важна стъпка в борбата срещу глобалното затопляне и подсилва шансовете за постигането на ново споразумение на климатичната среща на върха на ООН в Париж през декември, съобщава Reuters.

По време на срещата си в германската провинция Бавария лидерите на Г-7 се ангажираха с развитието на дългосрочни стратегии за понижаване на въглеродните емисии.  Те подкрепиха намаляване на емисиите с 40 до 70% до 2050 г. спрямо нивата от 2010 г. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че съкращенията ще трябва да бъдат в горния край на тази цел, тъй като по думите й "40% очевидно не е достатъчно". В изявление ръководителите на САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Япония, Канада и Италия обещаха стъпки към развитие на иновационни технологии, насочени към трансформацията на енергийния сектор в посока възобновяеми източници и ядрена енергия до 2050 г.

Важна стъпка

Според ВВС това е "сеизмична промяна", но остават още много въпроси. Природозащитниците твърдят, че постигнатата договорка е недостатъчна, тъй като светът не може да си позволи изобщо да продължава да гори изкопаеми горива след 2050 г.

Лидерите от Г-7 призоваха и другите страни да ги последват, посочвайки, че ще ускорят достъпа до възобновяема енергия в Африка и развиващи се държави в други региони и ще увеличат подкрепата си за уязвимите страни и техните собствени средства за справяне с климатичните промени. Срещата бе определена като успешна след притесненията на някои дипломати, че Япония и Канада могат да спънат климатичните усилия на домакина Ангела Меркел.

Страните от Г-7 не се договориха за обвързващи цели за намаляване на парниковите емисии. Но те заявиха, че на климатичната конференция през декември ще бъде постигната сделка, включваща конкретни мерки за борба с глобалното затопляне.

Зелени лобистки организации приветстваха решенията на срещата. "Г-7 каза сбогом на изкопаемите горива", посочи в изявление глобалната активистка мрежа Avaaz. От Greenpeace допълниха, че "визията за 100-процентово бъдеще на възобновяемата енергия започва да се оформя".

Политическите ръководители се договориха и за мерки за ограничаване на покачването на средните глобални температури до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива. Това решение е добра новина за предстоящата климатична среща в Париж, на която 200 страни ще опитат да постигнат споразумение за ограничаване на повишаването на температурите и за намаляване на парниковите емисии.

Гаранции срещу климатичните рискове

Г-7 постигнаха също така съгласие за осигуряването на "гаранции срещу климатичните рискове" за около 400 млн. души, които са най-уязвими, и за развитието на системи за ранно предупреждение за бедствия. Но те не се договориха за ясна насока за увеличаване на климатичната помощ до 2020 г. Природозащитниците са разочаровани, че са били дадени само смътни гаранции за мобилизирането на обещаните 100 млрд. долара годишно до 2020 г. в помощ на бедните страни, които трябва да се справят с природни бедствия и покачващи се нива на океаните и трябва да направят икономиките си по-чисти.

В изявление след срещата в Бавария лидерите обещаха да "продължат с усилията си да осигурят и мобилизират повече финансиране от публични и частни източници и да демонстрират, че са готови да спазят целта за обещаните 100 млрд. долара". Но според природозащитници на срещата е била пропусната възможността да се последва примерът на Меркел, която обяви през май, че Германия ще удвои своя дял от климатичното финансиране до 4.5 млрд. долара на година до 2020 г.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wanderer avatar :-?
    wanderer
    • - 8
    • + 5

    "Политическите ръководители се договориха и за мерки за ограничаване на покачването на средните глобални температури до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива."
    Кой ще приема санкциите срещу Слънцето? ООН или ЕС както обикновено? Списък на пертурберациите ще има ли?
    Кои банки ще участват в блокирането на магнитните дупки на Слънчевия вятър или някой ще бъде набеден (как Путин), че е организирал магнитните бури?

    Нередност?
  • 2
    absent avatar :-|
    Абсент
    • + 8

    Тия луди ли са в Европа? Ние тук гледаме всеки с четири очи на Ковачки далверата да върви и ние да му дишаме праха от въглищата отзад...

    Нередност?
  • 3
    effi avatar :-|
    иван
    • + 3

    До коментар [#1] от "wanderer":

    Още поне 85 години ще горим изкопаеми! Така де, ще ги горят онези, които са живи. А температурата на Земята ще е с 5-6 градуса над "доиндустриалните" нива, протуберанците на Слънцето ще пържат Слънчевата система, а ордите ще се събират около пещерния огън. Да дадем по 100 милиарда, да да не се случи! Така де, от всекиго по нещо, а от Ковачки - всичкото!!!

    Нередност?
  • 4
    wanderer avatar :-?
    wanderer
    • - 1

    [quote#3:"иван"]Да дадем по 100 милиарда, да да не се случи![/quote]
    На кого да ги дадем парите? На брокерите на "пръдливи" газове (квоти въглеродни емисии) за да си раздадат бонуси за милиони?

    [quote#3:"иван"]А температурата на Земята ще е с 5-6 градуса над "доиндустриалните" нива[/quote] Зависи от площта на водната повърхност: ако се свие, парниковият ефект на водните пари ще намалее и ще се наблюдават огромни температурни разлики (бури и урагани).
    Също зависи от измененията на земната орбита, наклона на Земята, както и нейното изстиване и свиване (на ядрото), влияещи върху движението й и гравитацията й.

    [quote#3:"иван"]Още поне 85 години ще горим изкопаеми![/quote] Преди 30 години прогнозата беше, че щели били да свършат до 20 години. Ама на, има още ... и с по-големи залежи.

    Нередност?
  • 5
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 4

    Ако сте любители на теориите на конспирацията , още вчера е можело да се изхвърли вся и всьо що гори , ама на - петролните лобита са сложили под ключ технологията позволяваща това !!!

    Според мене обаче, краят на двигателите с вътрешно горене е близо , а термоядреният синтез чука също на вратата !

    Нередност?
  • 6
    harribbo avatar :-|
    harribbo
    • - 2
    • + 4

    Иронично всички тези страни са достигнали потециала на икономиката си благодарение на изкопаемите горива. Ако те ги спрат ще е забранено за всички останали,..

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    cop04316043 avatar :-|
    cop04316043

    "Лидерите от Г-7 призоваха и другите страни да ги последват" - през 2013 в Китай инвестициите в зелена енергия са били 60 млрд. УСД. През 2014 са били 90 млрд. УСД. Китай също е и най-голямия производител на слънчеви панели и строител на слънчеви паркове в момента. Германците дори почнаха да въртят номера и да възпрепятстват вноса на китайски слънчеви панели в ЕС защото явно икономиката им е по-важна от екологията на целия ЕС.
    Тия 100 млрд. обещани от Меркел и Обама всъщност са доста малка сума, имайки предвид начинанието и е съвсем възможно Европа от лидер в зелените технологии да стане догонващ заради сбърканата си социална икономика. Особенно имайки предвид българските дебилщини като "социалните" червени цени на тока и оплюването на зелената енергия с цел печелене на избори...

    Нередност?
  • 8
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia

    Технически е напълно възможно да се покрие цялата земна повърхност с фотоволтаици, които ще могат така да имат кумулативен 24 часов работен режим. Само дето след това вместо с въглехидрати ще трябва да се храним с въглеводороди...

    Нередност?
  • 9
    atanasshalapatov avatar :-|
    atanasshalapatov
    • - 1

    Става въпрос за науки от геология(колко петрол има) до 1-2-3 закон на термодинамиката и съм ги обобщил нещата като 3 планетарни катастрофи - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/143102998717523

    Г-7 грешат защото свършва петрола и трансформацията на света за функциониране без петрол трябва да почне веднага

    При глобалното затопляне - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
    проблема е ,че океаните ще отдадат топлина и слънцето влиза в максимум тоест проблема е ако Сибир и Арктика се разтопят бързо процеса ще стане необратим

    Нередност?
  • 10
    abc18 avatar :-?
    abc18
    • + 1

    До края на века? То я го има света тогава, я не...

    Нередност?
Нов коментар