🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Сирия все повече заприличва на Афганистан от 80-те години

Модерни противотанкови ракети се превръщат в ключово оръжие в сраженията

Руската бойна авиация проявява особено силен интерес към появата на модерни противотанкови системи на бойното поле.
Руската бойна авиация проявява особено силен интерес към появата на модерни противотанкови системи на бойното поле.
Руската бойна авиация проявява особено силен интерес към появата на модерни противотанкови системи на бойното поле.    ©  Reuters
Руската бойна авиация проявява особено силен интерес към появата на модерни противотанкови системи на бойното поле.    ©  Reuters

Сирийски антиправителствени групировки – предимно от джихадистки движения - струпват бойци и оръжие, включително значително количство противотанкови ракети, в съпротивата срещу офанзива на армията на Башар ал Асад, подкрепена от руската авиация и съюзници на режима в Дамаск. Това съобщи Reuters, цитирайки както източници от бунтовническите среди, така и данни на базирана в Лондон известна организация, следяща чрез свои информатори на терен събитията в Сирия. 

Ожесточаването на сблъсъците с армията, ирански отряди и части на ливанската шиитска групировка "Хизбула" съвпада с публикации в американската преса, твърдящи, че войната в Сирия започва да прилича на тази на талибаните срещу съветската окупация на Афганистан.

TOW като Stinger

Анализатори обръщат внимание на едно конкретно оръжие, което е способно да промени хода на сраженията – американска платформа за противотанкови ракети TOW. Сравнението с ефекта от зенитните комплекси Stinger, предоставени с помощта на САЩ на афганистанските бойци, е изкушително. Засега Вашингтон и Западът се въздържат да изпращат на антиправителствените бойци модерни преносими зенитни комплекси, за да не попаднат те в ръцете на ислямистите.

Противотанкови системи са разположени по цялата линия на последните сражения, дълга близо 30 км. Според източници от мястото руските самолети и хеликоптери проявяват особена активност срещу появата на TOW, наричан от бойците Укротителя на лъвове. По неофициални данни с тези ракети с активно насочване те са успели да унищожат множество танкове и бронирани машини на Асад. "С божията помощ и ракетите TOW скоро ще преминем от отбрана към нападение", казва източник на Reuters.

Програма на ЦРУ

Агенцията посочва, че редица държави са предоставили такива системи на различни групировки чрез център, базиран в Турция. "Ню Йорк таймс" пише, че TOW са изпращали Саудитска Арабия и ЦРУ по секретна програма, различна от провалилата се операция за въоръжаване на нови отряди за борба с ислямистите и Асад.

Поне 34 записа на атаки с TOW от битки в провинциите Хама и Идлиб бяха публикувани в интернет през последните 5 дена. В понеделник САЩ започнаха да прилагат нова тактика – да снабдяват с тонове оръжие доверени лидери на групировки. "Хизбула" е изпратили всичките си бойци в Сирия към битката на северозапад в провинция Идлиб, казват източници на Reuters, запознати с хода на събитията в Сирия. Това става в долината Гхаб, на крачка от планините, където е ядрото на алауитската общност – малцинствена и близка до шиитите секта, но основната управляваща сила в Сирия от десетилетия. Ако Сирия, руснаците и "Хизбула" изгубят тази битка, може да последва кървава разправа с алауитите в страната.

Пекин предупреди Москва и Вашингтон да не си играят на студена война

Водещият всекидневник на Китай обвини във вторник САЩ и Русия, че започват да разиграват отново съперничеството си от студената война чрез военните си действия в Сирия, и ги предупреди да осъзнаят, че с тази епоха е приключено и трябва да се стремят към мирни преговори.

"Женмин жибао", печатният орган на китайската компартия, написа в редакционен коментар, че "САЩ и Русия използват всякакъв вид дипломатически, икономически и военни действия на територията на трети държави и си играят на размяна на удари за увеличаване на собственото влияние – това е стара сцена от студената война".

Редакцията продължава: "Но ние се намираме вече в ХХI век и хората трябва да мислят в съвременни категории."

Пекин традиционно подкрепя в Съвета за сигурност на ООН позицията на Русия по сирийския конфликт, но напоследък все по-често изразява тревога от външната намеса в сирийските събития и упорито настоява за политическо решение.

Вестникът заявява още, че никой не бива да стои безучастен, докато в Сирия започва да се разиграва война между водещите сили чрез подставени лица, и настоява водещите държави да използват влиянието си за спешно намиране на политическо решение на сирийския въпрос.
21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    harvard avatar :-|
    harvard
    • - 21
    • + 33

    "Войната в Сирия все повече заприличва на Афганистан от 80-те години"

    Дали пък не заприличва на Виетнам от края на 60-те?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 14
    • + 22

    Мен би ме било срам да си слагам името под такъв текст! А и снимката...
    Все пак написаното остава...

    Писах, доказвах, цитирах, оборвах горните нелепици.

    Накрая изтрих всичко: невероятното плиткоумие на горния текст крещи само.
    Моля, прочетете текста още веднъж.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 21
    • + 31

    До коментар [#1] от "БГА Балкан":

    Четенето на такива сбиртоци е неоправдан разход на време и енергия.
    Коментирането им - също.

    За какъв Виетнам му говорите? Той не схваща каква връзка правите. А Афганистан го е прочел в Ройтерс - не че го свързва с нещо...

    Имам чувството, че Икономеция, за да се отчита за грантовете показва на спонсорите си от Америка за България само хартиеното издание.
    Ако само американците можеха да надзърнат във форума какъв антиамериканизъм избухва след подобни глупости, платени с техни пари...

    Нередност?
  • 4
    chad1 avatar :-|
    chad1
    • + 8

    Красота! Интересното е, че привикнахме към тези събития, "някой, някъде си направил война.... и к'во от това". Новата система ни е ваксинирала от всякакъв вид чувства, ама те не ни и трябват. Важното е, да ли си гледал BIG брат, а за другото.....
    Виновни... Най-вече ние, защото загубата на същност си е наш проблем... Загуба на критично мислене, също. Е помогнаха ни малко... Не съм сигурен, че крайният резултат ще ни хареса, а и на тези, помощниците. Но в крайна сметка трябва да помниш или поне да можеш да сравниш, а аз такава опция не виждам да е заложена в програмата.



    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    iak avatar :-|
    iak
    • - 12
    • + 15

    До коментар [#1] от "БГА Балкан":


    До коментар [#3] от "D-r D":

    Мен пък този текст ме радва. От едната страна се бият убийците на европейци (украинци), като изродите от ДОнбас, "Моторола", "Гиви" и др., рамо до рамо с "Хизбола" (убийците на българи), моллите и Асад,
    а от друга наследниците на Бин Ладен. аз не мога да го измисля по-добре.
    Пожелавам им едни други да се изчистят от лицето на земята.

    Какъв Виетнам бе БратчеТ, като няма американски войници на фронта?

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 14
    • + 15

    До коментар [#5] от "m17":

    Азбучна истина в психиатрията – моята професия – е, че много често хора с психични проблеми опитват зад изблици на агресия да скрият дискомфорта си при общуването.
    Личните обиди и бягането от диалог, които демонстрирате, за мен са готова диагноза.

    Що се отнася до темата (ако войната в Сирия е темата, а не моя коментар) по нея нищо не прочетох във вашия постинг.
    Според правилата за писане на коментари в Икономедия, вашият текст трябва да бъде премахнат на две основания:
    1. Съдържа обидни квалификации;
    2. Не е по темата.
    Ще известя за това модераторите, за да прочистят форума от персони, които го използват вместо терапия.

    Що се отнася до финансирането на изданията на Икономедия от въпросната фондация – и те самите не го крият, дори в онлайн публикация от онзи ден го изписаха в нарочно каре.

    А вашето схващане, че
    [quote#5:"m17"]всеки може да си пише каквото си иска[/quote]
    важи, ако с вас си контактуваме в кабинета ми и не ангажираме никого дгугиго с вижданията си.
    Медиите имат по-различно предназначение, едно от които е да формират обществено мнение. С тенденциозно подбрани цитати и неверни заключения се деформират представите на хора, които не са длъжни да имат натрупвания по темата
    Има достъпно написана литература за това, ако ви интересува - четете.

    Нередност?
  • 8
    shule avatar :-|
    shule
    • - 4
    • + 15

    До коментар [#1] от "БГА Балкан":

    Не! Нито на едното, нито на другото. Първо не сме нито 1968 нито 1979 г.
    Второ: няма СССР. Трето: няма соц. лагер. Четвърто: има ИД. Има радикален ислям, който е заплаха за целия цивилизован свят. Светът е друг.

    Нередност?
  • 9
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 12
    • + 10

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Докторе, определено имате нужда да се прегледате :)

    Нередност?
  • 10
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 6
    • + 27

    Каква неприкрита радост, че в интернет се качват клипове на главорези от АлКайда (!!!), стрелящи с американски птур-ове. Някакси се пропуска, че онези със стингърите в Афганистан после бутаха едни кули и станаха повод за перманентната "война срещу тероризма". Никакви размишения за ролята на Саудитска арабия и Турция в разрастването на радикалните ислямистки групировки. Впрочем, след някой друг месец или дори седмици ще трябва да се мислят нови опорни точки, защото събитията се развиват бързо. И пак ще има изненадани "анализатори", които не могат да свържат две и две

    Нередност?
Нов коментар