🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ФСБ: Терористичен акт е свалил руския самолет над Египет

Путин обеща да накаже отговорните за нападението и обяви засилване на въздушните удари в Сирия

Разклонение на ИДИЛ пое отговорност за атаката
Разклонение на ИДИЛ пое отговорност за атаката
Разклонение на ИДИЛ пое отговорност за атаката    ©  Reuters
Разклонение на ИДИЛ пое отговорност за атаката    ©  Reuters

Ръководителят на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников обяви, че терористичен акт е свалил руския пътнически самолет над Египет миналия месец. Той е информирал руския президент Владимир Путин, че "следи от чуждестранни експлозиви" са били намерени в останките на самолета, който превозваше 224 души, и най-вероятно на борда е била поставена бомба, пише ВВС. Така за първи път Москва потвърждава хипотезата, която се разпространяваше на Запад в последните 2 седмици, че взривно устройство е довело до падането на самолета.

Путин заяви, че ще "намери и накаже" виновните за атаката над Синайския полуостров. "Ще ги търсим навсякъде, където и да се крият. Ще ги намерим във всяко кътче на планетата", посочи руският президент. По-рано разклонение на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) пое отговорност за нападението и посочи като причина руските въздушни удари в Сирия.

Усилване на руската кампания

Повечето от загиналите пътници са руски туристи, прибиращи се от египетския курорт Шарм ел Шейх. Москва предлага награда от 50 млн. долара за информация за извършителите.

Путин заяви, че руските въздушни удари в Сирия "не само трябва да продължат, но трябва да бъдат усилени, така че престъпниците да разберат, че възмездието е неизбежно". Руски изтребители подкрепят сирийските правителствени сили срещу различни бунтовнически групи, включително срещу ИДИЛ.

На срещата на страните от Г-20 в Турция Путин се срещна с американския президент Барак Обама и с британския премиер Дейвид Камерън, като фокусът на разговорите е бил сирийският конфликт. Камерън е настоял Москва да насочи своите удари директно срещу ИДИЛ, а не срещу умерените бунтовници, биещи се срещу президента Башар ал Асад. Той посочи, че всички признават нуждата от компромис и че руското мнение се променя. "Мисля, че има някои знаци, че те се фокусират повече върху ИДИЛ, но трябва да видим, че това продължава", коментира Камерън.

Путин посочи, че финансирането на терористите в Сирия идва от 40 държави, включително някои от Г-20, предаде ТАСС. "Обсъдихме необходимостта да се изпълнява съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета по инициатива на Русия, за предотвратяване на финансирането на тероризма и спиране на незаконната търговия с предмети на изкуството, които терористите заграбват от завзетите от тях територии", коментира Путин. И допълни, че е споделил с другите страни от Г-20 сведения за каналите на финансиране на тероризма, като изрази надежда, че сътрудничеството с тях ще продължи. Той също така каза, че е необходимо да се пресече незаконната продажба на петрол и петролни продукти от страна на терористите. В заключение Путин заяви, че смята за възможно и необходимо създаването на международна антитерористична коалиция. По думите му Москва е готова с въздушни удари да подкрепя усилията на сирийската опозиция в борбата срещу ИДИЛ, като това може да послужи за основа на бъдещо политическо решение на конфликта.

Кампанията срещу ИДИЛ, изглежда, ще се разшири след заявлението на Путин, че ще търси възмездие срещу терористите, взривили самолета, пише Вloomberg. Това е в унисон с желанието на френския президент Франсоа Оланд, който посочи, че САЩ и Русия трябва да загърбят различията си за съдбата на Асад и да си сътрудничат за унищожаването на ИДИЛ. Във вторник Путин е инструктирал руските военноморски сили в Средиземно море да си сътрудничат с Франция "като със съюзник".

Проблеми за Египет

Същевременно изявлението на Москва, че бомба е свалила самолета, ще навреди на Египет, на неговата туристическа индустрия и на президента Абдел Фатах ас Сиси. Досега посланието на държавния глава беше, че е лидер, който може да донесе стабилност след хаоса. Вместо това разклонение на ИДИЛ беше оставено да избуи въпреки мащабните военни операции.

Последното, което Сиси може да си позволи, е да изглежда слаб. Но последните събития показват неговата уязвимост, както и нарастващата сила на ислямските екстремисти, които вече се прицелват извън Сирия и Ирак.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    profesionalist avatar :-|
    profesionalist

    Персонала е бил подкупен с мого долари на летищетето от терористе.бомбата е с часовник в опашката на самолета.

    Нередност?
Нов коментар