🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Две жертви и седем задържани при акция на полицията в Париж

По непотвърдена информация се издирва организаторът на атентатите

С две жертви и седем арестувани завърши полицейската операция в северното парижко предградие Сен Дени, съобщиха властите около 13 ч българско време.

Една от жертвите е жена, която се е взривила с прикрепени към тялото си експлозиви. Втората жертва е мъж, убит от полицейска граната. Властите не разкриват дали сред арестуваните е белгиецът Абделхамид Абаауд, смятан за организатор на атентатите от 13 ноември.

Операцията започна около 4,20 ч сутринта местно време. Тя бе част от общонационалните полицейски рейдове по издирването на Абаауд. В апартамента в Сен Дени първо опитали да влязат екипи на полицията. Те не очаквали да срещнат въоръжена съпротива. Веднага районът бе отцепен от полицията и на място дойдоха антитерористични части.

Апартаментът е на около 2 км или 20 минути пеша от "Стад дьо Франс", където бе един от ударите в петък. По време на операцията стана ясно, че в него живее мъж без документи, когото наскоро позната помолила да приюти нейни приятели, идващи от Белгия. Това разкри самият той в интервю за AFP. Докато разговарял с репортерка на агенцията, мъжът бил арестуван.

Версиите за това кои са обектите на акцията е противоречива. Според Le Figaro вероятно става дума за "мозъка" атаките от 13 ноември - Абделхамид Абаауд, за който се предполагаше, че е в Сирия. Според информация на Le Monde полицията издирва т.нар. девети участник в нападенията от миналия петък. При анализ на видеонаблюдението властите са установили, че в използвания от една от групите черен автомобил "Сеат" е имало и трети човек. За колата се знаеше, че в нея са пътували братята Брахим и Салах Абдесалам. От тази кола е стреляно по няколоко заведения в петък вечерта. Първият терорист след това се взриви на площад Волтер, а за втория се предполагаше, че е избягал в Белгия и в момента се издирва. Автомобилът беше открит изоставен в неделя, като в него бяха намерени три автомата "Калашников" заедно с муниции за тях.

Полицейска операция е започнала тази сутрин и в Тулуза, съобщи още Le Monde.

*Заглавието е променено в 13:44, 18 ноември

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    staska avatar :-(
    staska
    • + 1

    Има петима ранени полицаи и едно убито служебно куче - белгийска овчарка, обучена да открива експлозиви.

    Нередност?
Нов коментар