Още световни новини

Износ от Гърция може да мине през България заради мигрантите

Гръцките търговци може да започнат да пращат стоки през България заради мигрантите, блокирали жп линията на македонската граница, предупреди Асоциацията на износителите от Северна Гърция (SEVE) в писмо, цитирано от в. "Катимерини". "Компаниите, които не могат да доставят стоките си до Централна Европа навреме, нямат избор, освен да ги изпратят през България. Тази опция е поне 20% по-скъпа и също води до закъснения", пише в текста, с който организацията призовава властите в Атина да спрат протестите и блокадата.

Турция и ЕС преговарят за безвизов режим

Турция ще помогне за овладяване на имигрантската вълна, ако получи финансова помощ в брой (медиите споменават сума около 3 млрд. евро), подновяване на преговорите за членство на страната в ЕС и отпадане на визите за турски граждани. Това е записано в проекторешението на срещата на върха между Турция и ЕС, който се проведе в неделя в Брюксел, съобщи Reuters. Форумът завърши след редакционното приключване на броя, но в цитирания документ се казва, че "двете страни незабавно ще засилят сътрудничеството си относно имигрантите, които не се нуждаят от международна защита, да потеглят от Турция за ЕС, да се прилагат двустранните условия за връщането им в Турция и от Турция – към страните, от които са потеглили".

Facebook плаща майчинство и извън САЩ

По-малко от седмица след като Марк Зукъбърг обяви, че излиза в 2 месеца бащинство, компанията му Facebook съобщи, че разширява за всички свои служители по света принципа за 4-месечен отпуск, след като им се роди дете. Мярката влиза в сила от 1 януари 2016 г. и засяга само онези, които са на пълен трудов договор. Отпуската може да се ползва по всяко време в първата година след раждането. Извън САЩ бащите и роднини, които се грижат за бебето, ползват един месец платен отпуск. Промяната вече не зависи от пола на родителя и основно има за цел да помогне на еднополовите семейства, обяви компанията.