🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС се договори, че може две години да държи Гърция извън Шенген

Замразяването на членството може да стане в средата на май.

Посланиците на страните - членки на Европейския съюз, са одобрили нов пакет от изисквания, на които Гърция трябва да отговори в овладяването на миграционната вълна. По този начин е направена поредна крачка в процес, който може да доведе до възстановяване на граничните проверки за страната и запазване на този механизъм за срок до 2 години.

Според Reuters посланиците на 28-те държави са дали на Гърция срок от 3 месеца – както е според правилата на Шенген – да поправи сериозните пропуски по охраната на външната си граница. През миналата година само през нея в Европа навлязоха над 800 000 мигранти. Ако Атина не успее да се справи в определения срок – а според Reuters малцина вярват, че това е постижимо – ще последва въвеждането на паспортен контрол по шенгенските граници за идващите с кораби и самолети от Гърция.

Страни като Германия и Австрия вече въведоха подобни ограничения по границите си, но те изтичат през май. По сегашните правила всяка страна може да връща паспортния контрол за не повече от 6 месеца и след това да удължава този срок не повече от 3 пъти. Според новата процедура това ще може да се прави наведнъж за срок от 2 години.

Тримесечният срок за гърците вероятно ще започне да тече от петък, когато дипломати очакват правителствата от ЕС формално да одобрят решението им.

Критики в доклада

"Горещите точки" за прием на имигранти в Гърция се строят бавно, а разпределените до момента бежанци в останалите държави - членки на ЕС, са твърде малко. Това сочи доклад на Европейската комисия за напредъка на Атина по прилагането на европейските мерки за справяне с бежанската криза, представен в сряда. В Гърция в момента работи само една гореща точка за идентифициране и регистриране на имигранти и тя е на остров Лесбос, а бавно върви изграждането на останалите - на Хиос, Самос, Лерос и Кос. Причина за това е липсата на инфраструктура, човешки ресурси и координация.

Гръцкото правителство използва помощта на армията, за да се завърши изграждането на центровете до крайния срок, който е средата на февруари. Планира се, когато всички дейности са завършени, в Гърция да могат да се регистрират и вземат пръстовите отпечатъци на около 11 000 души на ден. Междувременно имигрантите се посрещат на временно приспособени места.

Партньорите помагат малко

Според схемата за разселване на бежанци на Европейската комисия от Гърция през следващите две години трябва да си отидат 66 400 души и да бъдат настанени в останалите държави - членки на ЕС. "Преместването започна много бавно със само 218 разпределени (имигранти) до момента", отбелязва ЕК.

Само 15 държави членки са предложили да приемат бежанци от Гърция, но става дума само за общо 1081, което е крайно недостатъчно. От началото на 2015 г. Гърция е депортирала 16 131 души, а 3460 доброволно са се върнали в страните си по произход. Тези 19 591 души не са имали право да получат убежище на територията на Гърция. Числото обаче е нищожно на фона на пристигналите 800 000 души през 2015 г., пише ЕК.

Делът на имигрантите, на които се снемат пръстови отпечатъци от гръцките власти, е нараснал осезаемо – от 8% през септември миналата година до 78% през януари 2016 г. 

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 5

    Бай Бойко да не се помайва бързо да строи кльон по греницата с Турция, Гърция и Македония.....
    Освен това да преобразува армията и да възстанови гранични войски, поне 6-8000 души, да не ни налазят чужденците....
    Щото Гърция няма как да пази стотиците острови дето има в Средиземно море...... :-)

    Нередност?
  • 2
    ppenev52 avatar :-|
    ppenev52
    • + 2

    бодливите огради са задължителни

    Нередност?
  • 3
    istorik avatar :-|
    ISTORIK
    • - 1
    • + 1

    Необходими са бодлива тел и минни полета от двете й страни. А също така - и вишки със снайперисти в тях.

    Нередност?
Нов коментар