🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК започна да разследва Google и заради платформата Android

Брюксел смята, че компанията пречи на други търсачки да се конкурират с нея на пазара в ЕС

Точно преди година еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер започна второто си антитръстово разследване срещу Google
Точно преди година еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер започна второто си антитръстово разследване срещу Google
Точно преди година еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер започна второто си антитръстово разследване срещу Google    ©  FRANCOIS LENOIR
Точно преди година еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер започна второто си антитръстово разследване срещу Google    ©  FRANCOIS LENOIR

Американският технологичен гигант Google злоупотребява с господстващото си положение на пазара в Европейския съюз (ЕС), като налага ограничения на производителите на устройства с операционната система Android и операторите на мобилни мрежи. Това обяви Европейската комисия (ЕК) и изпрати на компанията предварително известие, че предстои да бъдат взети мерки срещу нея. ЕК вече обвини Google за това, че промотира и дава предимство на своите услуги за пазаруване в търсачката си за сметка на други конкурентни услуги. Делото се гледа от 2010 г. въпреки три опита за споразумение.

Нарушенията

Сега Брюксел смята, че в повечето устройства за Android, продавани в Европа, Google е инсталирала предварително и е определила като услуга по подразбиране или като единствена търсачката Google Search. Това в разрез с антитръстовата политика на ЕС е ограничило възможността други търсачки да се конкурират с Google на пазара на ЕС. Според комисията тези действия ощетяват и потребителите, като задушават конкуренцията и ограничава иновациите.

Заключенията са резултат от започналото през април 2015 г. производство във връзка с поведението на Google. Предварителното становище е пратено до компанията майка на Google Alphabet. "Изпращането на възражения не предрешава изхода на разследването", предупреждава ЕК в съобщението си.

"Google сега има възможността да отговори на опасенията на комисията", коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Опасенията

Разследването на ЕК показва, че за производителите на устройства с Android е важно от търговска гледна точка да инсталират предварително Play Store - онлайн магазина на Google за приложения на Android. В договорите си с производители Google обвързва лиценза за този магазин с условието да се инсталира предварително и зададе като основна търсачката Google Search. В резултат конкурентните търсачки не могат да бъдат избрани по подразбиране в повечето устройства, продавани в Европейското икономическо пространство (ЕИП).

При положение че повече от половината глобален трафик минава през смартфони и таблети, 80% от които работят с Android на Google, чийто дял в онлайн търсенето в ЕИП е над 90%, това поражда сериозни опасения за свободния пазар, смятат от комисията.

Освен това в договорите си Google иска срещу лиценз за Play Store устройствата да бъдат предварително снабдени с браузъра Chrome. Така производителите нямат стимул да инсталират други браузъри, а потребителите - да ги свалят. Това засяга "неблагоприятно" конкуренцията при мобилните браузъри и при услугите за общо търсене, продължава изложението на ЕК.

Допълнително Google е предоставил "значителни финансови стимули" на някои "от най-големите производители на смартфони и таблети", при условие че предварително инсталират Google Search на своите устройства. С това компанията "е намалила" стимулите на производителите да инсталират конкурентни продукти, се казва в документа.

Google има срок от 12 седмици да отговори в писмена форма и да поиска устно изслушване. Едва след като се защити, ЕК може да вземе решение. Ако Брюксел се произнесе в ущърб на Google, има право да глоби компанията с до 10% от приходите за предхождащата решението година. За компанията, която очаква 11 млрд. долара приходи за миналата година от продажби през приложения като Maps, Search и Gmail, това може да е сериозен финансов удар.

Два дни преди оповестяването на възраженията от ЕК Google заяви, че мобилната й операционна система Android се базира на софтуер с отворен код. "Готови сме да сътрудничим на ЕК, за да покажем, че Android е от полза както за конкуренцията, така и за потребителите", допълни вторият човек в Google, цитиран от Reuters.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cek1461228411495135 avatar :-|
    Stefan Ivanov

    Защо не направят нещо подобно срещу Windows за настолни и преносими компютри, или този монопол не се брои? ЕК АД, който плащата повече, той командва

    Нередност?
Нов коментар