Германските компании замразяват инвестиции преди британския референдум

Сред служителите си във Великобритания те разпращат писма с предупреждение за Brexit

"Искате ли да сте слуги на Брюксел?", пише на графити в британски курорт 6 седмици преди референдума за членството в ЕС Reuters
"Искате ли да сте слуги на Брюксел?", пише на графити в британски курорт 6 седмици преди референдума за членството в ЕС Reuters
"Искате ли да сте слуги на Брюксел?", пише на графити в британски курорт 6 седмици преди референдума за членството в ЕС Reuters    ©  RUSSELL BOYCE
"Искате ли да сте слуги на Брюксел?", пише на графити в британски курорт 6 седмици преди референдума за членството в ЕС Reuters    ©  RUSSELL BOYCE

Компании от Германия вече са ограничили инвестициите си във Великобритания в навечерието на референдума на 23 юни за това дали страната да остане член на Европейския съюз. Германски бизнесмени все по-открито предупреждават, че т.нар. Brexit ще нанесе щети и на двете икономики.

През първото тримесечие на годината германските инвестиции в британската икономика са намалели с 6% до 4.4 млрд. евро, посочва Reuters, като се позовава на данни от Бундесбанк. Това се случва на фона на чувствителното свиване на тези инвестиции с повече от 40% през миналата година, допълва агенцията.

"Евентуално излизане на Великобритания от ЕС носи несигурност за германските компании с бизнес в тази страна. Те вече реагират на това, като отлагат или намаляват инвестициите си", коментира Маркус Кербер, управляващ директор на BDI, водещото сдружение на германските индустриалци.

Според него Brexit би предизвикал много сериозни неясноти от юридическа гледна точка поне в първите две години след референдума, а това само по себе си вече е икономически риск и за Германия, и за Великобритания.

Германските компании са сред водещите инвеститори в Обединеното кралство. Те имат близо 2500 поделения и са наели около 500 000 британски служители в сектори от финансовите услуги и производството до транспорта, енергетиката и търговията. Това сочат данни на German Industry UK, частна организация на близо 100 ръководители на компании във Великобритания с мажоритарно германско участие.

Разтревожени мениджъри

Самите германски фирми се въздържат от коментари за инвестиционните си планове на Острова, но налице са признаци, че мениджърите им са все по-разтревожени от това какво ще се случи на референдума, коментира Reuters.

Говорител на Siemens казва, че гигантът няма да прекрати бизнеса си във Великобритания, ако страната напусне ЕС. "Но това би могло да изиграе роля за бъдещите ни инвестиции. От наша гледна точка би било по-полезно – особено за благосъстоянието и заетостта във Великобритания, ако страната остане в съюза."

Миналия месец Siemens, както и много други германски компании във Великобритания разпратиха писма до своите служители, в които ги предупреждават за рисковете за фирмата, ако се стигне до Brexit. "В частност ново търговско споразумение с ЕС може да отнеме години и е невъзможно да се прогнозират условията, които ще бъдат договорени в него и на каква цена ще са те", се казва в писмото от ръководството на Siemens. "Тази несигурност и заплахата от повишени разходи може да направи Великобритания по-малко привлекателна за бизнес и може да стане фактор за преосмисляне на бъдещите ни инвестиции тук." Подобни писма разпространиха BMW, BASF и Airbus.

Защо е важен британският пазар

Германия също ще понесе удар от Brexit и според оценки на DZ Bank, цитирани от Reuters, до края на 2017 г. загубите ще са почти 45 млрд. евро. Това ще е особено неприятно в комбинация със свиващото се търсене в развиващи се икономики като Китай.

През 2015 г. германските компании са изнесли за Великобритания стоки за близо 89 млрд. евро. Това е увеличение с 13% на годишна база и прави страната третата по големина експортна дестинация за Германия. Търговският баланс също е категорично в полза на германците – внесените в Германия британски стоки са били за 38 млрд. евро за същия период.

Общият обем на германско-британската търговия е 127.5 млрд. евро, което прави Острова петият по големина търговски партньор след САЩ, Франция, Холандия и Китай. Не е така от гледната точка на британците – за тях Германия е водещият търговски партньор, следван от САЩ.

КАРЕ

Германия дори може да влезе в рецесия

Ако Великобритания напусне ЕС, това ще струва на Германия до 45 млрд. евро до края на 2017 г., тъй като износът на най-голямата европейска икономика ще понесе сериозен удар, показва проучване на DZ Bank, цитирано от "Ройтерс". Икономистът Моника Бовен от DZ Bank смята, че негативните ефекти от Brexit за Германия ще започнат да се усещат във втората половина на тази година. При такъв сценарий икономиката на страната ще нарасне с 1.4 % при прогнозирани от DZ Bank 1.8% за тази година и с 0.5 на сто вместо с 1.7% през 2017 г., и дори не е изключено в началото на следващата година да има няколко месеца на лека рецесия. По оценки на правителството ръстът на икономиката за 2016 г. и 2017 г. съответно ще е 1.7% и 1.5%. Берлин не е подготвил данни как тези числа ще се променят при евентуален Brexit.