Германия и Франция забавят икономическия си растеж

Причините са опасенията от глобалната несигурност и отслабването на износа

Френският и германският износ се забавят, като тенденцията ще продължи и през следващата година
Френският и германският износ се забавят, като тенденцията ще продължи и през следващата година
Френският и германският износ се забавят, като тенденцията ще продължи и през следващата година    ©  Reuters
Френският и германският износ се забавят, като тенденцията ще продължи и през следващата година    ©  Reuters
Германия ще разчита на по-силно вътрешно търсене, ниски петролни цени и увеличени бюджетни разходи за бежанците.

Централните банки на двете най-големи икономики в еврозоната Германия и Франция намалиха прогнозите си за годишния им икономически ръст в петък, което може да се изтълкува като знак, че икономическото възстановяване на еврозоната може би вече губи скорост. Причината за ревизиите е по-слабото външно търсене, което ще се отрази на износа, въпреки че банките отбелязват, че поне вътрешното търсене се оживява. Така брутният вътрешен продукт на Германия се очаква да нарасне с 1.7% през 2016 г., с 0.1 процентни пункта по-малко спрямо декемврийската прогноза на Бундесбанк, а през 2017 г. - с 1.4% спрямо предишните очаквания за 1.7%. Подобна е ситуацията и за Франция, където Banque de France намали предвижданията си за икономически ръст от 1.5% до 1.4% за годината. Инфлацията и в двете страни ще остане потисната през 2016 г., преди отново да скочи рязко след това.

Германия се оплаква от ниската инфлация

Ревизиите идват ден след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги предупреди, че ще има забавяне на икономическия растеж в еврозоната въпреки милиардите евро стимули от ЕЦБ, негативните лихвени проценти и поредицата от евтините кредити за банките. Несигурността в глобален мащаб и задържалите се ниски цени на суровините оказват допълнителен натиск върху икономиките от еврозоната.

Така основните фактори за ревизията на прогнозата на икономистите в германската централна банка са ниската инфлация през първата половина на 2016 г. и забавящият се износ в обстановка на ниско търсене в глобален мащаб. Продължаващата нестабилност на петролните цени оказва постоянен натиск върху инфлацията, макар че през май потребителските цени в Германия все пак се вдигнаха с 0.1%. Централната банка намали прогнозата си за инфлацията през 2016 г. от 1.1% до 0.2%, а за тази през 2017 г. – от 2% до 1.5%.

Германският износ също започва да се забавя, като експортно ориентираните компании губят от пазарните си дялове, които бяха завоювали през последните години. Германия е често критикувана за това, че разчита твърде много на големия си търговски излишък (който стигна над 8% от БВП през 2015 г.), за да осигури растеж на икономиката си, и беше предупреждавана от организации като МВФ, че в резултат на свитото глобално търсене износът ще пострада значително. Тази тенденция може да неутрализира доброто влияние на местните фактори, като например засилващото се вътрешно потребление. Все пак малко повече оптимизъм идва от това, че ниските петролни цени и увеличените бюджетни разходи за бежанците подкрепят германския икономически ръст, твърди Бундесбанката.

Германия е най-големият търговски партньор на България и забавянето на икономическия ѝ растеж може да се отрази неблагоприятно на стокообмена на двете страни. От друга страна, вътрешното потребление в Германия дава признаци на съживяване, което може да повлияе добре върху българския износ към тази дестинация.

Френският износ се забавя

Франция страда от подобни на Германия проблеми, които са свързани с по-неблагоприятните условия в глобален мащаб, забавянето на световната икономика, както и забавянето на износа, който пострада от по-скъпото евро от декември насам. Вносът за сметка на това ще расте благодарение на силното вътрешно търсене, обяви френската централна банка. Тя смята, че все пак умереното икономическо възстановяване на еврозоната се повлиява добре от политиките на ЕЦБ и ще помогне на Франция. Други положителни фактори са повишаването на вътрешното търсене и възстановяването на корпоративните инвестиции. Както и в Германия обаче опасенията от ниска инфлация са налице. Френската централна банка обяви, че инфлацията в страната ще се повиши само с 0.2% през тази година и с 1.1% през 2017 г.

За разлика от Германия обаче Франция има и още един проблем – да овладее бюджетния дефицит и да намали публичния си дълг (който достигна почти 96% от БВП през 2015 г.). Централната банка настоява правителството да овладее разходите си, за да успее да намали бюджетния дефицит. За 2016 г. френските управляващи са обещали дефицитът да не надвишава 3.3%, а след 2017 г. да падне под прага от 3%. В петък председателят на Еврогрупата, финансовият министър на Холандия Йерун Дейселблум призова Европейската комисия да бъде по-настоятелна Франция да си спази този ангажимент, пише Le Point.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 2

    Еврото е лошо конструирано. Просто няма начин да се съчини такава валута, която да се емитира само за кредит, т.е. заем, да не си и собсвеник и да работи. Целия прибавен продукт извън началния пуск на еврото трабва да е на заем. Като се свършат облигациите от първата година на пъскането му, т.е. в 2010 започва криза. Когато заема по имитиране на еврото достигне 100% се спира разтежа, защото всичко отива за лихвите на заемите.

    Нередност?
Нов коментар