Сърбия преговаря с Китай за зона за свободна търговия

Страната е важна част от Пътя на коприната, обяви президентът Си Цзинпин

Това е първото посещение на китайски лидер в Сърбия от 32 години.
Това е първото посещение на китайски лидер в Сърбия от 32 години.
Това е първото посещение на китайски лидер в Сърбия от 32 години.    ©  Reuters
Това е първото посещение на китайски лидер в Сърбия от 32 години.    ©  Reuters

Сърбия би могла да играе важна роля в амбициозния китайски проект за новия Път на коприната за увеличаване на търговията между Европа, Азия и Африка. Пекин е готов на повече сътрудничество с Белград.

Това заяви в сръбската столица китайският президент Си Цзинпин, който е начело на голяма делегация, сключила повече от 20 сделки за финансиране и инфраструктурни проекти, съобщи Reuters

Цзинпин говори пред работници в металургичното предприятие в Смедерево, закупено от китайска компания, където каза: "Реализираме проекта "Един пояс, един път" и с разположението и предимствата си Сърбия ще има значително място в него." Това сътрудничество, добави той, трябва да бъде пример за кооперирането с Китай и за останалите страни от Южна и Източна Европа.

Заводът в Смедерeво

Сделката за завода в Смедерево от април е за 46 милиона евро. Предприятието бе част от структурите на U.S. Steel, след което бе върнато на правителството. Сега новият собственик Hesteel заявява, че ще го превърне в едно от най-конкурентните в Европа.

Производителите на стомана в Европа не оставиха сделката без забележки – според тях страна - кандидат за членство в ЕС, оказва нечестна държавна помощ на държавна китайска компания.

Премиерът Александър Вучич обяви, че се водят преговори за създаване на зона за свободна търговия в Смедерево, който е на брега на Дунав недалеч от Белград. Освен това той покани китайски компании да инвестират в изпитващите трудности сектори за добив на мед и петролно-химически продукти.

От подписването през 2009 г. на двустранно споразумение за стратегическо партньорство Пекин е вложил в сръбската икономика над 1 млрд. долара – предимно под формата на кредити за инфраструктура и в енергийни проекти.

По време на започналото в петък тридневно посещение на Цзинпин – първото на китайски държавен глава от 32 години, бе потвърдено, че двете страни ще завършат навреме жп линията между Сърбия и Унгария.

Западноевропейската преса коментира, че срещата идва в момент, когато Вучич отмени посещения във Вашингтон и Брюксел след протести в Белград срещу разрушаване на исторически части от града. Близък до властта вестник директно обвини посланиците на САЩ и страни от ЕС, че се опитвали да радикализират протестиращите и да предизвикат "цветна революция". Решението да отменя посещенията е мое, а не тяхно, то няма да навреди на отношенията ни със САЩ и ЕС, защото им показах, че съм сериозен политик, каза Вучич след среща с посланика на САЩ. "Сърбия защитава достойнството си, а аз не реагирам добре, когато ме притискат. Ще продължим по пътя си към ЕС, но има и въпроси, по които сме с различни гледни точки."

Още преди Си Цзинпин да потегли за Европа китайските медии коментираха, че мисията му е да намери път и пазари за свръхкапацитета на компаниите от Китай.

Визитата, която продължава в Полша, е втората на президента в Централна и Източна Европа за последните три месеца, след като през март той бе в Чехия. Във Варшава се очаква делегацията да обсъди ядрени енергийни проекти, банкови и авиационни сделки и да бъдат стимулирани китайските компании да инвестират в тази част от Европа.

След това Цзинпин отива в Узбекистан, където ще обсъжда газопровод от Централна Азия към Китай и инвестиране в местната икономика, включително в съвместен индустриален парк и най-дългия жп тунел в района.

В Ташкент на 23-24 юни ще бъде и заседанието на Шанхайската организация за сътрудничество, на което ще се обсъжда евентуалното членство на Индия и Пакистан. Предвидена е и отделна среща с президента на Русия Владимир Путин преди подготвяното за края на юли негово посещение в Китай.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    reddragon avatar :-|
    reddragon
    • - 2
    • + 1

    Трябваше да обърнем доста по-рано поглед към Китай. 2018 г. свършват парите от фондовете и после?!? В милата ни родина следват цирк след цирк.

    Нередност?
  • 3
    comandante avatar :-|

    [quote#2:"tonywalker"]Трябваше да обърнем доста по-рано поглед към Китай. 2018 г. свършват парите от фондовете и после?!? [/quote]
    После - ей го къде е Сърбия за по-евтино!

    Нередност?
  • 5
    lizimah avatar :-|
    lizimah
    • + 3

    До коментар [#2] от "tonywalker":

    Пак не си прочел нещо и не си разбрал. Какви фондове свършват? Хайде интересувайте се преди да пишете. Относно Китай - те китайците ряпа ядат и правят подаръци на сърбите нали ? Прочети в статията - влагат 1млд. под формата на ... КРЕДИТИ ... Сръбския дълг за последните 7 години скочи от 35% на 78% от БВП. Просто китайците си "купуват влияние", както 80 години ни държаха нас руснаците, а сега си въртим гъза на запад. И българи и сърби сме пионки на САЩ, Русия, Китай ... който и да ни спечели , все ще ни мачка ... кредити, кредити, кредити - после " хайде плащай сметката или играй по моите правила".

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев
    • + 1

    "Решението да отменя посещенията е мое, а не тяхно, то няма да навреди на отношенията ни със САЩ и ЕС, защото им показах, че съм сериозен политик..."

    "Сърбия защитава достойнството си, а аз не реагирам добре, когато ме притискат."

    Логика по сръбски...

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    До коментар [#2] от "tonywalker":

    Няма година, която да не са цитирали това прословуто "свършване на пари". Има държави, получават средства от 80-те години на миналия век, точно 2018 ли ще спрат да им дават. Та този мед е единственото, което крепи ЕС. Забравете, че парите ще спрат толкова рязко. Няма как да стане. Иначе за Китай сте прав, но сръбските взаимоотношения с Китай не са кой знае колко за завиждане. 1 млрд. нищо не е като вложения.

    Нередност?
  • 8
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • + 1

    Всички пропаднали фискално държави почват да се надяват на някакво спасително чудо дано отложи фалита. И се почват посещения на всякакви екзотични персони (Цзинпин в Сърбия, Путин в Гърция) и големи обещания. След което разбира се нищо не става, и полета надолу продължава, но поне се генерира някаква надежда в населението.

    Нередност?
  • 9
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov

    До коментар [#5] от "lizimah":

    Той и нашия се удвои за последните седем години. И то плюс всички еврофондове. Като полу-суверенна държава трябва да искаме разрешение от "шефовете" и да каним китаеца в София.

    Нередност?
Нов коментар