🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Япония предвижда пакет от стимули за рекордните 265 млрд. долара

Увеличава се натискът върху централната банка да разхлаби още монетарната политика

Премиерът Абе търси начини да стимулира вътрешното потребление и инфлацията
Премиерът Абе търси начини да стимулира вътрешното потребление и инфлацията
Премиерът Абе търси начини да стимулира вътрешното потребление и инфлацията    ©  KYODO
Премиерът Абе търси начини да стимулира вътрешното потребление и инфлацията    ©  KYODO
Около 13 трлн. йени от пакета вероятно ще са за директни правителствени разходи и заеми.

Японският премиер Шиндзо Абе ще предложи пакет от стимули на стойност над 265 млрд. долара (28 трлн. йени) следващата седмица, за да стимулира икономиката. Размерът на пакета е над предварителните очаквания за около 20 трлн. йени и е близо 6% от БВП на Япония. Около 13 трлн. йени ще бъдат за "фискални мерки", което вероятно ще включва програми за заеми и разходи на националните и местните власти. Изявлението на японския премиер дойде по-рано от планираното и на практика оказва натиск върху централната банка на Япония да разхлаби допълнително монетарната политика на заседанието си в петък.

В търсене на икономическо съживяване

"Трябва да предприемем стъпки, за да подкрепим вътрешното търсене и да върнем икономиката към по-твърдо възстановяване", заяви Абе в реч в сряда. "Искам да използвам различни мерки, за да увелича скоростта на спасяване от дефлацията." Решението на правителството на Абе е с цел да съживи икономиката, която не може да се справи със слабото потребление въпреки прилагането на т.нар. абеномика от три години. Тя се базира на доста разхлабена монетарна политика, сериозни разходи и структурни реформи. Според Reuters само около 13 трлн. йени ще са за директни разходи на правителството и заеми. Останалите ще са за държавни субсидии за частни компании, което не включва преки разходи на правителството и може да не доведе до пряк стимул на икономиката, твърдят анализатори. Финансирането вероятно ще бъде чрез държавния бюджет в продължение на няколко години. Правителството още обмисля пускането на облигации, но е предпазливо по отношение на емитирането на твърде много дългови книжа. Финансовото министерство на страната отрече, че смята да издаде 50-годишни правителствени облигации за пръв път, за да се възползва от ултраниските лихвени проценти.

Всички очакват по-разхлабена парична политика

"Сумата е толкова голяма, че пакетът стимули ще има значителен икономически ефект", заяви Хироши Миязаки, старши икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Staney Securities, пред Reuters. Според него Японската централна банка вероятно ще разхлаби политиката си, като включително ще купува и от нарастващия правителствен дълг. По този начин се демонстрира и взаимодействие между централната банка и правителството. Така, въпреки че управителят на Японската централна банка Курода заяви, че няма да се ползват "хеликоптерни пари", изкупуването на държавните облигации в комбинация с фискални стимули се явява нещо такова, твърди Bloomberg. Спекулациите за такъв тип засилено сътрудничество между монетарната и фискалната политика се увеличиха след срещата на бившия председател на Федералния резерв Бен Бернанке с Курода и Абе по-рано през юли. Бернанке отдавна подкрепя стимулиращите мерки.

Въпреки това много анализатори от Японската централна банка биха предпочели да отложат новото разхлабване, тъй като очакват, че фискалните мерки ще стимулират ръста и ще подобрят перспективите за достигане на целта от 2% годишна инфлация. От друга страна, движенията на йената и политическите съображения могат да се окажат решителни фактори за решението на банката.

Bloomberg припомня, че предишни стимулиращи пакети в страната, например през 90-те години на миналия век, така и не са успели да спрат дефлацията. Все още не е ясно каква ще е сумата от този пакет, която ще се използва за държавни разходи през 2016 г. Източници на Bloomberg съобщават, че правителството е обсъждало допълнителни разходи от около 3 трлн. йени за настоящата фискална година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • + 1

    "Решението на правителството на Абе е с цел да съживи икономиката, която не може да се справи със слабото потребление въпреки прилагането на т.нар. абеномика от три години.

    Bloomberg припомня, че предишни стимулиращи пакети в страната, например през 90-те години на миналия век, така и не са успели да спрат дефлацията."

    Абе-то пак нищо няма да промени колкото и да се опитва... това което ще направи е да увеличи още повече и без това огромния външен дълг на страната.

    Нередност?
Нов коментар