Вишеградската четворка извлича ползи от ЕС, но става най-големият му критик

Унгарският премиер Виктор Орбан предвожда разбунтувалите се срещу статуквото страни

"Европа загуби глобалната си роля и се превърна в регионален играч. Тя не може да защити своите граждани и външните си граници и да запази общността единна, тъй като Великобритания напуска. Какво още е необходимо, за да се признае, че европейските политически лидери са се провалили?", заяви наскоро унгарският премиер Виктор Орбан.

Той твърди, че въпреки цялата критика на Брюксел относно подкопаването на демократичните принципи и строежа на стена срещу имигрантите Унгария върви по правилния път. И европейските лидери може скоро да го последват. "Така черната овца се превръща в част от стадото", посочва Орбан.

Унгарският премиер е най-изявеният критик сред 11-те бивши комунистически страни членки, които се присъединиха към съюза след 2004 г. Но той не е единствен, пише Financial Times. С икономики, подкрепяни от фондовете на ЕС, и растеж, стимулиран от достъпа до единния пазар, можеше да се очаква, че тези страни ще са големи симпатизанти на Брюксел. Въпреки това някои, или поне техните лидери, не са.

Общ фронт

Макар че гласоподавателите харесват свободите и финансирането, осигурявани от членството в съюза, някои правителства в Централна и Източна Европа се възползваха от британския вот за Brexit, за да забият нож в европейските институции. Водени от Унгария и Полша, те предупреждават западните лидери, че си вадят грешните заключения от Brexit. Според тях британското решение е неизбежният резултат от нежеланието на Брюксел да се вслуша в гражданите и твърдят, че запазването на статуквото ще провокира още призиви за напускане на блока.

Европейските лидери, които ще се срещнат през септември в Словакия (чийто премиер Роберт Фицо също е критик на ЕС), за да дискутират бъдещето на съюза след излизането на Великобритания, са разтревожени. Те смятат, че Унгария и Полша, които са обвинявани, че подкопават медийните и политическите свободи, могат да използват ситуацията, за да представят своята по-консервативна визия за европейските ценности. Някои анализатори дори говорят за ново разделение изток-запад в Европа.

Лидерите на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, сформиращи Вишеградската четворка, се обособяват като някакъв централноевропейски отбор. Въпреки че напрежението съществува от известно време, катализаторът беше миналогодишният план всяка страна членка да приеме бежанци на квотен принцип. А това беше проклятие за вишеградските държави.

Разочарование от членството

Според Отилия Данд, анализатор от консултантската фирма Teneo Intelligence, никоя бивша комунистическа членка на ЕС не би гласувала да напусне съюза за разлика от някои западни страни. Но много граждани са разочаровани от членството. "Булката се оказа не толкова хубава, колкото беше рекламирана. ЕС вероятно е най-добрата от реалностите, които са си представяли. Но въпросът е, че те не са особени оптимисти относно реалността, която виждат в момента", казва Данд.

Тези страни се оплакват, че са третирани като членки второ качество в ЕС. Те не твърдят, че ще са по-добре извън съюза, но мразят вмешателството на Брюксел във вътрешните им дела и налагането на общи решения в ЕС против волята им. "Федералната концепция води до нещастие. Трябва ни нов европейски договор", твърдят полските лидери. Вишеградската четворка подкрепя следното решение – един съюз, базиран на сътрудничеството между страните членки, като някои правомощия са им върнати обратно, докато правомощията на брюкселските институции са орязани.

Според анализаторите в този момент възстановяването на връзките между Берлин и източните страни членки е жизненоважно. "Трябва да се фокусираме върху това, което ни сплотява. ЕС трябва да бъде по-силен в бъдеще", посочи във Варшава германският канцлер Ангела Меркел.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 1
    • + 6

    След като най-големият европейски тарикат сам реши да напусне, се сетиха да обвиняват вишеградците, че имали полза от ЕС.

    Нередност?
  • 2
    julianm avatar :-|
    Европеец
    • - 8
    • + 3

    Оххх.... какви излагации само продължава да прави този потомък на австро-унгарски селяни ...
    Този руски слугинаж - Виктор Орбан, би ли посочил кога точно Великобритания има намерение да напусне ЕС, защото и самите англичани не знаят това още.

    Нередност?
  • 3
    ded avatar :-|
    ded
    • - 5
    • + 1

    Когато даваш пари се мешаш на хората в работите, когато ти дават пари ти се мешат в работите. Този като иска да е независим да почне сам да си плаща сметките!

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 4

    До коментар [#2] от "Европеец":

    Ето затова ЕС има критици - защото вместо с аргументи се работи със заповеди или компромати. Дори най-корумпирания политик може да извади правилни аргументи и логика. Орбан не е цвете за мирисане, обаче ЕС има нужда да се съобразява с населението си. Ако ще се вземат решения, които засягат целия съюз - още повече. Сегашния формат на ЕС е много по-неефективен, от колкото може да бъде. И по добре да го каже Орбан, от колкото никой. Самозаблудата, че ЕС е универсално добър и няма нужда от промяна е основния проблем.

    Нередност?
  • 5
    zxp53317185 avatar :-|
    zxp53317185
    • - 1
    • + 3

    В хода на преговорите за влизане в ЕС ценностите бяха "християнски". В последствие станаха "европейски". Какви точно са тези европейски ценности така и не стана ясно, но някои държави ги разбират по един, други по друг начин. Докато това не се изясни ЕС ще бъде в криза и състояние на полуразпад. А това с печалбата на страните от четворката е най-голямата глупост, понеже колкото е печалбата за тях - двойно по голяма е за Германия в частност.

    Нередност?
  • 6
    kazushi avatar :-|
    kazushi
    • + 1

    ЕС е хубаво нещо, но като може да стане по-хубаво, защо да не го критикуват?
    Освен това е ясно, че голяма част от населението на Съюза не е никак съгласно с все по-голямата централизация. Именно за това британците напуснаха. Ако изобщо искаме да има някакъв ЕС, то той трябва да бъде съюз на суверенни национални държави, а не империя управлявана от Брюксел. Само с децентрализация можем да направим Съюза по-привлекателен.

    Нередност?
  • 7
    kirkor avatar :-|
    kirkor
    • - 1
    • + 1

    Ако ще централизират военно-политическото управление на страните членки, да централизират и социалните сфери! Само че в социума всеки е оставен да се оправя както може! С тези оперативни програми и предприсъединителни фондове само имитират растеж в новопостъпилите, а на практика изсмукват най-ценното - човешките и природни ресурси и създават благоприятни условия за по-нататъшна колонизация на акцепторите! Затова - национални държави, освободени от опеката на САЩ и от задължителното членство в НАТО! Тогава, в зависимост от степента на икономическо развитие и от общите регионални проблеми, ще се формират няколко "Европи", може би на различни скорости, но в посока на бъдеща конвергенция. Нерде България, нерде Северният атлантик, от който ни делят пет морета, четири пролива и 3000 километра по суша?! Стига сте ни набивали в главите мантрата "евроатлантически ценности и привързаности"!

    Нередност?
  • 8
    glog avatar :-|
    glog
    • + 1

    ЕС трябва да бъде съюз на напълно суверени държави, а не държава или псевдодържава. А общосъюзните институции трябва да имат координиращи, а не управленчески функции. Всяко друго решение е неприемливо, защото чувството за национална принадлежност на народите на ЕС-държавите поради дългата си историческа традиция е прекалено силно, поради което всеки друг начин на структуриране на ЕС ще довежда центробежни сили в съюза. Особено когато ЕС преживява трудности - тоест, точно тогава, когато съюзът се нуждае от най-голяма сплотеност.

    Нередност?
  • 9
    serganta avatar :-|
    serganta

    До коментар [#8] от "glog":

    Че той е точно това в момента glog - той е съюз на сувенни държави. И виж какво се получава.

    Институтициите налагат правила само в случайте когато те ти дават парите (държавите бенефициенти) и то само върху конкретните проекти които държавите са кандидатсвали.

    Другата регулация която е координираща като роля е върху единния пазар, той не може да съществува в рамките на различни правила поради загуба на конкурентноспособност.

    Третата е еврото - което няма как да не бъде регулирано от ЕЦБ, иначе не може да съществува.

    Какво конкретно имаш предвид като управленска функция на Брюксел в делата на София например? С какво те функционално се намесват в работата на правителството на ГЕРБ в момента?

    Това което Орбан (вишеградската) и другите популисти мрънкат е квотата за бежанци, която накърнява тяхната твърдоглава националистична закостенялост, където Полша приема с рейсове унгарски цигъни и те пъплят по улиците да просят, но реве с все глас за 20 000 бежънци които трябва да пребивават тук за 1 година, с цел по добри изборни резултати на партията ПиС. Това е двуличието...

    Нередност?
  • 10
    glog avatar :-|
    glog

    До коментар [#9] от "serganta": Че той е точно това в момента glog - той е съюз на сувенни държави.
    ======================================

    Човек трябва хал хабер да си няма в тази област, за да твърди, че една държава, която е задължена да превръща всяка директива на една наднационална институция (парламента на ЕС) в част от собственото си законодателство, а решенията на нейната съдебна система да могат да се преразглеждат от един наднационален съд (съдът в Страсбург), е наистина суверенна. От там нататък няма симисъл да чета останалата чакт от коментара ти.

    Нередност?
Нов коментар