🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жан Клод Юнкер: Съществуването на ЕС не е под риск

В речта си за състоянието на съюза председателят на ЕК поиска още 200 служители на Frontex на българската граница

Юнкер заяви, че Европа трябва да адресира проблемите с младежката безработица и да защити своята стоманодобивна индустрия от китайския дъмпинг.
Юнкер заяви, че Европа трябва да адресира проблемите с младежката безработица и да защити своята стоманодобивна индустрия от китайския дъмпинг.
Юнкер заяви, че Европа трябва да адресира проблемите с младежката безработица и да защити своята стоманодобивна индустрия от китайския дъмпинг.    ©  Vincent Kessler
Юнкер заяви, че Европа трябва да адресира проблемите с младежката безработица и да защити своята стоманодобивна индустрия от китайския дъмпинг.    ©  Vincent Kessler

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер използва годишната си реч за състоянието на съюза, за да се опита да излекува разломите, отворили се в ЕС по отношение на бежанците и да предупреди страните-членки, че предстоят критични месеци, в които трябва да бъде инжектиран нов смисъл в разтърсения от Brexit европейски проект. В обръщението си пред Европейския парламент Юнкер направи жест към страните от Централна и Източна Европа, които остро се противопоставиха на плановете за разселване на бежанци от препълнените лагери в Гърция и Италия. Той обеща, че ще призове държавите да намерят компромис между тези, които са твърдо против схемата за релокация и онези, които настояват, че тя е част от европейската солидарност. "Солидарността не може да бъде наложена насила," заяви Юнкер.

Той посочи, че абсолютен приоритет на ЕС трябва да бъде гарантирането на сигурността, включително опазването на границите. И поиска до края на октомври по границите на България да бъдат разположени още 200 служители на граничната агенция Frontex, както и 50 допълнителни превозни средства. Този ангажимент вече бе поет от Юнкер в писмо до премиера Бойко Борисов от 13 септември. Докато председателят на ЕК обещаваше това в Страсбург, от ГККП "Лесово", където е заедно с унгарския си колега Виктор Орбан, Борисов поиска от ЕС незабавно 160 млн. евро за охрана на българските граници.

Криза, но не фатална

"Нашият ЕС е, поне отчасти, в екзистенциална криза. ... Но съществуването на ЕС не е под риск," каза Юнкер. Той наблегна на това, че държавите-членки невинаги са единни в своите политики. "Много често се случва да има пукнатини. Много често се стига до удобна фрагментация там, където трябва да има съюз. Популизмът не решава проблемите. Напротив, популизмът ги създава. Против това трябва да се броим."

Великобритания да напуска час по-скоро

Председателят на ЕК изрази твърдост по отношение на Brexit и призова Великобритания да стартира процедурата по напускане на ЕС час по-скоро. "Уважаваме решението на Великобритания, но ЕС не е застрашен от това. Бихме били щастливи, ако молбата за излизане от съюза на Великобритания постъпи час по-скоро, за да спре нарастващата несигурност и за да можем да уточним наново отношенията си с Великобритания, които трябва да останат приятелски." За предстоящите преговори обаче Юнкер предупреди Лондон да не очаква достъп до единния пазар без да зачита неговите правила, включително свободното движние на хора. "Тази нова организация на отношенията означава, че само онзи, който уважава социалните права, може да участва в свободния вътрешен пазар."

Превозни средства и граничари за България

По повод миграционния натиск по външните граници на ЕС Юнкер заяви, че е необходимо да се въведе по-строг граничен контрол, за да може да има пълна информация за това кой пресича границите на съюза. "Tрябва да се знае кои лица пресичат границите. По тази причина ние вече отбраняваме границите си с помощта на новата агенция за гранична и крайбрежна отбрана", каза Юнкер. И допълни, че 100 от тези европейски граничари вече работят на терен в България. "Искам да видя от октомври месец най-малко 200 гранични служители и допълнително 50 превозни средства на външната граница с България. Също така трябва да има по-стриктен контрол за тези, които я пресичат".

Федерика Могерини - външен министър

Председателят на Европейската комисия призова за утвърждаване на Върховния комисар по външната политика Федерика Могерини като единен външен министър на Европейския съюз. "Федерика Могерини върши невероятна работа, но тя трябва да стане и истински външен министър на Европа, около която ще се обединяват националните дипломатически сили, за да можем да имаме тежест в международните преговори", заяви Юнкер. Като основен проблем той посочи липсата на достатъчно твърда позиция на ЕС спрямо Сирия и нуждата от обединяването на позициите на държавите членки чрез фигурата на Могерини.

Юнкер също така призова за сформирането на "обща военна сила". "Тя трябва да е в допълнение към НАТО. Повече отбрана в Европа не означава по-малко трансатлантическа солидарност", коментира той. И допълни, че европейски фонд за отбрана ще стимулира военните изследвания и развитите.

Срещу неплащането на данъци

Председателят на ЕК се обяви против използването на данъчни убежища с цел плащането на по-ниски данъци. "Равни възможности означава, че в Европа потребителите са защитени - срещу картели, срещу мощни компании. Това означава, че едно дружество, независимо дали малко или голямо, трябва да плаща данъците си там, където генерира печалба. В миналото ви обещавах, че моята комисия ще се бори срещу неплащането на данъци. Много от вас не ми повярваха, но ние го правим. Ние изпълняваме своите обещания що се отнася до битката с неплащането на данъци."

Юнкер посочи, че ключовият инвестиционен план на ЕС, който бе основан в края на 2014 г., е "проработил по-добре от очакванията". Той обяви намерения за удвояване на "финансовия капацитет на плана" до 630 млрд. евро до 2022 г.

Юнкер обяви още, че ЕК ще продължи да настоява търговското споразумение с Канада да бъде сключено. "То е най-доброто и най-прогресивното споразумение, което някога сме сключвали", каза той. Председателят на ЕК застана твърдо зад провеждането на антидъмпингова политика на съюза що се отнася до стоманодобива и подбиването на цените на стоманата заради свръхпроизводството в Китай. "Да си европеец означава да защитиш нашата стоманодобивна индустрия. Досега сме предприели 37 мерки срещу нелоялната конкуренция. Но трябва да положим повече усилия, защото свръхпроизводството е на път да намали работните места за европейците в сектора. Ние категорично трябва да отговаряме на дъмпинга срещу нас, както правят САЩ", допълни той.

"Искаме да запазим и селското си стопанство. Комисията винаги ще защитава своите фермери", посочи Юнкер. И допълни, че досега Комисията е отпуснала близо 1 млрд. евро помощ за млекопроизводителите, които бяха засегнати от санкциите на Русия срещу европейските селскостопански продукти. "Няма да приема млякото да бъде по-евтино от водата." Председателят на ЕК обяви още, че предстои комисията да приеме директива за извършването на командировки в рамките на съюза. Работниците трябва да получават едно и също заплащане за един и същи труд на едно и също работно място. "Европа не е Дивият запад. Европа е социална пазарна икономика без социален дъмпинг", категоричен беше Юнкер. Той засегна и темата с младежката безработица: "Поколението Y ще бъде първото за 70 години, в което хората ще бъдат по-бедни от своите родители. Справянето с този проблем трябва да бъде задача преди всичко на националните правителства".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    trial_jezz avatar :-|
    trial_jezz
    • - 1
    • + 2

    Когато някой излиза с изявление, как еди какво си "не е" еди що си...имайте предвид - нещо гнило има в цялото.

    Нередност?
  • 2
    blagocvetanov avatar :-|
    Blagovest Cvetanov

    Мисля, че това заглавие не е подходящо за този материал.

    Нередност?
  • 3
    doxen avatar :-|
    doxen
    • + 1

    Подобни исказвания обаче поставят под риск неговото съществуване.

    Нередност?
Нов коментар