🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Молдова също избра президент социалист

Близкият до Москва Игор Додон спечели срещу проевропейския икономист Мая Санду

Додон си създаде врагове в Киев, след като призна Крим за руска територия.
Додон си създаде врагове в Киев, след като призна Крим за руска територия.
Додон си създаде врагове в Киев, след като призна Крим за руска територия.    ©  GLEB GARANICH
Додон си създаде врагове в Киев, след като призна Крим за руска територия.    ©  GLEB GARANICH
Санду спечели гласовете на младите молдованци, но загуби заради обвързаността ѝ с корумпираните проевропейски партии

Социалистът с проруска ориентация Игор Додон победи прозападния кандидат Мая Санду на балотажа на молдовските президентски избори, който се проведе в неделя. Бившият икономист в Световната банка Санду успя да съкрати разликата от 10%, която я разделяше от Додон на първия тур (48.4% срещу 38.7%), като привлече гласовете на молдовската диаспора в чужбина и на младите гласоподаватели. Това обаче не беше достатъчно, за да обърне резултата и в крайна сметка лидерът на Социалистическата партия на страната спечели с 52.3% от вота срещу 47.7% за Санду.

Политика или геополитика

Както и президентските избори в България, и тези в Молдова не бива да се гледат само през призмата на геополитиката. Наистина Додон не крие, че в международен план симпатизира повече на Русия, а училата в "Харвард" Санду води кампания, основана на проевропейски и антикорупционни послания. Освен това тя се беше обявила за оттегляне на руските военни части от Приднестровието, един от първите "замразени конфликти", създаден от Русия по време на падането на СССР. Един от основните проблеми на Санду беше, че номинацията й беше направена от коалицията Алианса за европейска интеграция (АЕИ), която управлява страната от 2009 до 2013 г. и е свързвана със станалия известен като "скандал за милиард долара".

Скандал за милиард долара

Между 2013 и 2014 г. три големи молдовски банки бяха източени чрез даване на кредити на стойност 1 млрд. долара на подставени лица и фирми. За да ограничи токсичния ефект и да не позволи събарянето на цялата банкова система в страната, правителството приведе в действие план за спасяването на банките, еквивалентен на 15% от брутния вътрешен продукт на страната. Разследването на случая доведе до присъда за бившия премиер на страната Влад Филат от Либералната демократична партия, част от АЕИ, а политическите негативи бяха поети от цялата коалиция. Впоследствие тя се преформатира като "Проевропейска коалиция", но щетите вече бяха направени и големият победител беше Игор Додон.

Победа за опозицията

Неговата Социалистическа партия не е била в управлението на страната от 2009 г. насам. В навечерието на банковия скандал през 2014 г. тя се противопостави на договора за асоцииране на страната със ЕС, а след началото на конфликта между Запада и Русия заради Украйна зае страната на Русия. Когато ЕС наложи санкции на Русия за анексията на Крим, социалистите на Додон поискаха Молдова да излезе от Споразумението за асоцииране между ЕС и Молдова, за да се включи в Евразийският митнически съюз. Заради споразумението с ЕС Москва наложи на Кишинев контрасанкции върху износа на земеделска продукция към Русия, от които икономиката на една от най-слабо развитите бивши съветски републики страда. Водещите послания в президентската кампания на лидера на социалистите обаче бяха антиолигархични и социално-консервативни. В същото време той се приближи до политическия център и оттегли предложенията си страната да прекрати договора с ЕС и да се включи в Евразийския съюз. Додон обаче си създаде врагове в Киев, след като призна Крим за руска територия. Това доведе до временно изтегляне на украинския посланик от страната.

Додон ще стане първият директно избран от гласоподавателите президент на страната от 20 години. Премиерът Павел Филип инициира конституционната поправка, която отне от парламента задължението да назначи президент с мнозинство от поне 61 гласа в 101-членният парламент и го вмени на молдовските граждани след назначението му през януари т.г. Филип направи това в опит да разсее публичното напрежение, насъбрало се в последните две години заради корупционния скандал. Позицията на президента в Молдова е основно символична и показва международната ориентация на страната.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • + 2

    Навсякъде в бившите соц, се появяват някакви пвсевдо западни партии, които проповядват хуманизъм, европейски ценности и любов към западната демокрация, но ... изведнъж се оказва, че те са забъркани в най-големите корупционни скандали.

    И следва гражданската реакция : "Ами те тия, същите като ония.. Дайте да си гласуваме за ония, че поне си ги знаем.."

    Нередност?
  • 2
    bestbuy avatar :-@
    За да останат ХОРА в България.
    • - 1
    • + 2

    Така и наш Трайчо - голям борец против АЕЦ Белене, но кой знае как, прибрал едни 70 000 евро за "консулации" при скромната цена от около 180 долара на час !

    Платени от нашите пари..

    Ама иначе .... Честен , честен, честен..!!

    Нередност?
  • 3
    jay56368482 avatar :-|
    Lorak

    До коментар [#2] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

    Чакай, чакай, работата свършена ли е, свършена е. Той с какво трябва да се храни, още повече, че години образование, опит, квалификации - и накрая трябва да разчиташ на милостиня ли? Не съм съгласен.

    Ще проявя леко нахалство и ще попитам - а ти какво правиш в ежедневието си за обществото, 8 часа на ден ги прекарваш за без пари в някое НПО или?

    Нередност?
Нов коментар