🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Намаляването на пенсионната възраст в Полша тревожи икономистите, но радва избирателите

Това увеличава подкрепата за управляващата партия, която е обвинявана от ЕС, че застрашава демокрацията

Полският премиер Беата Шидло    ©  Reuters

Решението на правителството в Полша да намали пенсионната възраст въпреки затруднените публични финанси и задаващата се демографска криза разтревожи икономистите и обърка инвеститорите. Но планът за 2.3 млрд. евро на година има подкрепата на тези, които са от значение – избирателите, пише Financial Times.

Отменянето на пенсионната реформа от 2012 г. е една от социалните промени, които увеличават подкрепата за управляващата консервативна партия "Право и справедливост", въпреки че е обвинявана от ЕС, че застрашава демокрацията. Правозащитни групи пък твърдят, че тя подкопава съдебната независимост и свободата на медиите, както и че налага консервативни социални реформи.

Срещу нормите на Брюксел

Рязкото увеличение на разходите може да доведе до нарушаване на правилата на ЕС за бюджетния дефицит от страна на Полша и се разглежда като пример за незачитането на нормите на Брюксел от полските управляващи. Хората от селата и провинциалните области обаче, които представляват гръбнака на подкрепата за "Право и справедливост", смятат, че властите най-накрая се застъпват за обикновените граждани.

"Има два различни свята – градовете и селата", казва Анджей Козутски, кмет на Соболев – провинциална област на 80 км от Варшава. И допълва, че хората там "са съгласни с добрата промяна", която управляващите носят.

Миналия месец долната камара на парламента прие реформата, която ще намали пенсионната възраст от 67 г. до 65 г. за мъжете и 60 г. за жените. Сега е необходима подкрепата и на горната камара и на президента.

Откакто дойде на власт преди една година, полското правителство често е обект на протести. Но те почти изцяло са в големите градове и привличат градски гласоподаватели от средната класа. В национален мащаб "Право и справедливост" все още е най-популярната партия в страната с подкрепа от около 37% и преднина от 17 процентни пункта спрямо най-близкия си опонент. Това се дължи на смесицата от умерен национализъм, традиционни католически ценности и икономически популизъм.

Най-силната поддръжка идва от селата в Източна Полша. Наричан от някои анализатори Полша Б, изтокът е по-слабо развит икономически, с по-лоша инфраструктура и под средното равнище в областта на здравеопазването, образованието и продължителността на живот.

"Свързваме се с хората. Преди никой не ги слушаше. А сега след една година работа на правителството можем да кажем, че сме изпълнили много обещания в програмата си", твърди Грегор Возняк, депутат от "Право и справедливост" от региона.

Неустойчиви мерки

Намаляването на пенсионната възраст, което трябва да влезе в сила от следващия октомври, ще струва около 2.3 млрд. евро на година. Отделно програмата за детски надбавки е бюджетирана за над 5 млрд. евро на година. Взети заедно, те са неустойчиви и ще доведат до надвишаване на тавана на ЕС за бюджетния дефицит от 3% от БВП от страна на Полша.

Реформата също така "застрашава политическата устойчивост на страната", предупреждава рейтинговата агенция Moody’s. И допълва: "Тези действия отразяват промяна в политиката към едни по-малко предвидими и по-малко ортодоксални мерки, които са асоциирани с новото правителство."

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    danid avatar :-|
    danid
    • - 3
    • + 5

    Все пак има логика. И за младите трябва да има работни места.

    Нередност?
  • 2
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • - 1
    • + 3

    Сега в Полша, скоро и в България...

    Нередност?
  • 3
    glog avatar :-|
    glog
    • - 2
    • + 1

    При повишена продължитерност на живота, понижена заболеваемост и близка до нулевата безработица дигането на годините за пенсиониране може би било правилно. Но когато безработицата е над 2 или 3%, когато заболеваемостта е тотална, това е идиотизъм. И цели едно единствено нещо: Намаляване на заплатите на хората на наемния труд. Защото, колкото, при равни други условия, е по-висока границата за пенсиониране, толкова по-голяма е безработицата, а колкото по-голяма е безработицата, толкова по-ниски са заплатите. Защото високата безработица е един от най-важните рискови фактори за хората на наемния труд, който ги прави несигурни, а несигурният човек много по-лесно отстъпва от своите искания и претенции, отколкото този, който е сигурен в своето бъдеще. И, разбира се, хич не им пука, че постоянната несигурност срива тотално човешкия организъм и го прави податлив на всякакви болести.

    И затова алчните за високи до облаците печалби налагат повищаването на възрастта и на трудовия стаж за пенсиониране. Като внимават само безработицата да не стане толкова голяма, че да доведе до ожесточени социални конфликти. По аналогични причини, стремеж към максимално високи печалби, те налагат и постоянната инфлация, която за потребителите е всъщност нещо като неофициален данък, с който реалната покупателна стойност на техните дохоси навалява с точно толкова процента, какъвто е процентът на инфлацията.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#1] от "danid":

    И какво те кара да мислиш, че едното е свързано с другото?

    Аз казвам следното - намаляването на пенсионната възраст е контрапродуктивно. Първо, това намалява доходите на хората - т.е. намалява потреблението. Второ, това са пари, заплащани срещу нищо - тези хора не извършват трудова дейност. Естествено, че пенсиите са справедлив разход, но въпросът е, че икономически са неефективни. Така има по-малко потребление и по-малко производство. И двете са предпоставки за по-слаба икономика. По-слаба икономика води до стагнация на трудовия пазар.

    Младите хора си намират по-лесно работа от възрастните. Интуитивно е да се мисли по твоя начин, но не е вярно.

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#3] от "glog":

    Инвестиционните разходи на България за догодина са 6,2 млрд. лв. Това с далаверите и корупцията. Планираните разходи само за попълване на дупката в пенсионния фонд на НОИ за тази година са 5 065 887 млрд. лв. И се увеличават. Държавата ни плаща за пенсии почти колкото инвестира в себе си. В това няма заговор. Това е реално преливане от пусто в празно с политически цели.

    Алтернативата каква е? Да се увеличат вноските? Ти съгласен ли си? Или да теглим дългове, та да плащаме пенсии?

    Нередност?
  • 6
    glog avatar :-|
    glog
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#5] от "Георги Георгиев": Алтернативата каква е? Да се увеличат вноските? Ти съгласен ли си? Или да теглим дългове, та да плащаме пенсии?
    =======================================

    Това, което ти ми пишеш, няма нищо общо с това, което аз съм писал. А аз пиша, че е идиотизъм да увеличаваш възрастта и стажа за пенсиониране, ако има безработица над 2 или 3%. Защото увеличавайки възрастта и стажа, ти не увеличаваш броя на заетите в работа хора, а увеличаваш безработните. Които също искат да ядат, да се облекат и да имат къде да живеят, както биха искали и ако ги пенсионираш.

    Ако тази проста схема не си я разбрал, излишно е да ти обяснявам каквото и да било друго. Ти просто няма нищо да разбереш.

    А въпросите, които ми задаваш, не са за мен. Тях ги задай на тези, котио ни управляват. Вие, такива като теб, все се фъчкате, че при комунизма било адски зле. И по отношение на липсата на свобода сте прави. Но щом тогава, при тази изостанала, спорад вас, производствена техника и технология, държавата е изхранвала и обличала цялото си население, без да има хора, които да търсят нещо за ядене в кофите за боклук, а е поддържала и прилична, достатъчно добре въоръжена армия, а сегашните управляващи не могат, макар да се скъсват да се хвалят, колко са по-добри от тогавашните управляващи, значи нещо в сегашната система не е наред. Да, свобода! Да, демокрация! Но само със свобода и с демокрация не се живее, защото те не се ядат, не се пият, не се обличат, не дават жилище и не отопляват жилището, ако го имаш. Да, християнски ценности! Но те също не се ядат, не се пият и не могат да се обличат. А без това човек дори ако е затрупан до темето на главата си със свобода, демокраци я и западни ценности, не може да живее.

    И точно това е причината, поради която се случиха брекзита в Англия и Тръмп в САЩ. А не защото някакви си измислени комунисти или русофили били против шантавата неолиберална глобализация, при която 1% от хората на планетата притежават над 50% от нейните материални ценности и ресурси. Нещо, което дори народа на една от най-богатите и могъщи държави го разбра и се обяви за принципни промени.

    Нередност?
  • 7
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#6] от "glog":

    "Но само със свобода и с демокрация не се живее"

    Има и една по-различна теза по въпроса, отпреди много векове, с времето станала класическа: "човек не само с хляб живее"



    Нередност?
  • 8
    glog avatar :-|
    glog
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#7] от "ijj": Има и една по-различна теза по въпроса, отпреди много векове, с времето станала класическа: "човек не само с хляб живее"
    =====================================

    Разбира се, че е така! САМО С ХЛЯБ НЕ СЕ ЖИВЕЕ – такова беше заглавието на един руски роман от преди около или над 30 години, чийто автор, ако не бъркам, се казваше Дудинцев. И това е толкова вярно, колкото е вярно и противоположното: че И БЕЗ ХЛЯБ НЕ СЕ ЖИВЕЕ. На човека му трябва и хляб (материални ценности за поддържане на нормални условия за живот), и нравствени ценности, като свобода, демокрация свобода на религията, реално равенство и рвнопоставеност пред законите и други подобни. Бях на 13 години, когато дойде комунизмът. Познавам и двете системи. И двете са едностраничиви. Едната дава хляб без свобода, другата дава свобода без хляб. Затова и двете системи са пълен и абсолютен политически боклук.

    Хората се нуждаят от двете едновременно: И от хляб, и от свобода. И от материални, и от нравствени ценности.

    Нередност?
  • 9
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#6] от "glog":

    Безработица под 2-3% е никакъв критерий. Такива държави почти няма. Освен това всеки може като теб да предлага нищо да не се прави и да видим какво ще стане. Имаше един Виденов, дето го пробва този модел. Европа не може да си позволи да харчи пари за пенсии, вместо за иновации. Без нови изобретения ЕС ще е обречен на загуба на позиции спрямо Югоизточна Азия.

    Пък със кредити и "промоционално" гориво като през комунизма и аз мога да изхраня цялото население. И после децата и внуците му ще ми плащат борчовете.

    Нередност?
Нов коментар