Украйна национализира най-голямата частна банка в страната

Централната банка обяви, че 97% от корпоративните заеми на Приватбанк са дадени на фирми, свързани с акционерите ѝ

Президента на страната Петро Порошенко призова депозантите на банката - над една трета от украинското население - да "останат спокойни" и да не се опитват да изтеглят депозитите си
Президента на страната Петро Порошенко призова депозантите на банката - над една трета от украинското население - да "останат спокойни" и да не се опитват да изтеглят депозитите си
Президента на страната Петро Порошенко призова депозантите на банката - над една трета от украинското население - да "останат спокойни" и да не се опитват да изтеглят депозитите си    ©  Valentyn Ogirenko
Президента на страната Петро Порошенко призова депозантите на банката - над една трета от украинското население - да "останат спокойни" и да не се опитват да изтеглят депозитите си    ©  Valentyn Ogirenko
Стрес тестове на украинските банки показаха, че 28 от общо 39 нямат необходимата ликвидност, за да оцелеят при нова икономическа криза.

Украйна ще национализира най-голямата частна банка в страната - Приватбанк, заради лошото й финансово състояние. В прессъобщение на сайта си в понеделник централната банка на страната заявява, че национализацията на Приватбанк е единственият начин да се защитят депозитите на 20 млн. украински клиенти и да се предотврати колапсът на финансовата система на страната.

Това се случва ден след като в неделя правителството в Киев обяви, че на 19 декември ще започне процес по одържавяване на Приватбанк. Според съобщението на правителствения сайт този ход е координиран с Международния валутен фонд и се е случил по молба на главните акционери на финансовата институция.

Украинска КТБ?

Банката, в която най-големият акционер е олигархът и бивш губернатор на Днепропетровска област Игор Коломойски, не е изпълнила програмата си за рекапитализация, препоръчана от одитори на централната банка по-рано тази година. Рискови практики в отпускането на заеми са довели до дупка от 5.65 млрд. долара в счетоводния баланс на банката към 1 декември, а 97% от корпоративните заеми са дадени на компании, свързани с акционерите в банката, твърди още Украинската централна банка. Тази информация, изглежда, потвърждава изтеклите през ноември данни, че Коломойски е източвал банката към собствените си фирми. Пред украинските данъкоплатци стои въпросът дали олигархът ще може (и ще бъде накаран) да върне източените пари, пише украинският Kyiv Post.

Президентът на страната Петро Порошенко призова депозантите на банката - над една трета от украинското население - да "останат спокойни" и да не се опитват да изтеглят депозитите си, за да не предизвикат колапса на Приватбанк. Според президента депозитите на гражданите са гарантирани от държавата. Украинските медии твърдят, че към момента банката продължава да предлага услуги на граждани, а корпоративните няма да могат да извършват операции само на 19 декември.

Банката обслужва 20 млн. украинци, в това число 3.2 млн. пенсионери, над 500 хил. студенти и 1.6 млн. души от ниските социални слоеве. Според проучване на GFK - Украйна, през третото тримесечие 51.4% от украинците над 16-годишна възраст са използвали услугите й.

Финансовите показатели на Приватбанк към края на септември:

Активи 271.5 млрд. гривни ($10.3 млрд.)

Привлечени средства от клиенти 6196 млн. гривни ($235.39 млрд.)

Печалба 592 млн. гривни ($22,5 млн.)

Рекапитализацията на банката ще премине през няколко етапа, като точният размер на финансирането ще стане известен след одитна проверка. На първия етап финансовото министерство ще издаде облигации за 43 млрд. гривни (1.63 млрд.), обяви финансовият министър Олександр Данилюк. Според него максималната сума за рекапитализацията ще бъде 148 млрд. гривни, а минималната – 116.8 млрд. Това означава, че спасяването на банката може да струва на украинските данъкоплатци до 4.5 млрд. долара, които страната се надява да получи като заем от МВФ. За сравнение - фалитът на КТБ струва на българския бюджет 4.85 млрд. лв. (2.6 млрд. долара). Веднъж стабилизирана, Приватбанк ще бъде продадена, каза още финансовият министър.

Системни проблеми в банковия сектор

Проблемите с Приватбанк не са единствените в крехката банкова система на страната, която е във военно положение и рецесия от края на 2014 г. Стрес тестове, извършени от централната банка на през януари т.г., показаха, че от общо 39 банки 28 нямат необходимата ликвидност, за да оцелеят при нова икономическа криза. От оздравяването на банковия сектор зависи финансовата подкрепа на МВФ, който обещава да отпусне на Киев 17.5 млрд. долара по програмата "помощи срещу реформи". До момента засилването на надзора от страна на централната банка доведе до фалита на няколко по-малки банки, което разочарова много украинци от политиката на правителството.

Опозицията побърза да обвини управлението за проблемите в банковата система. "Украинците трябва да плащат от джобовете си за грешките на централната банка", обяви лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко, цитиран от Reuters. Решението за национализацията идва три дни преди гласуването в Радата на бюджета за следващата година.

Национализацията на Приватбанк се счита за част от борбата на украинското правителство срещу олигарси като Игор Коломойски, който подаде оставка като губернатор на Днепропетровска област тази година под натиска на президента Порошенко.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rcs20503603 avatar :-|
    Kamen Iliev

    Определено е украйнската КТБ. Но това да им е проблемът там.

    Нередност?
  • 2
    aje45371184 avatar :-|
    Kaloyan Manolov
    • - 1
    • + 1

    Ходовете, които украинското правителство предприема са виж пилотаж. Доста добре замислено само трябва да се внимава 1во с настроението на вложителите, да не фалират те самите банката, 2ро при бъдещата продажба на банката да се търси светлота при процеса да не отиде при някоя офшорна компания на друг олигарх. Аз бих предложил продажба само на мажоретен дял, а остатъка на някоя европейска банка, да направи публично предлагане на акциите!

    Нередност?
  • 3
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    Според украинския сайт obozrevatel.com президентът Порошенко е внесъл във Върховната Рада законопроект, даващ допълнителни гаранции за сигурността на стандартните депозити.
    Една трета от депозитите на украинците са в Приватбанк, банката е с клонове и в Литва, Латвия и Естония.

    Нередност?
  • 4
    zumz avatar :-|
    zumz
    • + 1

    Не е лошо да се отбележи също така, че през въпросната банка бяха прекарани част от траншовете за помощ на Украйна предоставени от МВФ и че въпросният Коломойски е присвоил поне 700 млн. долара от тях. Сега, с приватизацията, която Коломойски, разбира се, приветства - ще се получи като в поговорката "Куче влачи, следа няма", т. е. няма да е възможно да се търси наказателна отговорност или преследване. С Украйна и с така нареченото й демократизиране САЩ и ЕС си вкараха такъв автогол за какъвто не бяха сънували. То не бяха милиарди, но не бе чудо, а типажи подобни на Порошенко, Янукович и особено Юлката (Тимошенко) - такива "феномени" могат да се появят само в среда като украинската. По ниво на корумпираност и дебелокожие източните съседи на Украйна - Русия и Беларус ряпа да ядат :)

    Нередност?
  • 5
    twelve avatar :-|
    Коки

    Така правят комунетата - източват парите и ... ЧАО! И номерът им винаги минава в комуноидните кочини...

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Значи една огромна банка с 20 милиона вложители и 97% експозиция към свързани лица зорлем излиза с дупка около 2,5 пъти по-голяма от тази на КТБ. Смятайте тогава каква зверска далавера си имаме! Мащабът на кражбата КТБ е удивителен!

    Нередност?
Нов коментар