Даниел Грос: Искат ли г-н Тръмп и Русия една силна и добре въоръжена Германия?

Известният анализатор вижда само оптимистични възможности за ЕС

Даниел Грос е директор на Центъра за европейски политически изследвания (CEPS)
Даниел Грос е директор на Центъра за европейски политически изследвания (CEPS)
Даниел Грос е директор на Центъра за европейски политически изследвания (CEPS)    ©  Надежда Чипева
Даниел Грос е директор на Центъра за европейски политически изследвания (CEPS)    ©  Надежда Чипева

"Осъзнавам, че двете основни теми на годината ще бъдат Brexit и президентът Тръмп. В Брюксел цари песимизъм, който аз не споделям. Виждам само още добри възможности." Това каза директорът на Центъра за европейски политически изследвания (CEPS) Даниел Грос пред участниците в годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". Според него периферията в ЕС реагира двойно на икономическите процеси в централна Европа - ако центърът расте, периферията расте двойно. Ако обаче се свива, това се усеща още повече в страни като България. Затова в краткосрочен план Грос е оптимист за ръстежа на България.

Според него Brexit не е икономически, а политически проблем. "Търговските отношения с Великобритания формират много малка част от външната търговия на ЕС и дори при "по-твърд" Brexit те няма да имат силен икономически ефект на континента", каза той. Тъй като Великобритания не е член на еврозоната и Шенген, страната беше "само около 30% в ЕС"

Директорът на CEPS смята, че въпреки турбуленцията в и извън ЕС, Европа дава индикации да се справи с кризите. "Заетостта запазва задоволителни нива, безработицата е на високо ниво заради навлизането на нови хора на работния пазар, но ще се свива, работи се върху създаването на банковия съюз, но в краткосрочен план се очаква да намалее достъпът до кредитиране", каза Грос.

Оптимистичо за европейските институции

Според него обаче това не е повод за притеснение. Той сравни моментното състояние на ЕС с това отпреди 15 г., когато италианският комисар по въпросите на конкуренцията Марио Монти решава, че не може да позволи на германското правителство да продължи да гарантира заемите на Ландесбанките. "Когато това се случи, Германия изпадна в ситуаци на кредитен срив. Тогава икономиката изпадна в рецесия и списание Economist нарече страната "болния човек на Европа". Но за няколко години германската банкова система се обърна с хастара наопаки, започнаха да се отпускат по-малко, но по-качествени кредити", посочи Грос. Той смята, че нещо подобно се случва сега в ЕС заради крайната цел - банков съюз. "Всичко това не зависи от Брекзит или Тръмп. Това е стандартният начин, по който работят европейските институции – не са много ефективни в началото, но постепенно влизат в строя", заяви директорът на CEPS.

По думите му миграционната криза също е оказала своя ползотворен ефект за консолидацията на Европа. "Тази година, след сериозната криза през 2015 г., беше взето решение за създаване на новата Европейска гранична и брегова охрана. Тя тепърва ще покаже, че Европа е готова да се грижи за своята вътрешна и външна сигурност", заяви анализаторът, според когото подобни положителни новини остават незабелязани от медиите.

В ерата на Тръмп

По думите на Грос основната област, в която Европа ще се консолидира тепърва заради заявките на новия американски президент, е външната сигурност на ЕС. Нова е нужно, тъй като Германия харчи по-малко от 2% от БВП за отбрана, както и повечето други страни в Европа. Но за да тръгнат по пътя към общата европейска политика за сигурност, страните от ЕС трябва да решат дали искат обща армия, която да бъде доминирана от Германия. "Досега имаше историческа причина това да не се случи. И сега не само Европа, но и г-н Тръмп, и Русия, ще се запитат дали искат да видят по-силна и добре въоръжена Германия", заяви Грос. Според него в крайна сметка това е положително развитие за ЕС, тъй като на съюза се дава възможност да "стегне" редиците си.

Грос завърши изказването си с друго историческо сравнение. "Ако Тръмп избере да следва пътя на "рейгъномиката" и да заздрави позицията на долара, трябва да помним, че европейската икономика, особено тази на периферията, се справяше най-добре точно по времето на Рейгън", каза той. А що се отнася до заявкита за "търговски войни" срещу ЕС и Китай, които Тръмп прави в изказванията си, Грос е оптимист за позициите на Европа. "Търговията е една от областите, в които ЕС е доказал, че може да говори с един глас".

Още от 11-та годишна среща на бизнеса с правителството

Годишната среща на бизнеса с правителството - всички изказвания

Не правете глупости

Бизнесът и властта: 20% надежда, 80% безпокойство

Бойко Борисов: Големите коалиции са компромиси, ГЕРБ ще стои отстрани

Иван Кръстев: Четири кризи ще определят съдбата на ЕС през 2017

Даниел Грос: Искат ли г-н Тръмп и Русия една силна и добре въоръжена Германия?

ГЕРБ и БСП: Засега никой не иска да променя данъци

Бизнесът очаква растежът да продължи

През 2017 г. кредитирането ще ускори още икономиката

Какво даде Бойко Борисов на Иво Прокопиев

Интервю с икономиста Даниел Грос:

Даниел Грос: Тръмп ще направи ЕС по-консолидиран

Пълните текстове на изказванията на отделните участници и на дискусиите в отделните панели:

Иво Прокопиев: Без върховенство на закона и справяне с корупцията, икономическата политика няма как да даде резултат

Росен Плевнелиев: 2017 година е критична за ЕС

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да участва в големи коалиции

Иван Кръстев: Четири основни кризи ще са ключови за бъдещето на ЕС

Даниел Грос: Brexit не е икономически проблем

Никола Добрев и Оливие Маркет: Бизнесът се нуждае от повече предвидимост и намаляване на административната тежест

ГЕРБ, БСП и РБ: Най-наложителна е съдебната реформа

Камен Колчев: Финансовата система става все по-важна за стабилността и растежа на България

Владислав Горанов: При слаби институции няма как да има условия за устойчив растеж

Димитър Радев: От изключително значение е разумната фискална политика на България да се запази

Карина Караиванова: Потенциалът за развитие на капиталов пазар в България е абсолютно неоползотворен

Петър Андронов: Икономическият ръст може да е много над очакванията, ако се поддържа със стабилност и предсказуемост
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    objective avatar :-(
    objective
    • - 9
    • + 47

    Срещу единството и просперитета на ЕС и нейния мотор - Германия "работят" империите-победителки от Втората световна война - Русия, САЩ и Великобритания. Именно те ламтят за поредно разпределяне на "зони на влияние", разпалват войни със стотици хиляди човешки жертви, заливат мирна и демократична Европа с милиони бежанци и се стремят да я разпокъсат. Шансът за оцеляване и развитие на България се нарича Европа ! Точно затова успешната адаптация на ЕС към променящия се свят е от жизнен интерес за родолюбивата българска общност, а чуждофилството т.е. коленопреклонението пред чужди империи, врагове на идеята за единна Европа е гибелно за България ! Необратимо гибелно !!!

    Нередност?
  • 2
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 4
    • + 21

    ЕС след като се стабилизира териториално трябва да укрепне и институциално. Единна армия, единна валута, общо пазене на границите, Политиката на сближаване дава добри резултати, но с местният егоизъм трябва да се приключи. Не може едни хора от едни територии да бъдат принудени да напускат дом и местоживеене защото там вече са изнесени само ишлемета. След като цените са еднакви на всякъде, то и доходите също трябва да са от един и същ порядък.

    Нередност?
  • 3
    id_1 avatar :-|
    Виктор Флоров
    • - 2
    • + 6

    Много се надявам този коментар, да е като средство за пример след две години.

    Нередност?
  • 4
    antikommunist avatar :-?
    antikommunist
    • - 2
    • + 21

    До коментар [#2] от "proizvoditel":

    За цените и доходите това няма да стане, защото не е и нормално. Просто огромни разлики в цени и доходи има и в отделните страни: разликите между Ломбардия и Сицилия, или между Мекленбург и Горна Бавария са жестоки. Та такива има и ще има и в цяла Европа. Важното е да се даде шанс на изостаналите региони да се развиват, а това и става.
    Но бъдещето е след като имаме вътрешен пазар и общи външни граници, да финализираме интеграцията с единно еропейско гражданство, обща миграционна политика и обща политика по сигурността (външна и вътрешна).

    Нередност?
  • 5
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 19
    • + 2

    До коментар [#1] от "objective":

    А къде изчезна новия играч: саудитска арабия, която ще ни разкаже играта скоро. Изобщо имам чувството че читателите на вестника не ходят по улиците и не си дават сметка какво става в Европа. Пребройте само брадатите на улицата и увеличението на случаите на фимоза и се замислете. Те в България не са толкоз много, но в някои страни от прехвалената общност ще стигат вече 25% -- което е критичен процент за постигане на абсолютно болшинство във "демократичните" избирателни системи.

    Изобщо този европейски политик показва типичното за съвременната политическа класа откъсване от действителността.

    Нередност?
  • 6
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 17
    • + 2

    До коментар [#2] от "proizvoditel":

    Гладна кокошка просо сънува. Защо цените да са еднакви след като емисията на пари се контролира само от един участник? Естественото е всички да плащат на Германия за да може тези които си управляват да продължат да си управляват както си искат.

    Нередност?
  • 7
    glog avatar :-|
    glog
    • - 7
    • + 3

    Искат ли г-н Тръмп и Русия една силна и добре въоръжена Германия? Много хубав въпрос. Но според мен това е въпрос, по който трябва да премисли преди всичко Германия, а не Русия и САЩ. Или Англия. Да се върне в 1914--та и стъпка по стъпка да премисли политиката си до 1945-та. Е, могат да помислят също така и Англия и Франция. За политиката си между 1933 и 1845-та.

    Нередност?
  • 8
    glog avatar :-|
    glog
    • - 12
    • + 1

    До коментар [#5] от "knb": Изобщо този европейски политик показва типичното за съвременната политическа класа откъсване от действителността.
    ===================================

    Изобщо не е така. Съвременната политическа класа много добре знае какво е положението. Но тя е рабски покорна на финансово-икономическия свръхелит на САЩ, ЕС и Канада, а този свръхелит предполага, че в края на краищата това развитие на икономиката и политиката ще доведе до резултати, които ще бъдат изцяло в тяхна полза и ще станат необратими. И налага това, което в момента правят враговете на Тръмп в САЩ, наддържавния свръхелит на ЕС и елитите на такива държави на ЕС, като Германия, Франция, Италия и БеНиЛюкс. И на България.

    Нередност?
  • 9
    alexander97 avatar :-|
    Alexander97
    • - 2
    • + 5

    [quote#2:"proizvoditel"]Не може едни хора от едни територии да бъдат принудени да напускат дом и местоживеене защото там вече са изнесени само ишлемета.[/quote]
    Нали си производител. Имаш поле за дейност. Джи ес ем, автомобил, компютър, нещо по-малко, но с гарантиран пазар. Не те иронизирам.
    Кой ти пречи да произвеждаш? Стартъпите вървят. Ще избягаш от ишлемето. Много добре знам, че е трудно, но примери безчет - Ст.Джоб, Брин и Пейдж, Елън - всички са тръгнали от нула. И тези са най-известните.

    Нередност?
  • 10
    spek avatar :-|
    spek
    • + 4

    [quote#4:"antikommunist"]Просто огромни разлики в цени и доходи има и в отделните страни: разликите между Ломбардия и Сицилия, или между Мекленбург и Горна Бавария са жестоки. Та такива има и ще има и в цяла Европа. Важното е да се даде шанс на изостаналите региони да се развиват, а това и става. [/quote]

    Което си действа добре и за обратен демографски поток--млади фрилансъри и пенсионери отиват в по-евтините и спокойни места.
    Това ако стане една стабилна ситуация--едни региони генерират пари, а други региони предоставят място в което тези пари се харчат--че какво му е лошото?
    Просто са нужни първоначални инвестиции, примерно в 100 километров радиус около София, Стара Загора, Варна, Бургас и Пловдив--да има места където пенсионирани и млади татуирани градски да ходят да живеят. Един обръч от да ги наречем обобщено "Свогета" които да са на 20-тина минути с влак и екстра.

    Нередност?
Нов коментар