🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция и Русия започнаха търговска война за земеделски стоки

Анкара въведе 130% мито за руско зърно

Още на 17 март турски търговци започнаха да съобщават, че са спрени покупките на руско жито, царевица и слънчогледово масло.
Още на 17 март турски търговци започнаха да съобщават, че са спрени покупките на руско жито, царевица и слънчогледово масло.
Още на 17 март турски търговци започнаха да съобщават, че са спрени покупките на руско жито, царевица и слънчогледово масло.    ©  Reuters
Още на 17 март турски търговци започнаха да съобщават, че са спрени покупките на руско жито, царевица и слънчогледово масло.    ©  Reuters
Турция е вторият по големина експортен пазар за руско зърно.
500 млн. долара може да са загубите за руски компании само до юли.

Турция тихомълком въведе високи мита срещу руски аграрни стоки, въпреки че лидерите на двете страни демонстрират бързо нормализиране на отношенията.

Още на 17 март турски търговци започнаха да съобщават, че са спрени покупките на руско жито, царевица и слънчогледово масло. По това време властите в Анкара отричаха да са забранявали руския внос на тези продукти.

Всъщност на 15 март Русия бе извадена от програмата за безмитен внос, което означава налагане на 130% мито.

По-малко от седмица по-късно ресорният вицепремиер Аркадий Дворкович каза в телефонен разговор с вицепремиера Мехмет Шимшек, че подобни действия пречат на възстановяване отношенията между двете страни. След тежката криза, последвала свалянето на руски боен самолет на сирийско-турската граница през ноември 2015 г., Турция и Русия започнаха да възстановяват връзките. Но отмяната на ембаргото върху внос на турски плодове и зеленчуци дори не се обсъжда.

В средата на март министърът на икономиката Нихат Зейбекчи каза, че възстановяването на политическите отношения с Русия "не се отразява напълно и в икономическата сфера - в момента в пълна сила си стоят ограниченията за визи и сключването на договори".

Ембаргото срещу Анкара още стои

Reuters цитира пазарни участници, според които с подобни действия Анкара може би се опитва да ускори преговорите по завръщането на турските домати и зеленчуци на руския пазар, където се откриха възможности след руските санкции срещу такива продукти от ЕС.

Преди ембаргото 60% от вносните домати идваха от Турция. Стои забраната и за турско замразено и птиче месо, краставици, грозде, ябълки, круши, ягоди и др.

Но министърът на земеделието Александър Ткачов каза в специално изявление, че смята за неправилни всички опити да се оказва натиск над Москва за отваряне на сегменти от руския пазар, в които държавата активно развива местно производство през последните години. Министърът ясно зае протекционистична позиция с думите, че ведомството му възнамерява да разширява експортните пазари, докато защитава собствения пазар, където Москва иска да постигне самодостатъчност в следващите 5-7 години.

Турският пазар за зърно е един от ключовите за руските износители. До края на настоящия търговски цикъл през юни се очакваше руски производители и търговци да изнесат за Турция още до 1 милион тона жито, 400 - 700 хиляди тона царевица и 250 - 350 хиляди тона олио, казва Андрей Сизов, директор на анализаторския център "Совекон". Той оценява загубите за руснаците на около 500 милиона долара.

Колко е важна Турция

Федералната статистика за износа на руско зърно, цитирана от "Комерсант", показва, че до 20 март за турския пазар са изнесени 31.7 милиона тона зърно и продукти за преработка на зърно. Турция е заела 46.6% от износа на руско жито (2.1 млн. т) и 9.4% на царевица (431 000 т). Над една трета е турският дял и на руския износ на слънчогледово масло - 370 000 тона от общо 1.1 млн. тона, твърди Институтът за изследване на аграрния пазар.

Игор Павенски от "Русагротранс" казва, че както турският фактор, така и прогнозите за новата реколта вече предизвикват понижаване на цените на руското жито. Но според него турските мелници няма да издържат до края на сезона без руско зърно и ще бъдат принудени да търсят по-скъпи алтернативи.

Министър Ткачов смята, че Русия ще намери други купувачи за зърното, което няма да стигне до Турция. По думите му в резултат на действията на Анкара може напълно да бъде прекратен износът за Турция не само на жито, царевица и нерафинирано слънчогледово масло, но също така на слънчогледов шрот, бобени култури и ориз.

Започва борба с пропагандата сред бизнеса

Турция започна едногодишна програма за подобряване имиджа на страната, като информира ръководителите на чуждестранни компании с бизнес на местния пазар. Те, семействата им и приятелите им са поканени да видят със собствените си очи "реалностите в страната".

"Ще отговорим на черната пропаганда срещу Турция, като достигнем 500 милиона души на 7 континента чрез кампанията с мото "Ела в Турция открий собствената си история", каза Мехмет Бююкекши, председател на Сдружението на турските износители (TİM).

По думите му ще се включат водещи представители от секторите комуникации, фармацевтика, електроника и банково дело.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 1
    • + 8

    Двете приятелчета май се ритат по кокалчетата!

    Нередност?
  • 2
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 1
    • + 9

    Като пазари се допълват — всеки предлага това, дето другия го няма и имат файда от размяната, ама явно руснаците искат да плащат с "преводни рубли" и да продават срещу "твърда валута"...
    Подозирам, че накрая ще се споразумеят... или Казахстан ще стане световен износител и вносител ;) на домати, жито, кармфили, руски газ...

    Нередност?
Нов коментар