САЩ и Китай обират "първата реколта" от търговските преговори

Сделката дава достъп на американски компании за онлайн разплащания и износители на пилешко и телешко до Китай и носи символична стойност за отношенията между Пекин и Вашингтон

Смята се, че търговската сделка между Си и Тръмп се основава на договорка за общи действия за възпиране на севернокорейската ядрена програма
Смята се, че търговската сделка между Си и Тръмп се основава на договорка за общи действия за възпиране на севернокорейската ядрена програма
Смята се, че търговската сделка между Си и Тръмп се основава на договорка за общи действия за възпиране на севернокорейската ядрена програма    ©  Carlos Barria
Смята се, че търговската сделка между Си и Тръмп се основава на договорка за общи действия за възпиране на севернокорейската ядрена програма    ©  Carlos Barria
В замяна на китайските отстъпки, САЩ ще "благослови" инициативата на Пекин "Един пояс, един път", която цели да създаде модерна алтернатива на "Пътя на коприната" от Азия до Европа.

"Отношенията между Китай и САЩ никога не са били толкова добри, особено по отношение на търговията. Това е повече, отколкото някога е правено в цялата история на търговията между двете страни." Това заяви търговският министър на САЩ Уилбър Рос в петък пред репортери във Вашингтон, разкривайки първите детайли от търговското споразумение, постигнато между двете страни след срещата между Си Дзинпин и Доналд Тръмп през април. Тогава американският президент смекчи тона, който използваше спрямо Пекин по време на предизборната си кампания и се договори с китайския си колега да проведе 100-дневни консултации по търговски въпроси.

Резултатът от тях стана ясен в петък - десет мерки, които ще позволят на американски компании за онлайн разплащания и кредитен рейтинг да влязат на китайския финансов пазар, отваряне на китайските пазари към американско пилешко и телешко месо и обещание за увеличаване на вноса на втечнен газ (LNG) от САЩ към азиатската страна. Според общата позиция на двете страни, те ще обсъдят дали да не продължат 100-дневните търговски преговори цяла година.

Дълбоко, но не и широко споразумение

Макар споразумението да има сериозна символична стойност и да разсейва страховете от търговска война, с каквото Тръмп заплашваше Пекин, то не адресира дисбалансът в ключови търговски сектори между двете страни. Такива са например вносът на стомана и автомобилни части от Китай, които имат стратегическо значение за американската икономика. Преди изборите Тръмп обвиняваше Китай, че сегашните търговски отношения облагодетелстват китайската икономика за сметка на американските работници.

Предоговарянето на търговските отношения трябва да доведе до намаляване на търговския дефицит на САЩ с Китай, който е на стойност от 300 млрд.долара, но не е ясно дали това ще се случи само благодарение на десетте мерки. Търговския министър на САЩ е оптимист: "Ефектът ще бъде забележим до година", каза той пред журналисти и добави: "Само гледайте и ще видите".

В замяна на китайските отстъпки, САЩ ще "благослови" инициативата на Пекин "Един пояс, един път", която цели да създаде модерна алтернатива на "Пътя на коприната" от Азия до Европа. Серията инфраструктурни проекти ще бъде представена на конференция в Пекин тази събота и неделя и САЩ ще изпратят делегация там. Китай пък ще изпрати своя работна група инвеститори в САЩ през юли, които да потърсят подходящи проекти за стратегическо китайско финансиране - друга договорка на Тръмп от преговорите със Си през април.

Всичко ново е добре забравено старо Повечето мерки всъщност вече са били обсъждани и от предишната американска администрация и просто получиха краен срок - 16 юли за вноса на телешко и допускането на кредитни рейтингови компании, например. Вносът на месото от САЩ беше прекратен през 2003 г. заради страх от болестта "луда крава". Колкото до комапниите, занимаващи се с разплащане по интернет, Китай вече е губил дело в Световната търговска организация (СТО) заради отказа си да отвори пазара си за чужди компании през 2012 г. Нещо повече, оттогава досега държавната компания UnionPay на практика монополизира пазара в страната. Сега обаче двете най-големи американски компании в този сектор - Visa и Mastercard, получиха уверение, че ще бъдат лицензирани от Пекин до средата на лятото."Вярваме, че икономическите отношения между Китай и САЩ е най-важната тенденция на нашето време. Ще продължим напред с тях", заяви зам.-финансовият министър на Китай Жу Гуаняо в Пекин, цитиран от китайската агенция Xinhua. Запитан дали взаимното втвърдяване на тона срещу Пхенян между Пекин и Вашингтон са спомогнали за сделката, той беше категоричен: "Икономическите отношения не бива да бъдат политизирани".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fcs1432069766431253 avatar :-|
    Antoaneta PETROVA Ardashes
    • - 3

    В статията са засегнати приоритети,които занемарени в страната ни,
    довеждат до липсата на икономическа далновидност.

    Нередност?
  • 2
    vaticana avatar :-P
    vaticana
    • - 1
    • + 2

    Интересно в какво ли биха се изразили американските "действия за възпиране на севернокорейската ядрена програма"?
    Южнокорейският президент Мун също не прелива от желание САЩ да му "помагат", още по-малко да им плаща 1 млрд. $ за противоракетната им система.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Дали президентът Тръмп не мисли председателя Си Дзинпин за индиански вожд, на когото може да подхвърли като подарък заразено с варицела (едра шарка) шарено одеяло и бутилка бърбън и да изчака месец-два, те да му решат проблемите с китайците/индианците?

    Явно външнополитическият капацитет на САЩ е или в ступор, или толкова си могат, след като заради опит за нулиране на отрицателното търговско салдо отглеждат гробокопача си.
    САЩ нямат нито ресурса, нито топки да се противопоставят на Поднебесната.
    Въпреки това, от Ройтерс изтече днес, че посолството на САЩ в Пекин е изпратило дипломатическа нота до китайското МВнР, че участието на Северна Корея на форума, посветен на Новия път на коприната, може да повлияе негативно на участието на други държави. На срещата, планирана за 14-15 май в Пекин участие са заявили 110 държави и 20 международни организации.
    Вашингтон ще опита да отклони от участие сателитите си. Но какво ще им предложи в замяна на китайските реални инвестиции? Сигурност? Шегувате се...
    Каква сигурност може да предложи срутващ се билдинг?


    Нередност?
  • 4
    fcs1432069766431253 avatar :-?
    Antoaneta PETROVA Ardashes
    • - 2

    За да оценяват,читателите следва да са запознати основно с
    темата, а не да се ръководят от взрастта или външността на коментиращия или създателя.

    Нередност?
  • 5
    fcs1432069766431253 avatar :-|
    Antoaneta PETROVA Ardashes
    • - 1

    На 4 и 97 Далновидността предопределя просперираща икономика.
    Аз съм на мнение, че такава у нас липсва,съдейки по живота на хората, а не на една облагодетелствана част.

    Нередност?
  • 6
    niles avatar :-|
    niles

    @peevski - това за $1 млрд отдавна го няма, повтаряш грешна информация. Оранжевия се отказа да иска пари от Южна Корея.

    А D-r D е такъв сладур - умирам си да му чета високопарните anti-US коментари... Внимателно само с употребата на термина "гробокопач" - с всички тези доларови резерви които Китай държат, те са де факто заложник на САЩ. Да реши The Fed да вдигне инфлацията с 4-5 процента и Китай ще губят пари по-бързо и от Русия...
    Да не говорим, че манифактурата вече започна да се изнася от Китай. Темповете може все още да са бавни, но не се знае какво ще стане в бъдеще.
    А външнополитическият капацитет на САЩ си е там и винаги си е бил на ниво. Оранжевия малко поразбърка нещата, но това е временно (надявам се) явление.

    Нередност?
Нов коментар