Китай представи новия Път на коприната сред сдържани очаквания

Пекин има готовност да вложи 124 млрд. долара в инфраструктурата на три континента

900 млрд. долара може да достигне общият размер на инвестициите в инфраструктура и икономиките по няколкото трасета.

Президентът на Китай и държавни глави на още 29 страни потвърдиха в понеделник в Пекин ангажимента си да развиват свободна търговия в рамките на амбициозната инициатива на китайските власти "Един пояс, един път", известна още като "Новият път на коприната".

В неделя Цзинпин обяви по време на двудневния форум, че Китай е готов да инвестира 124 милиарда долара в инфраструктурни проекти по няколкото направления на Пътя на коприната. Освен това Пекин е готов да вложи други почти 800 милиарда долара в икономиките на държавите, участващи в инициативата.

Проектът има за цел да засили глобалните лидерски позиции на Китай с изграждането на инфраструктурни и търговски връзки между Азия, Африка и Европа. "Надяваме се чрез развиването на "Един пояс, един път" да освободим нови икономически сили за глобален растеж, да изградим нови платформи за глобално развитие и да ребалансираме икономическата глобализация, така че човечеството да направи крачка към обща съдба", заяви китайският президент в заключителното си слово в понеделник. "Трябва да подобрим координирането на политики и да отхвърляме практиките една държава да печели за сметка на обедняването на съседите си. Нуждаем се от резултати, от които печелят всички, избягване фрагментирането на пазарите, налагане на граници на сътрудничеството и отказ протекционизъм."

Финалният документ обещава да се работи на базата на търговска система без дискриминация и заедно със Световната търговска организация в противовес на протекционизма. Този тон контрастира с подхода на новата администрация в САЩ, която по принципа "Америка на първо място" настоява, че си запазва правото на протекционистични мерки, отмени участието в Тихоокеанското икономическо партньорство (TPP) и започна ревизия на всички търговски споразумения.

Но някои западни дипломати гледат на инициативата като опит да се разпространява китайското влияние по света и имат притеснения за прозрачността в процедурите и достъпа на чуждестранни компании до проектите.

Страните от Европейския съюз няма да подпишат заключителния документ от Пекин, заяви в понеделник за Reuters говорителят на Европейската комисия Юрки Катайнен. Той обясни, че причината е формална - по търговските въпроси преговорите за ЕС се водят от Европейската комисия, а този път тя не е получила мандат от страните членки да обсъжда текста. "Но това не е проблем. Събитието, организирано от китайските власти, както и общото разбиране какво ще бъде и какво трябва да бъде сторено са много положителни.

Германия обаче директно каза, че би искала да подкрепи инициативата, но е нужна повече прозрачност. В неделя министърът на икономиката Бригите Циприс заяви, че ЕС няма намерение да подписва, докато Пекин не отговори на настояванията за гаранции, че търговията по "Един пояс, един път" ще е свободна, че ще бъдат спазвани международни стандарти за защита на околната среда и трудовите регулации при изграждането и експлоатацията му, както и че ще бъдат допускани компании от ЕС до конкурсите за обществени поръчки в Китай.

Фактът, че европейски компании все още не са допускани свободно до китайски обществени поръчки и не могат да бъдат 100% активни инвеститори, остава проблем за нас, добави Циприс, цитирана от агенция DPA.

На форума в Пекин имаше делегации на повече от 100 държави, но повечето западни страни изпратиха министри или свои служители на по-ниско ниво, което се възприе като сигнал за сдържаното отношение към инициативата. Само премиерите Виктор Орбан и Паоло Джентилони, както и чешкият президент Милош Земан пристигнаха в китайската столица. За сметка на това тук бяха президентите Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган, Александър Лукашенко, както и генералният секретар на ООН Антиниу Гутериш и ръководителите на Световната банка и Международния валутен фонд.

Индия предпочете да бойкотира срещата, защото част от планираните трасета за търговия е коридор от Китай до пакистанското крайбрежие на Индийския океан за 57 млрд. долара, преминаващ през оспорваните между трите страни земи на Кашмир. Освен това външното министерство в Делхи коментира, че е притеснено от структурирането на "Един пояс, един път" по такъв начин, че страните, през които ще преминава, ще трябва да вземат кредити за стотици милиони и дори милиарди долари.

Австралия - друга от регионалните икономики, заяви в неделя, че е отворена към идеи за разширяване на търговските възможности, но че ще вземе решенията си на базата на защита националните интереси.

Американската инвестиционна компания Exotix Partners, специализирана в пазари с ниска ликвидност, коментира в понеделник, че остават въпросителни относно това дали бизнесът и инвеститорите в страните по новия Път на коприната ще имат полза от новата инфраструктура. Не е ясно какви разходи може да се появят тепърва и дали ще се създадат възможности за местните доставчици на материали, работна ръка и финансиране, се казва в позицията им, цитирана от Reuters. "В крайна сметка трябва да се изясни колко политически суверенитет ще бъде отстъпен и какъв е рискът за приключването на проектите в случай на хаотично забавяне на китайската икономика."

Президентът Си Цзинпин обяви, че Китай ще е домакин на втория форум "Един пояс, един път" през 2019 г. "Имаме основание да сме уверени в бъдещето на този проект. Но и има да се извърви дълъг път, защото това е дългосрочно начинание."

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Продължавате да преписвате на коляно и няма развитие...
    КНР няма и никога не е имала президент. Държавният глава се нарича "председател на КНР". Още от председателя Мао.

    Да се пише за Китай с европейски цивилизационни критерии с либерално-глобалистки окраска е обидно и несериозно.
    Получава се нещо като обикнатия ви копи-пейст оттук - оттам като за среща на ЕС/НАТО/Г-7...
    Всъщност е много различно. Четете повече.


    Нередност?
  • 2
    beky avatar :-|
    1999
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Е, много сложно им го казвате. Най-лесно се говори с цифри: китайската фирма Коско инвестира 500 млн. долара в пристанище Пирея, а Сърбия очаква над 6 млрд. долара китайски инвестиции в инфраструктурни проекти.
    Борисов І, ІІ и ІІІ е послушен откъм "началниците" и китайските милиарди леко ни заобикалят.

    Нередност?
  • 3
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 1
    • + 1

    [quote#2:"beky"]Борисов І, ІІ и ІІІ е послушен откъм "началниците" и китайските милиарди леко ни заобикалят. [/quote]
    Нека. Хак да им е на сърбите схема с китайски бизнес в основата...

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1
    • + 2

    Гледам и България на новия път на коприната. Кой беше на партито от наша страна? :) От толкова банкноти китайците в момента са в чудо какво да ги правят и очевидни са решили докато струват нещо да направят малко инфраструктура та да имат нещо в наличност. Не случайно нормалните европейци (не България, Беларус и тем подобни) са скептични за ползата от нея.

    Нередност?
  • 5
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov
    • - 1

    В КНР още не са премахнали първи член на Конституцията, за ръководната роля на Партията. Този проект не само мирише, ами направо смърди на мегаломания, каквато по-възрастните между нас още си спомнят. Сигурно Китай е малка държава и си нямат вътрешен пазар, та занимават цял свят с партийните си амбиции за величие.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Дървен текст, дървени коментари (последните три).
    Вместо да информира и развива мисленето, Капитал само промива, промива, промива.
    Очевидно е, че идеята на Нов път на коприната е базата за външнополитическата инвазия на КНР. Евтината работна ръка, съчетана с колосални свободни финансови ресурси и приключилото обновление на всички основни инфраструктурни проекти в Поднебесната, насочват Пекин активно и внимателно да работи в Евразия.
    Показателен пример за това е сътрудничеството с Пакистан, който благодарение на китайските инвестиции преминава през политическа, социална и икономическа трансформация.

    Капитал, все още ви четат хора с интереси. Ако пишете като за домакини, поне слагайте и кулинария и съвети за чистене на петна...

    И някакъв нишан: брой за домакини...

    Нередност?
  • 7
    jujo_si avatar :-|
    jujo_si
    • - 1

    Китайски бизнес и пари не ни трябват! Това са най скапаните фирми където бачкат като роби за жълти стотинки, ако местните не искат ще им доведат китайци в страната да им покажат как се работи

    Нередност?
Нов коментар