100 млрд. евро за "мек" Brexit

Процесът за излизане от ЕС започва в понеделник, а преговорите за размера на сумата, която Лондон дължи на бюджета на общността, ще са най-критичните

Тереза Мей до сега твърдеше, че е склонна страната ѝ да излезе от ЕС без сделка, ако не е доволна от изхода на преговорите
Тереза Мей до сега твърдеше, че е склонна страната ѝ да излезе от ЕС без сделка, ако не е доволна от изхода на преговорите
Тереза Мей до сега твърдеше, че е склонна страната ѝ да излезе от ЕС без сделка, ако не е доволна от изхода на преговорите    ©  Reuters
Тереза Мей до сега твърдеше, че е склонна страната ѝ да излезе от ЕС без сделка, ако не е доволна от изхода на преговорите    ©  Reuters
В началото на тази седмица наследникът на Маргарет Татчър Джон Мейджър и предшественикът на Мей Дейвид Камерън призоваха премиерът да приеме "мек" Brexit.

Свиканите от Тереза Мей предсрочни парламентарни избори и изходът от тях вече имат своя негативен ефект върху британската подготовка за преговорите с ЕС. Резултатът от вота разби на парчета плановете за управление на новия-стар министър-председател и желанието ѝ да договори "твърд" Brexit, с изход от общия митнически съюз и единия пазар, на цената на всичко.

Сега опозицията, както и някои членове на Консервативната партия, призовават Мей да "смекчи" тона по време на преговорите за излизане от ЕС, ако иска да предпази икономическата стабилност на страната. Лошото стечение на обстоятелствата обаче облагодетелства ЕС, който ще може да настоява с повече сила Великобритания да изплати до 100 млрд. евро към европейския бюджет.

ЕС към Великобритания: Да оправим сметката, моля!

Въпреки политическата турбуленция във Великобритания и трагичните събития в Лондон през последните няколко седмици, преговорите за излизане от ЕС ще започнат в понеделник, както беше планирано. Това трябва да се случи точно след речта на Кралицата, с която се очертават приоритетите на новото управление. Веднага след това, представители на британското Министерство за напускането на ЕС ще се върнат на масата на преговорите в Брюксел, но срещата на 19 юни надали ще протече леко за британци. Пред дипломати на останалите 27 страни членки, Европейската комисия (ЕК) е представила приблизителна оценка за дълга на Великобритания към съюза, пише Financial Times (FT). Според изданието финансовият ангажимент на държавата се равнява на 84.6 млрд. евро, условните пасиви (предстоят да се потвърдят) възлизат на 11.5 млрд., а други 1.7 млрд. са обещани към фондове за развитие. Така общата сума достига близо 100 млрд. евро.

Ако Великобритания се съгласи на "мек" Brexit (оставане на общия пазар и частични ограничения върху миграцията от ЕС), държавата би могла да редуцира евентуалните щети както за себе си, така и за икономическите си партньори, смятат анализатори.

Според Мишел Барние, главният преговарящ от ЕК, британците са особено чувствителни относно размера на дълга. "Бих искал много бързо да разрешим този въпрос и да намерим конкретно, прагматично и справедливо решение", коментира той, цитиран от Reuters. Барние добави, че е необходимо доверие, за да бъде изградена бъдещата връзка между двете страни.

Договарянето на дълга ще бъде най-трудната фаза

В началото на миналата седмица наследникът на Маргарет Татчър Джон Мейджър и предшественикът на Мей Дейвид Камерън призоваха министър-председателя да приеме "мек" Brexit. Към момента посланията, които идват от страна на Мей, са смесени. Тя отказа да потвърди, че Лондон ще изплати дълга си към Брюксел и дори неколкократно заплаши (или по-скоро блъфира пред гласоподаватели) да напусне, без да подпише каквато и да е сделка. От друга страна обаче, в първата си реч пред парламента, тя призова за заемането на общонационална, консенсусна позиция.

Исканият от Мей пълен достъп до единния европейски пазар обаче ще струва на страната ѝ отстъпки в някои сфери. Макар да не е част от ЕС, Норвегия например се възползва от общия пазар, но вратите ѝ са отворени за свободното движение и работа на хора от ЕС.

Според служител на ЕС, цитиран в Reuters, "мекият" Brexit определено би бил продуктивен, но определянето на дължимата от Великобритания сума ще се окаже най-трудната фаза. Това ще е "първият сериозен тест на преговорите", коментира той.

Все още няма коментари
Нов коментар