🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Волфганг Шойбле предупреждава за задаваща се нова финансова криза

В интервю за Financial Times отиващият си германски финансов министър казва, че ръстът на държавните и частните дългове поощрява създаването на нови балони

Отиващият си финансов министър защити остеритета като "Англо-саксонски начин да се нарече солидната финансова политика която не разглежда натрупването на повече дефицити като нещо добро"
Отиващият си финансов министър защити остеритета като "Англо-саксонски начин да се нарече солидната финансова политика която не разглежда натрупването на повече дефицити като нещо добро"
Отиващият си финансов министър защити остеритета като "Англо-саксонски начин да се нарече солидната финансова политика която не разглежда натрупването на повече дефицити като нещо добро"    ©  Hannibal Hanschke
Отиващият си финансов министър защити остеритета като "Англо-саксонски начин да се нарече солидната финансова политика която не разглежда натрупването на повече дефицити като нещо добро"    ©  Hannibal Hanschke
"Щастлив съм, че въпреки скептицизма успяхме да направим еврото по-стабилно, отколкото много хора вярваха, че е възможно." Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия, пред FT

"Икономисти навсякъде по света се притесняват от рисковете, свързани с натрупване на все повече ликвидност и ръстът на държавния и частния дълг. Самият аз съм загрижен по същите причини." Това заяви в прощалното си интервю за британския Financial Times напускащият поста финансов министър на Германия Волфганг Шойбле в неделя. Според него политиката на централните банки да инжектира трилиони в пазарите ще доведе до създаването на нови балони и нова глобална финансова криза. Станалият известен с фискалния си консерватизъм германски политик също предупреждава, че стабилността на еврозоната е под въпрос заради следкризисния ръст на необслужвани кредити.

Заветите на Шойбле

Коментарът на германския министър идва ден след подобно предупреждение на президента на Международния валутен фонд Кристин Лагард относно растящите нива на задлъжнялост на световно ниво въпреки високите нива на икономически ръст понастоящем. FT припомнят, че и Банката за международни разплащания критикува агресивните политики за увеличаване на ликвидността от централните банки по света, които създават балони в цените на активите.

75-годишният политик от управляващата Християндемократическа партия на Ангела Меркел сега ще поеме ролята на председател на Бундестага, където ще се изправи пред нелеката позиция на балансьор на един от най-фрагментираните германски парламенти, в който ще участват шест партии с крайно различни идеологии. Шойбле е спорна фигура в Европа, въпреки проевропейския си имидж в Германия. Причината е неговата непреклонна позиция по отношение на политиките на остеритет в страните от еврозоната и особено в Гърция след дълговата криза там.

Отиващият си финансов министър обаче защити остеритета (бюджетни ограничения) като "англосаксонски начин да се нарече солидната финансова политика, която не разглежда натрупването на повече дефицити като нещо добро" и свърза рекордните нива на ръст в германската икономика през последното десетилетие с поддържането на същия този фискален ред. В интервюто за FT Шойбле похвали "живителната инициативност" на френския президент Еманюел Макрон да реформира Европейския съюз, но не коментира конкретните предложения на французина за промени в еврозоната.

Германците срещу количествените облекчения

Гласът на Волфганг Шойбле не е единственият, който призовава към ограничаване на ликвидността в еврозоната. Още в началото на годината германски икономисти се обявиха за повишаване на лихвите, а официален Берлин и централната банка на страната няколко пъти настояват за свиване на програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В средата на август Федералният конституционен съд на Германия обяви, че повторно ще отнесе до Съда на Европейския съюз изкупуването на държавни облигации на страни от еврозоната. В позиция, разпространена тогава от германските медии, съдът в Карлсруе казва, че са постъпили жалби заради практиката на ЕЦБ и че магистратите в най-висшата германска инстанция се съмняват в законността ѝ.

"Има всички основания да се предполага, че решенията, свързани с програмата, нарушават забраната за извършване на държавно финансиране от ЕЦБ", отбеляза председателят на съда Андреас Фоскуле. Според тях не е изключено програмата за изкупуване на активи да "излиза извън рамките на мандата на ЕЦБ и да се застъпва с компетенциите на страните членки" на еврозоната.

Дори канцлерът Меркел коментира през пролетта, че единната европейска валута е "прекалено слаба" и обясни, че рекордният излишък в търговския баланс на Германия е отчасти заради разхлабената монетарна политика на ЕЦБ, която е довела до поевтиняването на еврото.

В понеделник Волфганг Шойбле ще присъства на последната си среща на Еврогрупата в Брюксел, където той беше неформален лидер откакто зае поста на финансов министър през 2009 г.

Големите банки в Германия печелят от политиката на ЕЦБ

Печалбите на големите инвестиционни банки в Германия нарастват благодарение на ниските лихви, поддържани от ЕЦБ. Бизнесът на големите инвестиционни банки в страната сериозно зависи от конкурентните по-малки търговски банки, които са отговорни за близо 70% от пазара. Привлекателните лихви по депозитите и по-ниските оперативни разходи на търговските банки дълго време изяждаха част от печалбите на големите кредитори. Тази тенденция обаче се променя благодарение на отрицателните лихви на ЕЦБ. Политиката на европейския регулатор води до намаляване на лихвите по кредитите и съответно печалбите на търговските банки, формиращи се предимно от разликата между лихвите по кредити и тези по депозити. В резултат на това голяма част от търговските банки в Германия изпадат в затруднения и са принудени да свият бизнеса си или да намалят разходите си чрез затварянето на банкови клонове или съкращения.

Източниците на приходи за големите инвестиционни банки, от друга страна, са значително по-разнообразни и включват печалби както от лихви, така и от търговия с финансови инструменти, финансови операции и инвестиции, обясни наскоро проф. Мартин Хелмих, преподавател във Frankfurt School of Finance, пред Financial Times. Също така в резултат на ниските лихви по депозитите, които търговските банки не могат да си позволят да увеличат, много хора избират да не съхраняват парите си в банка, а да ги инвестират във финансови инструменти като акции, облигации и ДЦК, което допълнително генерира приходи за инвестиционните банки.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glaxo11 avatar :-|
    glaxo11
    • - 1
    • + 6

    Подкрепям позицията на В. Шойбле и винаги съм мислил, че прекаленото помпане на евтини и лесно достъпни пари в страните с висок държавен дълг (в много от тях превишаващ БВП), в средносрочен и дългосрочен план е грешна, опасна финансова политика на ЕЦБ и Брюксел. Без финансова дисциплина и единна фискална политика, ЕС който е разклатен и дезинтегриран, може до 5-7 г. да се фрагментира в конфигурация близка до тази отпреди 50 г. - симптоми за това има предостатъчно, а и днешните посредствени лидери без ясна визия всяват несигурност, все по-нарастващи разногласия между Стара и Нова Европа и между Севера и Юга, избуяващия национализъм и сепаратизъм, нищо хубаво не вещаят.И ако Германия, Австрия и някои скандинавски страни извлякоха поуки от кризата, дисциплинираха публичните финанси (това се отнася и за повечето новоприсъединили се страни от Източна Европа), преструктуираха и модернизираха икономиките си, други не само на Юг, а карат лежерно.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 3

    Истински жалко е, че г-н Шойбле стана бивш. Той беше най-далновидния финансов министър. Не се поколеба да защити финансовата дисциплина и да говори против помпането на евтини пари, въпреки че в краткосрочен план страната му печелеше от това.

    Евтините пари на ЕС ще разпалят следващата световна криза. Като крайна гара за тях са винаги финансови инструменти, които се купуват, прекупуват и препрекупуват между разичните инвеститори с все по-висока стойност, докато някой не почне масово да продава.

    Нередност?
  • 3
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov
    • - 3

    "В средата на август Федералният конституционен съд на Германия обяви, че повторно ще отнесе до Съда на Европейския съюз изкупуването на държавни облигации на страни от еврозоната."

    Ето тук е заровено кучето: Шойбле е много прозрачен, вижда държавната помощ на ЕЦБ, а не вижда експотния си дисбаланс, коыто дължи пак на ЕЦБ. Казано на български : вижда сламката в окото на другите, а гредата в окото на Германия не вижда... Добре че го преместиха, време му е за пенсия.

    Нередност?
  • 4
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov
    • - 3

    До коментар [#1] от "glaxo11":

    финансова дисциплина : но за другите, нали? Немците заливат цял свят с евтини индустриални продукти, благодарение на ниския курс на еврото. Не може износа ти да е два пъти по-висок от внос, и няма нужда да си икономист, за да го разбереш. Дисциплина - да, но за всички. Като искат толкова да изнасят, да си вдигнат инфлацията на 5%, тогава - да.

    Нередност?
  • 5
    glaxo11 avatar :-|
    glaxo11
    • + 2

    До коментар [#4] от "gavrilov":

    Решително не съм съгласен с вашата теза!Направете една малка ретроспекция на политическите и икономически предизвикателства с които се справи Германия последните 30 г. Германия е най-ефективната, най-високо технологичната и иновативна страна в Европа и света, с най-конкурентно индустриално производство, с най добре образована, дисциплинирана и мотивирана работна сила.С най- консервативна, в добрия смисъл данъчна и бюджетна система и същевременно най-социално солидарно общество. Германия преразпределя най-голяма част от БВП, а само социалните трансфери са 26% от БВП. Вие искате да направите от германците гърци, испанци или италианци? Какво е да искаме от тях инфлация от 5% , та това е нонсенс.Инфлация значи паричната маса да превишава масата на стоки и услуги, или производството да стане рязко неефикасно , т.е абсурдни хипотези за страна като Германия. И какво да следва от това: да внасят повече френски и италиански коли, кранове, булдозери и влакове от Япония, генератори и турбини САЩ от и да затворят "Мерцедес", "БМВ ", " Фолксваген", "Сименс", "АЕГ", "Либхер", "Круп" и "Грове" а работниците да ги изпрати на курорт на Карибите и Малдивите с бюджетни средства и да им плаща и заплатите?

    Нередност?
  • 6
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • + 2

    До коментар [#3] от "gavrilov":

    Германия има експортен дисбаланс много преди да бъде създадена Еврпейската централна банка. Това, че германците печелят от глобализацията и Еврото е ясно, но основната причина за мощния им износ е съчетанието от качество, много ефективно производство особено в отрасли като машиностроене, фармация, химическа индустрия. Поинтересувайте се как, кой и защо е въвел печата Made in Germany и ще се обясните много неща за индустриалната мощ на Германия.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#3] от "gavrilov":

    Абсолютно. Вижда проблема, въпреки че именно той краткосрочно помагаше на Германия. Това му се вика съвест и отговорно отношение. Не очаквай следващия финансов министър да се държи така.

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    До коментар [#4] от "gavrilov":

    Тази манджа с грозде няма нищо общо с икономическата логика. Първо, балансът им не е 2:1. Това е абсурдно. Второ, стоките им са качествени, еврото само ги подкрепя. Трето, "да си вдигнат инфлацията до 5%" е толкова нелепо твърдение, че му обръщам внимание само по една причина - инфлацията ще улесни още повече износа им. Защото инфлацията по същество значи по-евтино Евро. Точно това, срещу което лаеш.

    И все пак има нещо правилно в изказването ти. Точно Шойбле държеше да има дисциплина за всички. Точно Германия е моделът, който рекламира финансовата дисциплина. Това, че другите не го правят, си е техен проблем.

    Нередност?
Нов коментар