🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката и Северна Корея оставиха Шинзо Абе на власт

Въпреки триумфа на изборите премиерът има рекордни нива на неодобрение заради обвинения в корупция

Шинзо Абе поддържа политика на фискални стимули от идването си на власт през 2012 г.
Шинзо Абе поддържа политика на фискални стимули от идването си на власт през 2012 г.
Шинзо Абе поддържа политика на фискални стимули от идването си на власт през 2012 г.    ©  Reuters
Шинзо Абе поддържа политика на фискални стимули от идването си на власт през 2012 г.    ©  Reuters
Неформално премиерът потърси ранно преизбиране заради катастрофалните нива на публично одобрение към него и кабинета в последната година

Стабилността спечели и в Япония. Коалицията на управляващата Либералнодемократична партия и блокът "Комеито" спечели 312 места в 465-членната долна камара на местния парламент и макар да губи няколко места, продължава да държи квалифицирано мнозинство от две трети, което ѝ дава възможност да променя конституцията на страната. Официалната причина премиерът Шинзо Абе да свика предсрочните избори в страната беше искането му да получи публичен мандат, с който да използва постъпленията от увеличението на данъците върху продажбите не за изплащане на държавния дълг, а за увеличаване на социалните плащания и инвестициите в образование.

Неформално обаче премиерът потърси ранно преизбиране заради катастрофалните нива на публично одобрение към него и кабинета му в последната година. През юни Абе беше обвинен във фаворизиране и шуробаджанащина заради предполагаем натиск върху здравното министерство от негова страна да се придвижи искането на неговия приятел Котаро Каке за създаване на ветеринарно училище. Също тогава редица други скандали и гафове в партията доведоха до историческа загуба на места в ключовия местен парламент в Токио от страна на либералдемократите.

Неприкрит национализъм

Ключовият ефект от изборите в Япония обаче е друг - в момента 80% от местата в парламента се контролират от политически фракции, които подкрепят намекнатата от Абе ревизия на пацифистката конституция на страната. Според член 9 от основополагащия закон на Япония, приет по време на американската окупация на страната след Втората световна война, Токио не може да поддържа собствена армия. В последните години заради нарастващите амбиции на Пекин в Южнокитайско и Японско море, ядрената ракетна заплаха от страна на Северна Корея и отслабването на американското влияние в региона темата за конституционална ревизия спря да бъде политическо табу.

"Не можем да си позволим да бъдем разигравани така от Северна Корея. Не можем да се поддадем на заплахите им", заяви Абе пред поддръжниците си в неделя, добавяйки, че ще търси подкрепа от страна на американския президент Доналд Тръмп за налагане на "максимален натиск" срещу Пхенян.

Въпреки че мнозинството избрани политици подкрепят идеята за официализиране на японското превъоръжаване (което така или иначе се случва), японските избиратели не са на същото мнение. Според проучване на местната национална телевизия NHK преди изборите само 32% са подкрепяли предложението на Абе за референдум за ревизия на член 9, 21% са били против, а 39% не са били сигурни. Според същото проучване цели 51% от японците не вярват в премиера.

Опозицията в лицето на Конституционната демократична партия е единствената сериозна политическа сила, която се противопоставя на идеята на Абе за референдум. Но слабият им резултат, които им дава право само на 54 места в парламента, няма да им позволи да са нещо повече от коректив в управлението.

Монетарни последствия

В икономически аспект, победата на Абе означава и продължение на политиката на "Абеномика" и още увеличаване на ликвидността от страна на Централната банка на Япония. Докато повечето други големи икономики в света ограничават паричните стимули или планират подобни ходове, Япония, изглежда, ще продължи по пътя, поет от премиера през 2012 г. Проблемът с това е, че към момента счетоводният баланс на японската Централна банка почти достига тази на целия размер на местната икономика.

От една страна, тази политика подкрепя износа на корпоративните гиганти като Toyota, Canon и Nintendo, но ефектът от увеличените приходи засега остава само за акционерите. Ниският ръст на заплатите в страната трябва да бъде компенсиран с увеличението на данъка върху продажбите, който беше отлаган няколко пъти заради стагнацията в страната от 2014 г. до началото на 2017 г.

Докато акциите на фондовата борса в Токио поскъпнаха след изборните резултати, японската йена поевтиня до най-ниското си ниво спрямо долара - до 114 йени. Инвеститорите не очакват промяна в политиката на Японската централна банка, поради което натискът върху местната валута ще продължи.