Арктика няма да се върне към обичайно замръзналото състояние от миналото

Предизвиканите от човека климатични промени допринасят за превръщането на региона в по-топло и по-динамично място

Арктика не показва признаци за връщане към обичайно замръзналия регион от миналото. За това алармира доклад на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ, цитиран от британската ВВС. Според него затоплящата се и бързо променящата се Арктика е "новата нормалност".

Директорът на арктическата изследователска програма на института Джеръми Матис казва, че районът действа като хладилник и върши огромна работа за планетата. "Сега обаче оставихме врата на хладилника отворена", предупреждава той.

Тревожни данни

Това е дванадесетият доклад на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ относно Арктика. И въпреки че посочва "малко аномалии" в скорошната рамка на затоплянето на региона, Матис заявява: "Можем да потвърдим, че няма да остане в своето обичайно замръзнало състояние."

"Успяхме да използваме някои наистина дългосрочни данни, за да поставим промяната в Арктика в контекст. Някои бяха отпреди 1500 години. Това, което наистина ме безпокои, е, че виждаме как районът се променя по-бързо в сравнение с всяко друго равнище, откакто се води статистика", казва Матис. И допълва, че скоростта на промяната затруднява хората да се адаптират. "Селища биват унищожавани, което създава някои от първите климатични бежанци. Темпото на покачване на морското равнище се увеличава, тъй като Арктика се затопля по-бързо, отколкото очаквахме преди десетилетие", обяснява Матис.

Според учените е ясно, че предизвиканите от човешката дейност климатични промени допринасят за превръщането на Арктика в едно по-топло и по-динамично място. "Отразяващите ледени повърхности се топят и разкриват по-тъмна повърхност, която абсорбира повече слънчева енергия. Така че вероятно се изисква дори малко предизвикана от човека промяна, за да тръгне Арктика по този път надолу – малко разтопяване на ледовете води до малко затопляне, което води до повече разтопяване на ледовете и до повече затопляне. И сега наблюдаваме ускоряване - един неудържим ефект, който в крайна сметка може да бъде катастрофален", обобщава Матис.

Климатичен скептицизъм

Тимъти Галоде - ръководителят Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ, назначен от администрацията на президента Доналд Тръмп, коментира реакцията на Белия дом относно разкритията на доклада. Мнозина смятат решението на Тръмп да изтегли страната от парижкото климатично споразумение за ясно доказателство за неговия скептицизъм относно предизвиканите от човешка дейност климатични промени. По думите на Галоде Белият дом "признава разкритията на доклада и ги взема предвид в своя дневен ред".

Според Матис информацията от този доклад е "безспорна". "Това са факти. Факти, идващи от хиляди и хиляди научни измервания, които са валидирани и изследвани от експерти, работещи в областта от десетилетия." Но допълва, че зависи от политиците как ще използват тези факти. В случая с Тръмп те невинаги са повод за рационални действия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    musashii avatar :-|
    musashii
    • - 3
    • + 1

    Интересно кои са тези селища дето биват унищожавани?И в Арктика ледът може и да намалява,ама в Антарктика се увеличава.

    Нередност?
  • 2
    rim29391259 avatar :-|
    rim29391259
    • - 3
    • + 1

    И защо да са предизвикани от човека.Това как го разбрахте.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Не трябва да се забравя, че по-сериозните като аргументи критици на глобалното затопляне не отричат текущата ситуация. Те спорят относно причините и резистентността на екосистемите. Тоест тази статия не противоречи на техните разбирания.

    С оглед на това не може да се очаква политиката на Тръмп да се промени, независимо от признанията.

    Нередност?
Нов коментар