🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой ще спечели от световното първенство по футбол

Спортът отново осигури на президента Путин международна легитимност в период на изолация

Владимир Путин пристигна в Цюрих през декември 2010 г. с усмивка на лицето и с готова реч в джоба. С нея той трябваше да увери група висши футболни функционери (а както се оказа по-късно - и манипулатори и откровени мошеници), че са взели правилното решение при избора си на домакин на световното първенство през 2018 г. Русия за пръв път в своята история беше определена да приеме най-важния футболен форум.

За Путин основната част от работата вече беше свършена по-рано от дясната му ръка по спортните въпроси – президентът на руския футбол Виталий Мутко. Премиерът (по това време) на Русия само потвърди със задоволство станалата емблематична часове по-рано фраза "От дъното на сърцето си, благодаря ви" като доказателство, че ще стои изцяло зад проекта.

Осем години по-късно никой и нищо не промени решението на тогавашните членове на изпълкома на ФИФА. Въпреки че организацията беше разтърсена от скандали за корупция и през цялото време витаеха съмнения за начина, по който руснаците спечелиха надпреварата, те успяха да устоят на натиска и задържаха проекта в своята страна. "Ние получихме честта чрез трудна и честна борба. Заедно нека да гарантираме, че футболът ще прокламира честната игра, толерантността и честта", каза Путин по време на 50-минутната си пресконференция в Цюрих.

Русия гледа на това като на грандиозен шанс. Последното голямо спортно събитие, което тя проведе, бяха олимпийските игри в Сочи. Веднага след края им руски войници и наемници нахлуха в Украйна, Крим бе анексиран, а Москва - поставена под изолация и санкции. На спортния терен руснаците също претърпяха изолация. Допинг скандалите ги изхвърлиха от големи състезания и им навлякоха славата на постоянни нарушители на правилата. Световното първенство и безпрецедентната публичност, която то дава на страната домакин, ще позволи на Русия да е цял месец в центъра на световните събития, без това да е свързано с войници, кризи или скандали. В същото време обаче правителствата на западните държави обявиха мълчалив бойкот на първенството. На откриването на форума ще присъстват основно държавни ръководители от бившия Съветски съюз като тези от Беларус, Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан, Панама, Руанда, Северна Корея, Боливия.

Икономическите ефекти от шампионата също не са особено големи. Въпреки че Русия отново постави рекорд по разходи за световно първенство по футбол, две трети от тях са отишли за инфраструктура. А е азбучна истина, че от спортните съоръжения, създадени специално за някой форум, трудно се излиза на печалба. Световното в Русия ще има известен ефект за приходите на ФИФА, която ще покрие загубите си от други първенства, но отдръпването на основни споносори от Америка и Европа ще им създаде сериозен дефицит на световната футболна централа. Все пак шефът на ФИФА Джовани Инфантино каза преди откриването, че организацията е в добро финансово здраве, а преди това е била в клинична смърт...

Текстовете от темата на броя може да прочетете тук:

- Трудната спортна дипломация на Путин

Домакинството на световното първенство по футбол няма да промени имиджа на руския президент в западния свят

- Футболът стимулира продажбите на телевизори, бира и чипс

Световното първенство в Русия вече води до повишено потребление на техника, храни и напитки

- На сигурен пристан

Руската икономика няма да усети позитивите от мондиала заради размера си

Къде можете да гледате на открито световното по футбол

- Фен зоната "Мондиал камп" ще бъде организирана в парка между музея "Земята и хората" и мола срещу хотел "Хемус". Организатори са Столична община, БНТ и "Ивент БГ". Там ще има изградена видеостена 6м на 4 м, на която ще се излъчват всички мачове от световното по футбол, ще има и напитки и храни.

- Фен зона на бившия стадион "Юнак", между "Васил Левски" и метростанцията. Тя ще е с капацитет 1600 седящи места и LED екран от 100 кв.м. Входът е безплатен, а работното време е между 12 до 03 часа. Естествено ще има напитки и храна, безплатен Wi-Fi и други екстри.

- Заведения като Murphy's Pub , "Библиотека", "Кривото", "Дивака", "Уго", "Хепи",

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    debonair avatar :-(
    Joro69
    • - 1
    • + 7

    Много повърхностен материал, включително и карето с местата за гледане отдолу. Като ви се пише за световното, Русия и Путин - пишете, ама сериозно. Като няма да е сериозно, поне не пишете, пускайте картинки повече.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2

    Ами да спрат малоумните и ненужни изгъзици като първенства по женски футбол и може и да наваксат загубите..

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    Световното е невероятен успех за Русия и за най-разпознаваемия политик на планетата. Стотици милиони на живо или от телевизорите ще видят, че западните пропагандни клишета за Русия нямат нищо общо с действителността: няма танкове и камиони с войници по улиците, руснаците на се облечени с ватенки, мечки не се хранят с деца на политически затворници.

    Всеки опит бялото да се представи като черно завършва катастрофално. Както и горния текст.

    Нередност?
Нов коментар