🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Интересът към новия гръцки терминал за течен газ надхвърли капацитета му

Оферти за терминала край Александруполис са подали 20 компании, сред които и "Булгаргаз"

LNG терминалите се оказват сериозна възможност за диверсифицирането на доставките на природен газ в Източна Европа
LNG терминалите се оказват сериозна възможност за диверсифицирането на доставките на природен газ в Източна Европа
LNG терминалите се оказват сериозна възможност за диверсифицирането на доставките на природен газ в Източна Европа    ©  Reuters
LNG терминалите се оказват сериозна възможност за диверсифицирането на доставките на природен газ в Източна Европа    ©  Reuters

Общо 20 дружества са заявили необвързващ интерес към резервирането на 12.2 млрд. куб. метра от капацитета на бъдещия терминал за регазификация на втечнен природен газ (LNG) край Александруполис. Това е повече от два пъти над проектния технически капацитет на съоръжението, който е 5.5 млрд. куб. м годишно, съобщиха от проектната компания за реализацията на терминала "Газтрейд".

Това е ясен сигнал за необходимостта и успеха на това съоръжения. В края на 2018 г. стана ясно, че газовият оператор "Булгартрансгаз" ще участва в проекта с 20 на сто дялово участие, за което ще са необходими минимум 150 млн. лв.

Българската държавна компания "Булгаргаз" също е била и сред кандидатите за капацитет от LNG терминала, но не е обявено какви точно количества са заявени. За транспортиране на постъпващите в терминала количества природен газ към България ще се използва междусистемната газова връзка от Стара Загора до Комотини, която се очаква да бъде изградена през 2019 г.

Как е в Гърция и как в България

Първата фаза на пазарния тест за LNG терминала започна на 30 октомври 2018 г. и приключи на 31 декември. Компаниите, участвали в този етап на пазарния тест, са не само от Югоизточна Европа, но има и големи международни играчи.

"Изключително успешният резултат от първата фаза на пазарния тест и големият интерес от страна на важни регионални и международни газови играчи към проекта за LNG терминал край Александруполис, е ключова стъпка към изпълнението на проекта и най-вече към подобряване на енергийните позиции и диверсификацията на енергийните доставки на Гърция, България и целия регион на Югоизточна Европа", обяви изпълнителният директор на "Газтрейд" Константинос Спиропулос.

Плановете на "Газтрейд" са да изгради на 17 км от Александруполис офшорна плаваща платформа за съхранение и регазификация. Ще има система от газопроводи, чрез които природният газ ще стига до гръцката национална газопреносна система, а от там и до крайните потребители в Гърция, България, Сърбия, Македония, Турция, Румъния, Украйна и Унгария.

Терминалът ще разполага с номинален капацитет за регазификация от 5.5 млрд. куб. м годишно, като максималното натоварване ще може да достига 8.3 млрд. куб. м годишно. Капацитетът за съхранение пък ще бъде 170 хил. куб. м.

А хъб "Балкан"?

Сравнението с България не е в наша полза. В момента върви и пазарният тест за разширяването на българската газопреносна мрежа, който "Булгартрансгаз" провежда още от 2017 г и в момента тече финалният му етап за предлагане на обвързващи оферти. Проектът е за нов транзитен газопровод от турската до сръбската граница и прогнозната му цена е около 2.8 млрд. лева.

Не беше обявено обаче колко точно компании, освен "Газпром" са подали необвързващи оферти, а стана ясен само капацитетът - 15.4 млрд. куб. м годишно. Но толкова се очаква да са количествата, които ще постъпват в България от "Турски поток", което означава, че единствен кандидат за резервиране на капацитет е именно руската компания.

Все още няма коментари
Нов коментар