🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индустрията в Германия отбеляза неочакван спад, засилват се съмненията за рецесия

Производството е намаляло с 1.9% през ноември при очаквания за ръст от 0.3%

Индустриалното производство в Германия отбеляза неочакван спад през ноември. За това съобщи германското министерство на икономиката и енергетиката, позовавайки се на данни на Федералната статистическа служба.

През ноември производството е спаднало с 1.9% спрямо предишния месец, изтривайки надеждите за ръст от 0.3%, който анализаторите прогнозираха. Регистрираният спад се дължи основно на ниско производство на енергия и потребителските стоки, сочат данните.

На какво се дължи спадът

Според Федералната статистическа служба през ноември при промишленото производство се наблюдава спад с 1.8%, при строителството – с 1.7%, а при производството на енергия - с 3.1%. Най-рязък е понижението при потребителските стоки – 4.1%.

На двумесечна база (октомври-ноември спрямо август-септември) производството в бележи спад от 1.8%, като двигател отново е енергийният сектор.

От германското министерство на икономиката и енергетиката заявиха, че за наблюдавания спад за допринесли външни фактори като струпването на официални празници около уикендите и продължаващите затруднения на автомобилните производители във връзка с новите изисквания за по-ниски въглеродни емисии. Въпреки това от министерството отбелязват, че през октомври и ноември поръчките са повече спрямо цялото трето тримесечие.

Рисковете

Новината за спада в производството се прие като нов сигнал за охлаждане на най-голямата икономика в Европа. През октомври промишленото производство регистрира спад от 0.5%, а данните от ноември увеличават риска за техническа рецесия през втората половина на 2018 г.

Допълнителен ефект упражняват и външнополитически фактори като търговските спорове със САЩ, възможността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка, както и по-слабият растеж в развиващите се пазари.

Въпреки това Германската централна банка продължава да се придържа към прогнозата си, че икономиката на страната е отбелязала силен растеж в края на 2018 г. Външните рискове допълнително са смекчени от високата покупателна способност на германските домакинства, ръста на заплатите и рекордната заетост в страната.

В интервю за германския телевизионен канал ARD министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви, че икономиката е в добро състояние и че очаква подемът да продължи. Правителството също така се надява, че планираните данъчни облекчения и увеличението на детските надбавки, които влизат в сила този месец, ще доведат до ръст на потреблението.

Германската статистическа служба ще публикува предварителните си данни за брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие и цялата 2018 г. тази сряда.