Германският износ реагира на глобалните сътресения

Експортът формира около 50% от БВП на страната, която е една от най-печелившите от глобализацията и свободната търговия

Слабият ръст при износа на Германия се дължи основно на представянето в автомобилния сектор на страната
Слабият ръст при износа на Германия се дължи основно на представянето в автомобилния сектор на страната
Слабият ръст при износа на Германия се дължи основно на представянето в автомобилния сектор на страната    ©  Reuters
Слабият ръст при износа на Германия се дължи основно на представянето в автомобилния сектор на страната    ©  Reuters

"Бумът изчезна. Виждаме връщане към суровата реалност."

Торстен Полейт, главен икономист в Degussa-Goldhandel

Хиляди компании в Германия се подготвят за забавянето на най-големите си външни пазари, което може да има големи последствия за икономическите перспективи на страната, пише Financial Times. Правителството в Берлин очаква ръст на БВП от едва 1% тази година, което е доста под по-ранната оценка за 1.8% и ще бъде най-ниският резултат от 2013 г.

Забавянето на световната икономика е проблем за Германия. Тя е един от най-големите бенефициенти от глобализацията, свободната търговия и отворените граници – износът отговаря за близо 50% от нейния БВП. "Германия е по-дълбоко свързана със световната икономика, отколкото може би която и да е друга държава", каза финансовия министър на странта Олаф Шолц. "Нашият просперитет, работни места и социална инфраструктура зависят от нашата способност да продаваме продуктите си на останалия свят", добави той.

Рисковете

Въпреки всичко това обаче успехът на германския износ прави страната уязвима към външни шокове. За това и Германия е много по-голяма жертва на търговската война, митата и отслабването на растежа на големите пазари като Китай. "Големият въпрос е дали все още имаме правилната международна политическа рамка за икономика като германската, която е толкова отворена за света", каза ръководителят на Германския икономически институт в Кьолн.

Признаците, че германският износ може да понесе удар, започват да се натрупват. Германия едва избегна рецесия миналата година, след като БВП на страната се сви с 0.2% през третото тримесечие, но остана статичен през четвъртото тримесечие. За годината растежът достигна разочароващ растеж от 1.4% в сравнение с 2.2% през 2017 г. През декември новите производствени поръчки и износът спаднаха, а промишленото производство неочаквано се понижи за четвърти пореден месец, поради по-слабото търсене от чужбина. През същия месец продажбите на дребно спаднаха с най-високия темп от 11 години.

Лоши условия

След 9 години на силен растеж Германия бавно се приземява. "Индустриалното производство и заетостта нарастват по-слабо от 2011 г. насам", коментира Майкъл Хютер от Германския икономически институт. "Но със сигурност глобалните несигурности имат заслуга за това", добави той.

Индексът за бизнес климата, съставен от института Ifo в Мюнхен, спадна от 101 пункта през декември до 99.1 през януари, което е най-ниското му ниво за последните три години. "Бумът изчезна. Виждаме връщане към суровата реалност", казва Торстен Полейт, главен икономист в Degussa-Goldhandel.

Вълна на оптимизъм

И все пак има две страни на историята: докато индустрията вижда спад, останалата част от икономиката се представя добре. Много сектори продължават да бъдат силни – заетостта е висока, разходите на домакинствата са добри, заплатите и пенсиите нарастват с темпове, по-високи от инфлацията, разходите за заеми остават ниски.

"Вътрешното търсене е все още много силно", казва Клаус Дойч, ръководител на звеното за изследване на икономическата политика на BDI, най-голямото бизнес лоби в Германия. "Инвестициите в строителството, в оборудването все още са стабилни, както и частното потребление. Така че в национален план икономиката е все още в режим на разширяване", коментира той.

Оптимистите твърдят, че спадът в края на миналата година е бил причинен от временни фактори, чието влияние сега е намаляло. Един от тях е новият стандарт за емисии за двигателите на автомобилите, въведен миналия септември, който създаде огромни пречки за автомобилната индустрия, принуждавайки компаниите да намалят производството. Друг фактор е необичайно ниското ниво на водата в река Рейн, което прекъсна доставките на химикали.

"За разлика от повечето ни европейски съседи Германия вече има девет години на икономически растеж - най-дългото такова непрекъснато движение от 1966 г. насам", каза министърът на икономиката Петер Алтмайер. "Външните фактори като американско-китайския търговски конфликт и Brexit замъглиха картината. За втори път от 2013 г. се наблюдава временно отслабване на растежа. Но все още сме в подем - и мисля, че това може да продължи в обозримо бъдеще", добави той.

Това несъответствие между вътрешната ситуация и външната среда обяснява защо много компании все още наистина не усещат въздействието на забавянето. Неотдавнашно проучване на EY установи, че 65% от малките и средни предприятията са "напълно удовлетворени" от състоянието на своя бизнес. Това е 4 процентни пункта повече от преди година, и най-високо ниво от началото на проучването през 2004 г.

"Ясно е, че геополитическите напрежения са много по-малко притеснителни за МСП, отколкото за големите индустриални компании", казва партньорът на EY Майкъл Марблър.

Рискът Brexit

"Нашите членове се тревожат, че скоро ще се сблъскаме с някои наистина сериозни проблеми като твърд Brexit или пълна търговска война", каза ръководителят на германската търговска федерация Холгер Бингман.

Изследователи от Института за икономически изследвания в Лайбниц заявиха миналата седмица, че Brexit няма да застраши повече от 100 хил. работни места в Германия. Те изчислиха също, че 15 хил. работни места в германската автомобилна индустрия зависят от износа за Великобритания.

Влошаващата се среда не засяга само Германия. Миналия месец Европейската централна банка заяви, че перспективите за цялата икономика на еврозоната очевидно са "отслабени". ЕЦБ заяви, че в резултат на напрежението в световната търговия, волатилността на финансовите пазари и несигурността около Brexit, забавянето може да стане по-дълготрайно.

Експертите задават още по-належащ въпрос: дали Германия се насочва към рецесия, или това е просто връщане към нормалност? "Бумът е необичайно дълъг, но се вижда краят му – сега виждаме корекцията", казва Майкъл Хютер от Германския икономически институт.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-P
    crusible
    • - 1
    • + 1

    Германците са толкова напред с материала, че никаква криза не може да ги събори!

    Нередност?
Нов коментар