🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зузана, която смачка политиците

Новата словашка президентка показва, че бунтът срещу статуквото може да има и красиво лице

Чапутова е доказателство, че политик, който казва истината, може да спечели
Чапутова е доказателство, че политик, който казва истината, може да спечели
Чапутова е доказателство, че политик, който казва истината, може да спечели
Чапутова е доказателство, че политик, който казва истината, може да спечели

"Нека се изправим заедно срещу злото!" С този лозунг Зузана Чапутова грабна победата на балотажа на президентските избори в Словакия в неделя. Адвокатка, природозащитничка и активистка, тя е различна порода политик - пряма, вълнуваща и неопетнена от скандали. С личната си история Чапутова също чупи стереотипи: жена, разведена и ново лице в политиката, тя бе избрана в католическата и смятана за консервативна Словакия. Както пише главният редактор на словашкия всекидневник Dennik N Матуш Костолни, "не си спомням ситуация, когато опитни политици стоят срещу някого, който говори толкова открито, директно и нормално като Зузана Чапутова". И нарича новоизбрания президент "грешка в системата, промяна, каквато не сме виждали в последните 30 години".

Триумфът на Чапутова е лъч надежда не само за продемократичните сили в Словакия, но и оптимистичен сигнал в регион, където сбърканият национализъм, авторитаризмът и олигархията сякаш се превръщат в норма. Вероятно е пресилено 45-годишната изгряваща звезда да бъде определяна като спасителка на либерализма, която ще помогне за обръщане на тенденцията в Унгария и Полша. Но Чапутова е доказателство, че бунтът срещу статуквото може да има и красиво лице.

Политика, чиста дума

Светкавичният възход на Чапутова, която само преди два месеца имаше рейтинг от 9% и в кампанията бе определяна от критиците си като "непознато момиче" и "продукт на медиен маркетинг", се обяснява не само с нейната харизма, но и с турбуленциите в страната в последната година. "Победата й се дължи на благоприятна комбинация от атмосферата в обществото и личността й", казва пред "Капитал" Олга Гярфашова, социолог от Университета "Коменски" в Братислава. И припомня, че Словакия мина през шокова терапия с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му, довело до вълна от масови протести и осветило мафиотските връзки между бизнес и власт. Сеизмичните трусове предизвикаха оставка на правителството на премиера Роберт Фицо, смени по високите нива на полицията и повдигане на обвинения срещу петима души, включително милионера Мариан Кочнер, смятан за поръчител на убийството и свързван с партията "Смер" на Фицо.

"Всичко това направи исканията за справедливост, честност и нова политическа култура много спешни. Чапутова със своя профил - адвокат, който защитава човешките права, а също и със своя неконфронтационен стил и "тиха сила", абсолютно се вписа в желанията на избирателите", казва Олга Гярфашова. Най-знаковият случай, спечелен от Чапутова, който й носи не само славата на "словашката Ерин Брокович", но и международната награда "Голдман" (наричана "Зеленият Нобел"), е нейната 14-годишна битка срещу незаконно сметище в родния й град Пезинок.

Григорий Мешежников, председател на Института за обществени дела в Братислава, посочва пред "Капитал" още една причина за победата на Чаптова. "Помогна й и цялостната конфигурация на политическата сцена в момента. В нейна полза игра фактът, че крайният електорат беше разделен на първи тур и това помогна на двамата мейнстрийм кандидати да стигнат до балотажа", казва Мешежников. Крайнодесният и популистки вот в Словакия не е изчезнал, просто се разпиля между две номинации, които събраха общо 24% на първи тур. След разчистването на полето на балотажа Чапутова успя с лекота да надделее с 58.4% срещу еврокомисаря Марош Шефчович, издигнат от "Смер".

Капанът на очакванията

"Чапутова спечели, защото казва истината, независимо колко непопулярна и чувствителна е тя. И го прави по автентичен и мирен начин, без да атакува никого", казва пред "Капитал" Павол Бабош, политолог от Университета "Коменски". Тя е отявлен еврофил, говори въодушевено за граждански права, подкрепя еднополовите бракове и избора на жените да направят аборт - все позиции, които изискват смелост на фона на нагласите в Централна Европа. "Фактът, че подобен политик може да спечели, е пример и вдъхновение за останалите от Вишегредската четворка. Но бих внимавал с изводите, че ще засили продемократичните и либерални сили в Унгария, Полша или Чехия, защото ситуацията във всяка страна е различна", смята Григорий Мешежников. Което не променя факта, че победата на Чапутова носи огромен символен заряд и показва, че недоволството може да бъде канализирано по позитивен начин, без непременно битката срещу статуквото да избива в краен национализъм и популизъм.

"Най-голямата слабост на Чапутова е, че като президент тя може да направи много малко неща сама. Може да има решаваща роля при избора на нов главен прокурор примерно, което никак не е маловажно. Но по отношение на публичните политики ще има нужда от кооперативно правителство и/или парламент, за да постигне някаква промяна", отбелязва Павол Бабош. Чапутова внимаваше в кампанията да не обещава неща, които не може да направи. Но и така надеждите са твърде високи. "Няма да успея да изпълня всички очаквания. Но поне го казвам честно. И това е, което ме отличава от управляващите политици", признава Чапутова. Което само по себе си е освежаваща промяна.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1

    Браво! Може би и у нас може да стане чудо.

    Нередност?
  • 2
    izt21595181 avatar :-|
    izt21595181
    • + 2

    Ще се получи челен удар на либерал-популизма в бетонната стена на реалността. С приказки и голи пожелания всеки може.

    Нередност?
Нов коментар